αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι πράγματα στα οποία πρέπει να ξεκινήσεις να λες «όχι» (αν δεν θες να σπαταλάς τη ζωή σου)

Έξι πράγματα στα οποία πρέπει να ξεκινήσεις να λες «όχι» (αν δεν θες να σπαταλάς τη ζωή σου)

Έχουμε ξανά μιλήσει για την σημασία των «όχι» στη ζωή μας. Αλλά πρέπει να ξέρεις να χρησιμοποιείς αυτή την λέξη.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικοί από τη φύση μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους άλλους και νιώθουμε άβολα να αρνούμαστε αιτήματα. Είναι πάντα πιο εύκολο να πεις «ναι». Μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα όταν βοηθάμε τους άλλους. Ωστόσο, μερικές φορές, το να λέμε πάρα πολλά ναι, μπορεί να μας αφήσει λαβωμένους. Και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να περιμένουν πολλά από εμάς. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μάθετε να λέτε όχι σε συγκεκριμένα άτομα και καταστάσεις. 

Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Όταν λέμε όχι, παίρνουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Μας ξαναβάζει στη θέση του οδηγού και μας αφήνει να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. Όταν μαθαίνουμε να λέμε όχι στους άλλους σε κοινωνικές καταστάσεις, μαθαίνουμε και πώς να λέμε όχι στον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο αυστηροί με τον εαυτό μας και να γίνουμε πολύ πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά και στους προσωπικούς στόχους.

Εδώ είναι 6 πράγματα στα οποία πρέπει να ξεκινήσεις να λες «όχι» (αν δεν θες να σπαταλάς τη ζωή σου).

Περισπασμοί

Ζούμε στην εποχή… των αμέτρητων περισπασμών. Δουλεύουμε καλύτερα όταν είμαστε συγκεντρωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε όλους τους πιθανούς περισπασμούς. Κλείστε την τηλεόραση, βάλτε το τηλέφωνό σας σε αθόρυβη λειτουργία και αφήστε τον εαυτό σας να μπει σε mood εργασίας. Έτσι θα είστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά και στους προσωπικούς στόχους σας.

Αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για να πεις «όχι». Μπορεί να αναβάλουμε να εργαστούμε πάνω σε σημαντικά tasks για να κάνουμε κάτι άλλο. ‘Η για να μην κάνουμε… τίποτα. Για να εστιάσετε τον εαυτό σας, φτιάξτε μια λίστα εργασιών για την κάθε ημέρα. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει άλλες… «εξίσου σημαντικές» εργασίες, πείτε όχι και επιστρέψτε σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό.

Ακαταστασία

Ο χώρος εργασίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία της εργασίας σας. Όταν ο χώρος εργασίας σας είναι τακτοποιημένος και οργανωμένος, θα διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας θα είναι επίσης πολύ πιο ξεκάθαρες. Αφιερώστε 15 λεπτά πριν ξεκινήσετε τη δουλειά για να οργανώσετε τον χώρο σας και θα διαπιστώσετε ότι θα είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί. Αποδεχτείτε ότι το γραφείο σας θα είναι ακατάστατο καθώς προχωράτε, αλλά προσπαθήστε να κάνετε μια καλή αρχή με φρέσκο μυαλό.

Δικαιολογίες

Το βλέπουμε συχνά και στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι έχουν πάντα έτοιμες δικαιολογίες όταν δεν αποδίδουν καλά και όταν δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους. Αλλά έτσι η κατάσταση δεν αλλάζει. Αν θέλετε να πετύχετε, πρέπει να πείτε όχι στις δικαιολογίες. Και να φτιάξετε ένα σχέδιο για να πετύχετε αυτά που θέλετε.

Κουτσομπολιό

Όλοι αγαπάμε λίγο το κουτσομπολιό, αλλά δεν μας αρέσει να ακούμε ότι μας έχουν κουτσομπολέψει οι άλλοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να μάθουμε να λέμε όχι στο κουτσομπολιό, καθώς ως κοινωνικά όντα χτίζουμε δεσμούς μεταξύ μας μέσω της αμοιβαίας… αντιπάθειας για κάποιον άλλο. Αντί να το λέτε πίσω από την πλάτη του, να είστε ειλικρινείς μαζί του και να του πείτε γιατί σε έχει εξοργίσει. Θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα.

Βοήθεια προς άλλους όταν… πνίγεσαι

Είναι φυσικό να θέλεις να βοηθάς άλλους, αλλά δεν πρέπει να είναι εις βάρος της δικής σου δουλειάς. Όταν συσσωρεύετε η δική σας δουλειά, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε την ανάγκη να προσθέσετε περισσότερα στο κεφάλι σας κάνοντας και την δουλειά των άλλων. Μάθετε να λέτε όχι όταν ο φόρτος εργασίας σας είναι στο κόκκινο. Εξηγήστε ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή, αλλά ότι με χαρά θα βοηθήσετε μόλις τα πράγματα χαλαρώσουν λίγο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =