αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι σημάδια που δείχνουν ότι έχεις ένα «τοξικό» αφεντικό στη δουλειά σου

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι έχεις ένα «τοξικό» αφεντικό στη δουλειά σου

Όλοι έχουμε πέσει σε κακά εργασιακά περιβάλλοντα. Είναι τότε που οι φωνές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, η πίεση ξεπερνά τα όρια, και φυσικά η δημιουργικότητα πάει… περίπατο μέσα σε ένα τέτοιο αρνητικό περιβάλλον.

Παρακάτω θα δεις μερικά σημάδια που θα σε κάνουν ακόμα πιο σίγουρο. Είναι 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις ένα «τοξικό» αφεντικό στη δουλειά σου. Αν βλέπεις κάποια από αυτά, ίσως πρέπει να αλλάξεις επαγγελματική στέγη όσο πιο σύντομα μπορείς.

1# Περιμένει να είστε όπως εκείνος. Το βλέπουμε από πολλούς εργοδότες. Και στην Ελλάδα. «Εντάξει και εγώ δουλεύω πολλές ώρες, πως κάνεις έτσι;», θα ακούσεις να σου λένε. Με απλά λόγια περιμένουν να έχεις… την ίδια συμπεριφορά με εκείνους στην δουλειά. Παρόλο που εσύ είσαι υπάλληλος, με συγκεκριμένα ωράρια, αρμοδιότητες και φυσικά με συγκεκριμένο μισθό. Από την άλλη πλευρά, πετυχημένοι επιχειρηματίες και εκατομμυριούχοι όπως ο Gary Vaynerchuk ξέρουν ότι αυτή η λογική είναι απολύτως λάθος.

https://scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/152025121_10165282189320422_207500586362748344_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-3&_nc_sid=825194&_nc_ohc=4mlNba6UPB8AX9ziG0v&_nc_ht=scontent.fath5-1.fna&oh=9a7dd84fb8c38a0f7e584ff758e11f0f&oe=6087F795

2# Σας παίρνουν τηλέφωνο στην άδεια ή στα ρεπό σας. Δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό όλη την εβδομάδα, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε ένα Σαββατοκύριακο, κι όμως… το κινητό σας χτυπάει ακατάπαυστα. Εκείνοι οι άνθρωποι που δε μπορούν να δεχτούν πως υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις πέραν τις δουλειάς είναι πολύ εύκολο να χάσουν την μπάλα. Αν πρόκειται για μια κατάσταση που σας φαίνεται γνώριμη, θα πρέπει να θέσετε τα όρια σας.

3# Μικρό-διαχείριση της συμπεριφοράς των υπαλλήλων. Επίσης το βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα. Αρκετές φορές οι managers τείνουν να ξεπερνούν τα όρια της επίβλεψης των εργαζόμενων. Συχνά, παρακολουθούν στενά τη δουλειά τους και ελέγχουν κάθε τους κίνηση. Είναι κατανοητό πως αυτή η συμπεριφορά μειώνει την ελευθερία των εργαζομένων καθώς και τη δημιουργικότητα τους.

4# Θέλουν όλη τη «δημοσιότητα για εκείνους». Υπάρχουν αφεντικά που θέλουν να εργάζονται σε ομάδες και άλλα που ναι μεν υποστηρίζουν τη συνεργατικότητα, αλλά στο τέλος παρουσιάζουν την δουλειά σαν να ήταν αποκλειστικά δική τους ιδέα. Τέτοιοι άνθρωποι συνηθίζουν να μη καλούν την ομάδα τους στις παρουσιάσεις και βέβαια είναι εκείνοι που χάνουν καθημερινά την αξιοπιστία τους.

5# Δεν σας δίνει ευκαιρίες εξέλιξης. Υπάρχουν και οι εργοδότες που δεν τους ενδιαφέρει το αν θα εξελιχθούν οι εργαζόμενοι τους. Τους νοιάζει απλά «να βγαίνει η δουλειά». Αν είσαι για πολύ καιρό στην ίδια θέση χωρίς προοπτικές για εξέλιξη, μάλλον δεν θα σου βγει σε καλό μακροπρόθεσμα. Μήπως να κοιτάξεις και επιλογές σε άλλες εταιρίες; Κάτι που ίσως σου φέρει και καλύτερες οικονομικές απολαβές.

6# Η κριτική που σας ασκεί δεν έχει καμία βάση. Η αξιολόγηση είναι αρκετά σημαντική καθώς οι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν καλύτεροι και να βελτιωθούν. Η διαδικασία αυτή διέπεται από κάποιους κανόνες οι οποίοι δυστυχώς αρκετές φορές δεν τηρούνται. Κάπως έτσι, η αξιολόγηση γίνεται αρκετές φορές στα βιαστικά και τα σχόλια που δέχονται δεν σχετίζονται με την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Επίσης μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εργοδότες που δεν γνωρίζουν τη δουλειά στη βάση της, αφού δεν έχουν περάσει από τις κατώτερες θέσεις στο επιχειρηματικό πεδίο που δραστηριοποιούνται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + three =