αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι πράγματα που θα σου συμβούν αν είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους

Έξι πράγματα που θα σου συμβούν αν είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους

Ναι, πρέπει να είμαστε καλοί και ευγενικοί προς τους άλλους. Ειδικά στην εποχή που ζούμε, όπου η τοξικότητα και η αρνητικότητα είναι παντού γύρω μας.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να βάζεις κάποια όρια. Ένα ευγενικό, καλό άτομο που δεν βάζει τα όρια του και είναι έτοιμο να πει «ναι σε όλα», είναι πιθανό να βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψεις να είσαι ευγενικός. Απλώς πρέπει να ξέρεις πότε να κλείσεις την πόρτα σε μια αρνητική κατάσταση που μπορεί να σε βλάψει.

Εδώ είναι 6 πράγματα που θα σου συμβούν αν είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους. Μήπως να τα αποφύγεις;

1. Οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σε εκμεταλλευτούν. Το να είσαι υπερβολικά καλός μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα ειδικά σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, όπως ο χώρος εργασίας και οι επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα αν κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι το άτομο απέναντί σας θα σας φερθεί με την ίδια ευγένεια ή σεβασμό. Αν είσαι υπερβολικά εύκαμπτος, κάποιοι θα προσπαθήσουν να σε εκμεταλλευτούν για να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς. Είναι ΟΚ να είστε ευγενικοί και επαγγελματίες, εφόσον μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα συμφέροντά σας διασφαλίζονται.

2. Οι άλλοι δεν θα σεβαστούν τα όρια σου. Θα μπορούσε να είναι συνέχεια του παραπάνω point. Οι άνθρωποι συχνά δοκιμάζουν τα όριά σας, πιέζοντας για να δουν πόσο μπορούν να ξεφύγουν, μέχρι να αποφασίσετε τελικά να τους απωθήσετε για να αποτρέψετε τη μεταχείριση με απαράδεκτο τρόπο. Αρκετά συχνά, στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να υποχωρήσουν λέγοντάς σας ότι απλώς τους παρεξηγήσατε, «δεν το εννοούσαν ακριβώς έτσι» ή ότι απλώς αστειεύονταν. Είναι ένα συνηθισμένο χειριστικό τέχνασμα που σας λέει πολλά για το άτομο με το οποίο αλληλεπιδράτε. Μια τέτοια παρεξήγηση θα περιλαμβάνει ίσως και μια συγγνώμη και μια προσπάθεια να διορθωθεί η συμπεριφορά.

3. Οι άλλοι θα αδιαφορούν για τις ανάγκες σου. Αν προσπαθείς να είσαι πάντα καλός και ευγενικός, είναι επίσης πιθανό να καταλήξεις να περνάς… απαρατήρητος. ‘Η πιο συγκεκριμένα: Οι ανάγκες σου να περνούν απαρατήρητες. Κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να δει τι ακριβώς θες, αφού όλοι θα θεωρούν ότι πάντα είσαι πρόθυμος να… προσαρμοστείς στα δεδομένα των άλλων.

4. Θα δημιουργήσεις δυσπιστία. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να βλέπουν την αδικαιολόγητη καλοσύνη ως… ύποπτη συμπεριφορά. Ο κόσμος μας είναι ένα μέρος όπου η απροσδόκητη καλοσύνη μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση κινδύνου σε κάποιον που δεν το περιμένει… ειδικά αν δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιες προθέσεις έχετε. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς, ότι κάνετε το καλό μόνο για να τους εκμεταλλευτείτε ή να κρύψετε ένα απώτερο κίνητρο.

5. Θα βρεθείς να ζητάς συγγνώμη για πράγματα που δεν φταις. Το καλό άτομο πρέπει να είναι επιφυλακτικό με τη φράση «Συγγνώμη», για να διασφαλίσει ότι δεν ζητά συγγνώμη για πράγματα που δεν είναι δικά του λάθη. Είναι ΟΚ να αποδέχεστε την ευθύνη για τις δικές σας επιλογές και πράξεις, θετικές και αρνητικές, αλλά οι καλοί άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην αναλαμβάνουν συναισθηματικές ευθύνες που δεν τους ανήκουν.

6. Θα φορτωθείς επιπλέον δουλειά. Το βλέπουμε συχνά μέσα σε χώρους εργασίας. Το άτομο που είναι έτοιμο να πει «ναι σε όλα», συνήθως είναι αυτό που θα φορτωθεί την περισσότερη δουλειά. Το να είσαι υπερβολικά καλός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να κατακλυστείς από ένα αδιαχείριστο αριθμό ευθυνών. Το «όχι» είναι μια λέξη που πρέπει να βάλεις στο λεξιλόγιο σου. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί και μία επιπλέον αιτιολόγηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + nine =