14/12/24

Έξι κινήσεις που κάνουν οι αχάριστοι άνθρωποι

Σίγουρα έχεις κάποιους τέτοιους ανθρώπους γύρω σου. Είτε στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, είτε στον ευρύτερο φιλικό κύκλο σου. ‘Η μπορεί να είναι κάποιος που μόλις γνώρισες σε μία μάζωξη. Μιλάμε για τους αχάριστους ανθρώπους. Είναι αυτοί που δεν εκτιμούν τίποτα. Άνθρωποι που δεν δείχνουν ευγνωμοσύνη για τίποτα στη ζωή τους, με αποτέλεσμα να φαίνονται αρνητικοί, γκρινιάρηδες και αχάριστοι.

Και φυσικά μπορούν να σε επηρεάσουν αρνητικά αν είναι κοντά σου. Πως θα τους εντοπίσεις; Εδώ είναι 6 σημάδια.

1# Νιώθουν ότι δικαιούνται τα πάντα. Είναι δύσκολο να είσαι ευγνώμων για κάτι όταν νιώθεις ότι ήταν δικαίως δικό σου από την αρχή. Αυτή είναι η νοοτροπία που έχουν οι περισσότεροι αχάριστοι άνθρωποι. Δεν θέλουν να δείξουν κανένα είδος ευγνωμοσύνης για οτιδήποτε τους δόθηκε, γιατί πιστεύουν ότι ήταν εξαρχής δικό τους.

2# Θέλουν τα πάντα αμέσως. Όταν τους δίνεις κάτι, δεν αφιερώνουν τη στιγμή για να το απολαύσουν ή να το εκτιμήσουν. Το καταναλώνουν, το προσπερνούν και μετά λένε, «Τι άλλο;». Θέλουν το επόμενο πράγμα, και το επόμενο, και το επόμενο, γιατί ο τελικός στόχος δεν είναι να είναι ευχαριστημένοι με αυτό που έχουν. Ο τελικός στόχος είναι απλά να θέλουν κάτι ακόμα, για άλλη μία φορά. Και το θέλουν άμεσα.

3# Δεν δέχονται το «όχι». Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί για να γίνει ένας αχάριστος ενήλικας; Απλό: Πάντα να του δίνετε ό,τι ζητά και μην το αφήνετε ποτέ να ακούσει τη λέξη «όχι». Όταν ένας άνθρωπος δεν νιώθει ποτέ ότι κάτι που θέλει είναι ανέφικτο, τότε όλα χάνουν την αξία τους. Όχι μόνο δεν καταλαβαίνουν την αξία ενός ευρώ, αλλά καταλήγουν να μην καταλαβαίνουν και την αξία των δώρων, του χρόνου, των φιλιών και των σχέσεων. Πιστεύουν ότι όλα πρέπει να είναι δικά τους, ό,τι κι αν γίνει, και όποιος τους το αρνείται αυτό διαπράττει… έγκλημα.

4# Δεν δίνουν χρόνο σε άλλους ανθρώπους. Είναι καλό να δίνουμε τον χρόνο μας σε άλλους ανθρώπους. Προσφερόμαστε εθελοντικά, βοηθάμε, υποστηρίζουμε, ακόμη και όταν τίποτα από αυτά δεν θα επιστραφεί. Το κάνουμε επειδή μπορούμε και επειδή πιστεύουμε ότι είναι το σωστό. Οι αχάριστοι άνθρωποι δεν έχουν αυτό το φυσικό ένστικτο να δώσουν κάτι πίσω στην κοινότητα. Πιστεύουν ότι δικαιούνται βοήθεια, αλλά δεν πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετέχουν στο να προσφέρουν αυτά τα πράγματα σε άλλους που έχουν ανάγκη.

5# Προσελκύουν άλλους αχάριστους ανθρώπους. Οι ευγνώμονες άνθρωποι δεν αντέχουν την παρουσία αχάριστων ανθρώπων. Επομένως οι μόνοι άνθρωποι που αποτελούν τους κοινωνικούς τους κύκλους τους είναι άλλα αχάριστα άτομα. Αυτό οδηγεί σε μια φούσκα τοξικής, αχάριστης συμπεριφοράς, όπου ενισχύουν περαιτέρω τις αρνητικές πεποιθήσεις τους. Ο Νόμος της Έλξης φέρνει αυτούς τους ανθρώπους κοντά, ακόμα κι αν δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον. Ακόμα κι αν δουν ότι η συμπεριφορά κάποιοι άλλου στην ομάδα είναι κακή, δεν καταλαβαίνουν ότι και οι ίδιοι έχουν αντίστοιχη κακή συμπεριφορά.

6# «Δεν σου ζήτησα να το κάνεις αυτό για μένα». Οι αχάριστοι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν αυτή τη φράση γιατί γνωρίζουν ότι σπάνια θα ζητήσουν ανοιχτά βοήθεια.

Όταν κάποιος προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του ή να μεταθέσει την ευθύνη χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση, αυτό αντικατοπτρίζει περισσότερο τη δική του αντίληψη για το Χ θέμα, παρά τις ενέργειες των άλλων. Αντί να εκτιμήσει την προσπάθεια σου, υποβαθμίζει τη συνεισφορά και δημιουργεί συναισθηματική απόσταση, αποτρέποντας τη δημιουργία μιας ουσιαστικής σύνδεσης.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − 10 =