αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι συμβουλές για να γίνεις ο CEO της καριέρας σου

Έξι συμβουλές για να γίνεις ο CEO της καριέρας σου

Η επαγγελματική επιτυχία ξεκινά με το να είσαι… ο CEO της καριέρας σου. Ο Ray Kroc, ο οραματιστής που μετέτρεψε τα McDonald’s από επτά μικρά εστιατόρια, στην παγκόσμια αλυσίδα που είναι σήμερα, είπε κάποτε: «Η ποιότητα ενός ηγέτη αντανακλάται στα standards που θέτει για τον εαυτό του».

Εάν φιλοδοξείτε να γίνετε επιχειρηματίας (και οχι μόνο), το να προσεγγίζετε τη δική σας καριέρα σαν στέλεχος, θα σας βοηθήσει να ελιχτείτε σωστά στο μονοπάτι σας.

Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει σε άρθρο του 6 συμβουλές για να γίνεις ο CEO της καριέρας σου. Εφαρμόζοντας λίγη από την business σοφία του Steve Jobs ή του Jeff Bezos.

1. Ένας CEO αισθάνεται άνετα να παίρνει αποφάσεις

Μια ωραία φράση λέει ότι στη ζωή δεν κερδίζουν ούτε οι πιο έξυπνοι, ούτε οι πιο τυχεροί. Κερδίζουν οι πιο αποφασιστικοί. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να πάρεις μία απόφαση. Ένα στέλεχος πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες εκείνη τη στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές θα υπάρχουν ελλιπή δεδομένα. Είναι σημαντικό να κάνετε στοχευμένες ερωτήσεις και να εξετάζετε τις πιθανές συνέπειες μιας απόφασης. Στη συνέχεια, στο τέλος της ημέρας, το στέλεχος πρέπει να πάρει μια απόφαση και να ζήσει με τις επιλογές που έκανε. Θυμήσου και το άρθρο: Ο Jeff Bezos εφαρμόζει τον «κανόνα του 70%» για να λαμβάνει αποφάσεις.

2. Ένας CEO εξετάζει τόσο το βραχυπρόθεσμο όσο και το μακροπρόθεσμο

Ένας καλός Διευθύνων Σύμβουλος κρατά το ένα πόδι σταθερά τοποθετημένο στο παρόν ενώ αντιμετωπίζει το μέλλον με μια αίσθηση προσμονής. Να είσαι ευέλικτος και να δρας στο παρόν, αλλά ταυτόχρονα να έχεις προνοητική σκέψη. Το να ζεις τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις κατά μέτωπο, ενώ θα δημιουργήσει μελλοντικές ευκαιρίες σε έναν κόσμο που κάθε άλλο παρά στάσιμος είναι.

3. Ένας CEO μαθαίνει συνεχώς νέας skills

Είναι εύκολο να βαλτώσεις στη διαδρομή σου. Και να θεωρήσεις ότι… τα ξέρεις όλα. Ωστόσο, μερικές φορές πρέπει να αποτρέψουμε την αυτή την κατάσταση, αφιερώνοντας χρόνο για να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες. Αυτό μπορεί να σημαίνει νέες γνώσεις ή εκμάθηση νέων skiils ή καλλιέργεια soft skills, όπως η επικοινωνία ή η διαχείριση χρόνου. Ό,τι κι αν είναι, ένας CEO αφιερώνει χρόνο για να βελτιώνεται συνεχώς.

4. Ένας CEO περιβάλλεται από έξυπνους ανθρώπους και αναζητά τη συμβουλή τους

Το έχουμε ξανά πει: Εχει σημασία με ποιους κάνουμε παρέα. Όπως έχουν πει business γκουρού, «είμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους κάνουμε περισσότερο παρέα». Αυτό το γνωρίζουν καλά τα έμπειρα στελέχη. Και προσέχουν με ποιους κάνουν παρέα, ποιους μιμούνται και από ποιους ζητούν βοήθεια. Θυμήσου και το άρθρο: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους losers φίλους τους.

5. Ένας CEO ξέρει πώς να λέει «όχι» και το κάνει τακτικά

Κάθε φορά που λέτε «Ναι» σε ένα πράγμα, λέτε «Όχι» σε κάτι άλλο. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

6. Ένας CEO έχει επιμονή και λύνει τα προβλήματα

Κάθε ηγέτης θα αντιμετωπίσει αντιξοότητες. Η επιμονή και η υπομονή είναι κρίσιμα στοιχεία. Εξίσου σημαντική είναι η ικανότητα επίλυσης της εκάστοτε σύγκρουσης. Αν μάθεις να αποκλιμακώνεις τις εντάσεις στο γραφείου και να επιλύεις τις όποιες διαφορές με τη διπλωματία, αυτό σε ωφελήσει σε όλη σου την καριέρα. Και πάντα να θυμάσαι ότι η επιτυχία… δεν έρχεται μέσα σε μία νύχτα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + six =