αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι κανόνες της ζωής που θα σου ανοίξουν τα μάτια

Έξι κανόνες της ζωής που θα σου ανοίξουν τα μάτια

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζωή είναι ένα σύνολο σταθερών μονοπατιών και όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Άλλοι λένε ότι δεν είναι παρά μια σειρά από συμπτώσεις. Όποια άποψη κι αν υποστηρίζετε, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες ζωής που φαίνεται να λειτουργούν για όλους.

Το αμερικανικό learning-mind παραθέτει 6 κανόνες της ζωής που θα σου ανοίξουν τα μάτια. Έτσι θα δεις την ωμή αλήθεια της ζωής, ανεξάρτητα από τις προσωπικές σου πεποιθήσεις.

1. Δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο, οπότε να αφήνετε πάντα χώρο για αμφιβολία

Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτό που ονομάζεται «black-and-white thinking». Είναι όταν τείνεις να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα με πολύ απόλυτο τρόπο – ότι κάτι/κάποιος είναι είτε καλός είτε κακός, άγγελος ή διάβολος, επιτυχία ή αποτυχία. Σκεφτόμαστε σε απόλυτους όρους γιατί είναι… πιο βολικό. Μας βοηθά να κατανοήσουμε όλο το χάος που συμβαίνει στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές αυτό το χαρακτηριστικό της σκέψης μας χειραγωγείται επιδέξια από ειδικούς της προπαγάνδας και του μάρκετινγκ. Γι’ αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι σήμερα διολισθαίνουν στη νοοτροπία «εμείς εναντίον αυτών» χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Αλλά η πραγματική ζωή δεν είναι κάτι τέτοιο. Είναι γεμάτη «αποχρώσεις», οπτικές και μισές αλήθειες. Τίποτα δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τίποτα. Φυσικά, όλοι έχουμε δικές μας απόψεις και οπτικές, αλλά η καλύτερη στρατηγική είναι να αφήνουμε πάντα λίγο χώρο για αμφιβολίες.

2. Η ζωή θα γίνει δύσκολη, οπότε μην είστε υπερβολικά αισιόδοξοι

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μέλλον μας θα είναι γεμάτο θετικά γεγονότα και συναισθήματα. Και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δούμε τη ζωή και ένα ισχυρό κίνητρο που μας ωθεί προς νέα επιτεύγματα. Αλλά είναι λάθος να υποθέσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να περάσουμε δυσκολίες. Ναι, μερικοί άνθρωποι φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις στη ζωή τους από άλλους. Αλλά το σίγουρο είναι ότι όλοι θα χρειαστεί να αντέξουμε τις δύσκολες στιγμές μας. Είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι και να καλλιεργείτε ανθεκτικότητα αντί να πέφτετε στην παγίδα της τυφλής θετικότητας και να αποκλείετε την πιθανότητα κάθε αρνητικού αποτελέσματος.

3. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτούν τον εαυτό τους, οπότε μην βασίζεστε πολύ σε κανέναν

Μπορεί να σας ενοχλεί ο εγωισμός κάποιου, αλλά δεν αλλάζει τον βασικό κανόνα της ζωής: Σε κάθε δεδομένη κατάσταση, οι περισσότεροι άνθρωποι θα βάλουν τον εαυτό τους πρώτο και θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για αυτούς. Και θα κάνουν αυτή την επιλογή ακόμα κι αν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των άλλων. Μερικές φορές, κάνουμε λάθη και αφήνουμε τους λάθος ανθρώπους στη ζωή μας. Βασιζόμαστε πάρα πολύ σε αυτούς και περιμένουμε να είναι εκεί για εμάς. Όταν όμως έρχεται μια κρίση και χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους, βλέπουμε τα αληθινά τους πρόσωπα. Επομένως, είναι πιο σοφό να βασίζεστε στον εαυτό σας αντί να περιμένετε υποστήριξη από άλλους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, μην θεωρείτε ποτέ δεδομένη τη βοήθεια κάποιου.

4. Ο κάθε ένας ενεργεί σύμφωνα με το επίπεδο αντίληψής του, οπότε μην περιμένετε πολλά από κανέναν

Καθώς προχωράμε, διαμορφώνουμε ένα σύνολο αντιλήψεων και προσδοκιών. Αυτή η διαδικασία ξεκινά από την παιδική ηλικία όταν μαθαίνουμε από τους γονείς ή τους δασκαλους μας. Μέχρι τη στιγμή που φτάνουμε στην ενηλικίωση, όλοι έχουμε ένα διαφορετικό σύνολο αξιών, απόψεων και προσδοκιών. Αυτό εξηγεί γιατί οι άλλοι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται πάντα όπως θέλουμε και νιώθουμε συχνά  προδομένοι και παραμελημένοι. Μερικοί άνθρωποι είναι ΟΚ με το να εξαπατούν και να εκμεταλλεύονται άλλους επειδή τους το επιτρέπει ο ηθικός τους κώδικας. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και αυτό που θεωρεί σωστό, σύμφωνα με την οπτική του. Είναι οι προσδοκίες μας από τους άλλους ανθρώπους που μας αφήνουν πληγωμένους και συντετριμμένους. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε το χειρότερο από όλους ή να εστιάσετε στις αρνητικές συμπεριφορές των γύρω σας. Σημαίνει να κατανοείς γιατί συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται και να μην το αφήνεις να σε επηρεάσει.

5. Τίποτα δεν γίνεται μαγικά. Αν θες κάτι πρέπει να το κυνηγήσεις

Όλοι έχουμε φιλοδοξίες. Όλοι ονειρευόμαστε κάτι μεγάλο. Αλλά μερικοί άνθρωποι φαίνεται να περιμένουν ότι τα επιτεύγματά τους θα έρθουν αβίαστα και η επιτυχία θα έρθει ως δια μαγείας. Συχνά είναι οι ίδιοι τύποι ανθρώπων που προτιμούν να βασίζονται σε άλλους για να πετύχουν τους στόχους τους. Αλλά ό,τι κι αν είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε, να είστε έτοιμοι να καταβάλετε προσπάθεια σε αυτό. Να είστε έτοιμοι να το κυνηγήσετε, να αποτύχετε, να εργαστείτε σκληρά, να αποτύχετε ξανά, και να βελτιώνεστε συνεχώς. Η επιτυχία δεν έρχεται εύκολα και αβίαστα. Τέτοια σενάρια είναι αληθινά μόνο σε ρομαντικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

6. Μερικές φορές, οι κανόνες απλά καταργούνται και η ζωή δεν βγάζει νόημα

Τέλος, ο πιο σημαντικός κανόνας της ζωής είναι ότι δεν υπάρχουν… σταθεροί κανόνες. Μεγαλώνουμε και υιοθετήσουμε έννοιες της δικαιοσύνης και του καλού/κακού, νομίζοντας ότι έτσι θα είναι η πραγματική ζωή. Περιμένουμε τη ζωή να είναι δίκαιη και να αντιμετωπίζουμε τους καλούς ανθρώπους με καλοσύνη, και να τιμωρούμε τους κακούς για όλα τα δεινά που προκάλεσαν. Όταν δεν το βλέπουμε να συμβαίνει, νιώθουμε απογοήτευση. Η ζωή δεν λειτουργεί πάντα έτσι – κακά πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους και σκιερές προσωπικότητες κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Οπότε, ίσως ο πιο αποθαρρυντικός και όμως σίγουρος από όλους τους κανόνες είναι ότι η ζωή δεν βγάζει πάντα νόημα. Μερικές φορές, απλά συμβαίνουν άσχημα πράγματα και δεν υπάρχει καθολική εξήγηση για το πώς λειτουργεί όλο αυτό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 9 =