αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι μικρά tips για να σταματήσεις να είσαι υπερβολικά αφελής

Έξι μικρά tips για να σταματήσεις να είσαι υπερβολικά αφελής

Η αφέλεια δεν είναι μια ξεκάθαρη έννοια. Αυτό που μπορεί να φαίνεται ως αφέλεια σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να φαίνεται ως καλοκαρδοσύνη σε άλλους ή με αισιοδοξία, καλή πίστη και αθωότητα, μεταξύ άλλων. Αλλά ίσως νιώθετε ότι τείνετε να είστε υπερβολικά αφελείς στη ζωή και ανησυχείτε ότι σας δημιουργεί προβλήματα. Δεν θέλετε να γίνετε δύσπιστοι ή απαισιόδοξοι, αλλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε όπως είστε, καθώς σας κάνει ζημιά.

Ίσως είστε αφελείς όσον αφορά τις σχέσεις, προσωπικές ή επαγγελματικές, πιστεύοντας πάντα τυφλά ότι τα πράγματα θα πάνε καλά με κάποιον/α. Ίσως είστε κακός στο να ‘διαβάζετε’ άλλους ανθρώπους και πάντα σκέφτεστε το καλύτερο για αυτούς ό,τι κι αν συμβεί. Ίσως έχετε την τάση να πιστεύετε ότι τα πράγματα στη ζωή είναι όλα… λιακάδες και ουράνια τόξα, όταν ο κόσμος, δυστυχώς, δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. Ίσως μάλιστα να έχετε πέσει θύμα απάτης στο παρελθόν.

Ό,τι κι αν είναι, η αφέλεια σας έχει δημιουργήσει προβλήματα και θέλετε να γίνετε λίγο πιο σοφοί, χωρίς να χάσετε αυτήν την υπέροχη αισιοδοξία και αθωότητα που έχετε τώρα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

1# Σκέψου πριν μιλήσεις ή δράσεις. Το πρόβλημά σας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κάνετε μια παύση για να σκεφτείτε πριν μιλήσετε ή ενεργήσετε. Λέτε το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας ή κάνετε την σπασμωδική αντίδρασή σας χωρίς να αφιερώσετε μία στιγμή για να εξετάσετε σωστά την κατάσταση. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι συνειδητά να επιβραδύνετε τη διαδικασία και να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε πριν πείτε ή κάνετε οτιδήποτε. Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, οπότε ίσως να ξεκινήσεις κάνοντας το δοκιμαστικά για μία ημέρα. Μια μέρα κατά την οποία σκέφτεστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε και να εξετάσετε το Χ θέμα από άλλη οπτική γωνία πριν αντιδράσετε σε οποιαδήποτε κατάσταση. Μετά κανε το για μια εβδομάδα. Εάν συνεχίσετε να πιέζετε τον εαυτό σας να αφιερώσει αυτό το χρόνο για να σκεφτεί πρώτα, τότε αργά ή γρήγορα θα γίνει η προεπιλεγμένη σας αντίδραση.

2# Μη φοβάσαι να είσαι στον μέσο δρόμο. Δεν είναι πάντα εύκολο στην εποχή μας. Στον σύγχρονο κόσμο μας, συχνά αναμένεται να διαλέξετε μια πλευρά. Και αν κάθεστε στο μέσο, σας θεωρούν αδύναμο ή αναποφάσιστο. Αλλά το να είσαι στο μέσο, δεν είναι ένα λάθος μέρος. Είναι κάπου από όπου μπορείτε να αξιολογήσετε και τις δύο πλευρές και να αφιερώσετε χρόνο για να αναπτύξετε μια τεκμηριωμένη άποψη, αντί να πάρετε αφελώς μια πλευρά και να το μετανιώσετε αργότερα.

3# Να είσαι υπερβολικά προσεκτικός. Αν τείνετε να είστε αφελείς, τότε για να το διορθώσετε θα χρειαστεί να συμπεριφέρεστε σκόπιμα με έναν υπερβολικά προσεκτικό τρόπο για εσάς. Αυτό που είναι υπερβολικά προσεκτικό για εσάς είναι πιθανώς ο τρόπος με τον οποίο πολλοί άνθρωποι προσεγγίζουν πάντα τον κόσμο γενικά. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το κάνετε συνειδητά για λίγο, αλλά σύντομα θα σας βγαίνει φυσικά.

4# Άκου. Το να είσαι καλός ακροατής είναι ένα θαυμάσιο χαρακτηριστικό που πρέπει να αναπτύξεις γενικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθεις περισσότερα για ένα νέο άτομο χωρίς να αποκαλύπτεις πολλά για τον εαυτό σου. Κάντε τους ερωτήσεις και δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για αυτούς.

5# Κάνε την έρευνα. Οι καλά ενημερωμένοι, συνειδητοποιημένοι άνθρωποι μπορούν, φυσικά, να είναι ακόμα αφελείς. Αλλά η γνώση τους για τον κόσμο μπορεί να τους φέρει ένα βήμα πιο μπροστά. Επομένως, φροντίστε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για πράγματα που δεν καταλαβαίνετε. Εάν είστε αφελείς π.χ. σε οικονομικά ζητήματα, διαβάστε για πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε ή ακόμα σκεφτείτε να παρακολουθήσετε ένα σχετικό μάθημα.

6# Να είσαι ανοιχτός να γνωρίσεις νέα άτομα. Η αφέλειά σας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε κάνει μια αρκετά «κλειστή» ζωή που περιβάλλεται από πολλούς ανθρώπους που σκέφτονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με εσάς. Αν αυτό ισχύει, τότε πρέπει να είστε ανοιχτοί στο να κάνετε παρέα με άτομα που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα ή κουλτούρες. Εάν δεν ζείτε σε μια πολύ ποικιλόμορφη κοινότητα, αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο, αλλά το ίντερνετ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αλληλεπιδράσετε με άτομα που είναι διαφορετικά από εσάς. Αν ζείτε σε ένα πολυπολιτισμικό μέρος με ανθρώπους από κάθε είδους κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου και με διαφορετικές πεποιθήσεις, τότε αξιοποιήστε το στο έπακρο και είστε ανοιχτοί στο να κάνετε φίλους με όσους δεν φαίνονται, δεν μιλούν ή δεν σκέφτονται σαν εσάς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 8 =