αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι σημάδια για να καταλάβεις αμέσως ότι κάποιος είναι σπουδαίος leader

Έξι σημάδια για να καταλάβεις αμέσως ότι κάποιος είναι σπουδαίος leader

Ποια είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά των μεγάλων ηγετών; Ένα ερώτημα που ψάχνει για απαντήσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Ενώ η σπουδαία ηγεσία, σε κάποιο βαθμό, μπορεί να είναι προσωπική και υποκειμενική για τον κάθε άνθρωπο, υπάρχουν κάποιες καθολικές αρχές με τις οποίες μάλλον δεν μπορείτε να διαφωνήσετε (αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε). Αυτές παραθέτει το αμερικανικό inc.com σε άρθρο του. Είναι 6 σημάδια για να καταλάβεις αμέσως ότι κάποιος είναι σπουδαίος leader.

1# Αμφισβητούν τις δικές τους υποθέσεις. Οι μεγάλοι ηγέτες μπορεί να είναι έξυπνοι και να γνωρίζουν πολλά, αλλά είναι αρκετά ταπεινοί ώστε να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν πιο έξυπνοι άνθρωποι στο δωμάτιο, από τους οποίους μπορούν να μάθουν. Ακούνε άλλες απόψεις και οπτικές. Περιβάλλουν τον εαυτό τους με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές οπτικές, και αυτο τους βοηθά να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: “Πώς ξέρω ότι η απόφασή μου είναι η σωστή;” ή “Υπάρχει καλύτερη πορεία δράσης εδώ;”.

2# Είναι διαφανείς και ανοιχτοί. Η διαφάνεια προάγει μια ανοιχτή κουλτούρα σεβασμού, ελευθερίας και αξιοπρέπειας χωρίς τα συνηθισμένα τοξικά εταιρικά φαινόμενα, όπως «μαχαιρώματα», κουτσομπολιά και ρίψη ανθρώπων… κάτω από το τρένο. Στόχος να δημιουργηθούν καλές ανθρώπινες σχέσεις, κάτι που με την σειρά του θα φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Οι σπουδαίοι ηγέτες επιτρέπουν στους άλλους να εκφράσουν τη γνώμη τους και ενθαρρύνουν τη συναισθηματική ειλικρίνεια και τις δυσάρεστες συνομιλίες στις αίθουσες συνεδριάσεων.

3# Είναι μηχανές εκμάθησης. Οι μεγάλοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή συνεχούς τεχνολογικής προόδου. Αναπτύσσονται, μαθαίνοντας συνεχώς και συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς- όχι μόνο τους δικούς τους. Προάγουν επίσης ένα «πνεύμα μάθησης» μέσα στον Οργανισμό, στέλνοντας ένα σαφές «μήνυμα γνώσης» στους εργαζόμενους ότι «η ανάπτυξη των ανθρώπων μας είναι μία από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας».

4# Έχουν μέντορες και τους επιλέγουν προσεκτικά. Οι μεγάλοι ηγέτες περιστοιχίζονται από «σοφούς», από τους οποίους μπορούν να πάρουν γνώσεις και ειλικρινές feedback. Επιλέγουν τους μέντορες τους προσεκτικά, επειδή η λήψη συμβουλών από λάθος άτομα θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει την καριέρα τους και να τους οδηγήσει σε λάθος κινήσεις. Βρίσκουν καταξιωμένους μέντορες που θαυμάζουν και θα ήθελαν να μιμηθούν.

5# Χτίζουν ισχυρές σχέσεις. Όσοι επενδύουν στις αυθεντικές σχέσεις, θα δουν τεράστιες διαφορές στο πώς ανταποκρίνονται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες. Δεν αρκεί να πορεύεσαι μόνος σου. Πρέπει να χτίσεις ισχυρές σχέσεις με τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι. Όλοι έχουν κάτι να σου προσφέρουν.

6# Εξυπηρετούν τους άλλους. Η ηγεσία δεν είναι υπαγόρευση, εντολή ή επιβολή. Αλλά πρέπει να παρέχεις υπηρεσίες σε άλλους (ναι, στους πελάτες σου αλλά κυρίως στους υπαλλήλους σου). Οι σπουδαίοι ηγέτες βοηθούν τους άλλους να επιτύχουν τους στόχους τους, αναδεικνύοντας την καλύτερη version του κάθε ανθρώπου, βάζοντας τις ανάγκες των άλλων μπροστά από τις δικές τους και βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο που μπορούν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά τη νίκη έχεις περισσότερους εχθρούς»: 10 σοφές φράσεις για τις νίκες και τις ήττες στη ζωή μας, που θα σε κάνουν να σκεφτείς διαφορετικά

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + eight =