αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι μικρά tips για να ξεκινήσεις ένα project μόνος (ακόμα και μέσα στο lockdown) | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Έξι μικρά tips για να ξεκινήσεις ένα project μόνος (ακόμα και μέσα στο lockdown) | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Και τι κάνεις όταν δεν έχεις ομάδα; Ξεκινάς! Κάπως έτσι ξεκίνησε και το It’s Possible τον Σεπτέμβριο του 2016- χωρίς δηλαδή να υπάρχει κάποιο ομάδα από πίσω. Και παρόλο που στο πεδίο των ενημερωτικών sites κάτι τέτοιο μοιάζει… απαγορευτικό.

Η τάση των Solopreneurs όμως υπάρχει σε διάφορα πεδία. Και έχει γίνει έντονη και μέσα στα lockdowns. Αφού αρκετοί άνθρωποι αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα δικό τους project και να λειτουργήσουν ουσιαστικά ως freelancers. Φυσικά, δεν είναι ένας εύκολο δρόμος. Αφού το να πορεύεσαι μόνος επαγγελματικά, μπορεί να σε οδηγήσει στην απομόνωση ή στην έλλειψη της απαραίτητης ώθησης κάποια στιγμή. Υπάρχουν όμως κάποια tips που μπορούν να σε βοηθήσουν. Εδώ είναι 6 από αυτά.

1# Δουλειά (ίσως) κάθε ημέρα, αλλά (σίγουρα) όχι όλη ημέρα. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να δουλέψεις για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Είπαμε, είσαι solopreneur άρα πρέπει να δουλέψεις πολύ για να ανέβει το εγχείρημα σου και να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο. Αλλά πρόσεχε: Στον «μαραθώνιο» που έχεις μπει μπορεί να δουλεύεις (σχεδόν) κάθε ημέρα, ωστόσο μην πέσεις στην παγίδα να δουλεύεις όλη την ημέρα. Θα φθαρείς πολύ γρήγορα. Φρόντισε να φτιάξεις ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να κάνεις διαλείμματα και να έχεις ελεύθερο χρόνο μέσα στο 24ωρο.

2# Γρήγορες αποφάσεις. Το ότι είσαι μόνος σου δίνει, ανάμεσα σε άλλα, ένα πλεονέκτημα που ίσως δεν έχεις σκεφτεί: Μπορείς να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις. Αφού δεν υπάρχουν meetings και συζητήσεις… επί συζητήσεων πριν παρθεί μια απόφαση. Βλέπεις τα δεδομένα και αποφασίζεις. Μόνος. Ακόμα και μέσα σε 5 λεπτά. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι όλες οι αποφάσεις σου θα είναι σωστές. Αλλά αυτή η ταχύτητα και η αμεσότητα, έχει την δική της «μαγεία». Να είσαι έτοιμος να παίξεις γρήγορα.

3# Πρέπει να ασχοληθείς με πολλά διαφορετικά tasks. Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, πρέπει να είσαι ένα «πολυεργαλείο». Αφού το νέο project σου δεν θα έχει ένα άτομο για κάθε ένα διαφορετικό κομμάτι του παζλ. Άρα πρέπει να ασχοληθείς με πολλά κομμάτια ταυτόχρονα.

4# Επέκτεινε το μυαλό. Είναι πολύ σημαντικό να διευρύνεις το μυαλό σου, να μαθαίνεις νέες δεξιότητες και να ξεπερνάς τα όρια σου. Μπορείς να ξεκινήσεις, εστιάζοντας στα πεδία που θεωρείς ότι υστερείς. Ψάξε για νέες δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος εκεί. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνεις μαέστρος. Αρκεί να είναι αρκετά καλός, έτσι ώστε να κάνεις τη δουλειά. Την ίδια στιγμή, βελτίωσε τα ταλέντα που ήδη έχεις.

5# Μείνε «συνδεδεμένος». Προ lockdown μπορούσες να πας σε έναν co-working space ή σε μια ομάδα επιχειρηματιών ή σε διάφορα events. Για να μιλήσεις με ανθρώπους. Τώρα αυτές οι δραστηριότητες έχουν παγώσει, αλλά θα ξεκινήσουν πάλι όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Τι μπορείς να κάνεις τώρα; Να βρεις τις αντίστοιχες online ομάδες. Μια καλή επιλογή είναι να ψάξεις στοχευμένα για Facebook Ομάδες που αφορούν το πεδίο σου. ‘Η να τσεκάρεις τι γίνεται στο Linkedin. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτύξεις τις δεξιότητες σου και παράλληλα θα μιλήσεις με άλλους Solopreneurs (και όχι μόνο). Βρείτε κοινότητες για να μοιραστείτε ιδέες και ιστορίες.

6# Δώσε λίγη δουλειά έξω. Όπως είπαμε παραπάνω, ως Solopreneur θα χρειαστεί να ασχοληθείς με αρκετά διαφορετικά tasks. Δεν είναι εύκολο να τα κάνεις όλα μόνος όμως. Υπάρχει μια… μαγική λέξη: Outsourcing. Το να δώσεις δηλαδή κάποιες από τις δουλειές που έχεις να κάνεις, σε έναν εξωτερικό συνεργάτη. Έτσι ώστε να βρεις λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτή η επιλογή σίγουρα έχει και κάποιο χρηματικό κόστος. Αν μπορείς να το πραγματοποιήσεις πάντως, θα είναι πολύ καλό για εσένα. Σκέψου επίσης ότι δεν έχεις τις γνώσεις για να ασχοληθείς ο ίδιος με όλα τα κομμάτια. Δεν είναι εύκολο μέσα σε μια νύχτα να γίνεις… λογιστής ή προγραμματιστής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + three =