αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να γίνεις digital νομάς

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να γίνεις digital νομάς

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για τους digital νομάδες εδώ στο It’s Possible. Πρόκειται για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν σε διάφορες πόλεις ή χώρες, ζώντας μοναδικές εμπειρίες ενώ παράλληλα εργάζονται. Η τάση αυτή γίνεται όλο και πιο έντονη, με τη βοήθεια και των νέων τεχνολογιών.

Οι digital νομάδες γίνανε ακόμα περισσότεροι στην covid εποχή (αφού αυξήθηκε και η τηλεργασία). Και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στην μετά lockdown εποχή, με πολλές χώρες να θέλουν να προσελκύσουν αυτούς τους remote εργαζόμενους. Μέσα στο παιχνίδι θέλει να μπει και η Ελλάδα. Σε προηγούμενο άρθρο μας γράφαμε μάλιστα και για την σχετική Visa που είναι στα σκαριά.

Μήπως να γίνεις και εσύ ένας digital νομάς; Αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Εδώ είναι 6 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθείς από την πρωινή δουλειά σου και να γίνεις digital νομάς.

1# Έχεις κάποια χρήματα στην άκρη. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Καλά τα ταξίδια και οι remote δουλειές, αλλά το να βουτήξεις… στο άγνωστο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν ξεκινήσεις από το μηδέν ως freelancer και digital νομάς, είναι πιθανό στην αρχή να μην έχεις τα έσοδα που περίμενες. Είναι επίσης πιθανό να βρεθείς μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις (δες τι έγινε με την πανδημία για παράδειγμα). Ίσως να χρειαστεί να ανταπεξέλθεις σε ένα διαφορετικό κόστος ζωής, αν «αποβιβαστείς» σε κάποια άλλη χώρα. Είναι σημαντικό λοιπόν πριν κάνεις το pivot, να έχεις ήδη κάποια χρήματα στην άκρη. Έτσι ώστε να υπάρχει ένα οικονομικό μαξιλαράκι ασφαλείας έστω για τους πρώτους μήνες.

2# Είσαι ανεξάρτητος και (ίσως) έχεις ταξιδέψει solo στο παρελθόν. Οκ, αν είσαι 40 χρονών, με λογαριασμούς να τρέχουν, και δύο παιδιά στο σπίτι, μάλλον είναι πιο δύσκολο να παραιτηθείς από τη σταθερή δουλειά σου και να γίνεις digital νομάς. Αν όμως είσαι στα 20s ή στα 30s σου και είσαι ανεξάρτητος, είναι πιο εύκολο να πάρεις την μεγάλη απόφαση. Αν έχεις ταξιδέψει και solo στο παρελθόν, είναι σίγουρα μια σημαντική «προϋπηρεσία» που θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα.

3# Η οργάνωση και η διαχείριση του χρόνου, είναι μέσα στα καλά skills σου. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα πρέπει να καταφέρεις ως digital νομάς, είναι να οργανώνεις μόνος τις εργάσιμες ημέρες σου. Αυτές οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας καθώς χωρίς αυτές, θα χάσες πολύ εύκολα τα deadlines (και ενδεχομένως θα χάσεις πελάτες) ή θα αισθανθείς υπερβολική πίεση και άγχος στο τέλος κάθε εβδομάδας. Μην ξεχνάς: Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς έναν όγκο δουλειάς ενώ ταξιδεύεις ή ενώ είσαι σε μια παραλία με το laptop. Από την άλλη, αν είσαι καλός στην οργάνωση και στη διαχείριση του χρόνου, τότε είναι πιθανό να πετύχεις μια πολύ καλή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

4# Σου αρέσει να γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Επίσης ένα βασικό στοιχείο του μοντέλου που συζητάμε. Θα βρεθείς σε νέα μέρη και θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Το καλό είναι ότι σε αρκετά μέρη του κόσμου έχουν ήδη δημιουργηθεί κοινότητες digital νομάδων. Οπότε με ένα καλό ψάξιμο μπορείς να βρεις άτομα που ζουν με τον ίδιο τρόπο και να πορευθείτε μαζί, έχοντας παρόμοια ενδιαφέροντα και τρόπο δουλειάς.

5# Έχεις ήδη remote δουλειά/ δουλειές. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σενάριο. Αν δουλεύεις ήδη remote τότε είναι ακόμα πιο εύκολο να γίνεις digital νομάς. Αφού έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται να παρουσιάζεσαι… σε κάποιο γραφείο στις 8 το πρωί κάθε ημέρα. Μπορείς να δουλέψεις από οπουδήποτε, με μόνο εργαλείο το laptop και το smartphone σου. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να αφήσεις τη δουλειά που ήδη έχεις.

6# Σου αρέσουν τα ταξίδια. Δεν μπορείς να γίνεις digital νομάς αν δεν σου αρέσουν τα ταξίδια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανείς δεν λέει όχι σε «ένα ακόμα ταξίδι». Αν θες να δεις νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και να αποκτήσεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι που δείχνει ότι σου ταιριάζει ο τρόπος ζωής των digital νομάδων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =