αρχικηVIRALΈξι καθημερινές κινήσεις για να κάνεις το μυαλό σου να «τρέχει» καλύτερα: Εξηγεί μια νευροεπιστήμονας

Έξι καθημερινές κινήσεις για να κάνεις το μυαλό σου να «τρέχει» καλύτερα: Εξηγεί μια νευροεπιστήμονας

Είναι λογικό το μυαλό σου να κουράζεται μέσα στην χαοτική καθημερινότητα που ζούμε.

Ο εγκέφαλος σου που ουσιαστικά διαχειρίζεται όλες αυτές τις δράσεις βομβαρδίζεται αδιάκοπα από πληροφορίες που έρχονται μέσα από ήχους, εικόνες, λέξεις. Διεκπεραιώνει πολλές εργασίες στον ίδιο χρόνο. Στρεσάρεται πολύ. Για να γίνει πιο παραγωγικό, χρειάζεται «τροφή» και «ξεκούραση».

Η νευροεπιστήμονας, η Sahar Yousef, έχει παραθέσει μεταξύ άλλων 6 καθημερινές κινήσεις που θα βοηθήσουν το μυαλό σου να έχεις καλύτερη απόδοση, συγκέντρωση, και να είσαι πιο παραγωγικός συνολικά.

  1. Aσε ήσυχο το κινητό σου

Ενας από τους παράγοντες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και για την «αδύναμη» μνήμη είναι το κινητό τηλέφωνο. Μην ασχολείσαι μαζί του όταν δουλεύεις, όσο μπορείς και γενικά προσπάθησε να περιορίσεις τον χρόνο της ενασχόλησής με τα social media και της άσκοπης περιήγησής σας στο ίντερνετ: διαφορετικά, το μυαλό θα είναι μονίμως κουρασμένο.

  1. Μείωσε τις παράλληλες ασχολίες

Mono-tasking: To να κάνεις πράγματα παράλληλα (multitasking) εξοικονομεί χρόνο. Δημιουργεί, όμως, συνθήκες καταπόνησης για τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο και ενέργεια για να μπορέσει να είναι συγκεντρωμένος και να διεκπεραιώσει σωστά μια εργασία. Αν προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, αυτό που στην πραγματικότητα καταφέρνεις είναι να μειώνεις την αποδοτικότητά του εγκεφάλου σου. Η δύναμη του «mono-tasking»: δηλαδή κάνω ένα πράγμα τη φορά και μόλις το τελειώσω, προχωρώ στο επόμενο είναι σημαντική για την εγκεφαλική σου ηρεμία.

  1. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις από το κινητό σου

Ένας από τους «ενόχους» για την μειωμένη αποδοτικότητα που μπορεί να έχεις στον χώρο εργασίας σου είναι οι ειδοποιήσεις του κινητού. Αν διακόπτετε συνεχώς αυτό που κάνετε για να κοιτάζετε το κινητό σας και τις ειδοποιήσεις που σκάνε στην οθόνη του, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε καθυστέρηση στις λειτουργίες του εγκεφάλου σας. Ολα τα applications αυτόν ακριβώς τον στόχο έχουν: να αποσπούν την προσοχή σας. Να θυμάστε, όμως, ότι εσείς θα πρέπει να τα ελέγχετε, όχι εκείνα εσάς.

  1. Δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας εξίσου παραγωγικές

Ανακάλυψε τις ώρες που «λειτουργούν» καλύτερα για σένα: Αν δουλεύετε όλη την ημέρα και δεν επιτρέπετε στον εγκέφαλό σας να ξεκουραστεί πραγματικά για κάποιες ώρες -πέρα από τις ώρες που κοιμάστε- μακροπρόθεσμα, θα τον εξασθενίσετε. Δουλέψτε σε εντατικό ρυθμό για συγκεκριμένες ώρες (που θα ορίσετε) και βρείτε αυτές που θα βοηθήσουν το μυαλό σας να ξεκουραστεί πραγματικά.

  1. Μη σπαταλάς ενέργεια

Mην σπαταλάτε ενέργεια για να σκέφτεστε πράγματα επουσιώδη: Για παράδειγμα, οργανώστε την ντουλάπα σας με τρόπο που θα σας επιτρέπει να βρίσκετε αμέσως τι θα φορέσετε και τι συνδυασμούς μπορείτε να κάνετε ή κάντε μια λίστα με πράγματα που σας αρέσουν να τρώτε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Μην χάνετε χρόνο και ενέργεια για να σκέφτεστε πράγματα που είναι απλά. Επενδύστε την ενέργεια του εγκεφάλου σας στην λήψη πιο σημαντικών αποφάσεων.

  1. Το διάλειμμα είναι σημαντικό

Φροντίστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να κάνετε συχνά διαλείμματα. Οι ατέλειωτες ώρες μπροστά στην οθόνη (χωρίς να κοιτάτε πουθενά αλλού) το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώνουν την αποδοτικότητα του μυαλού σας και να εξασθενούν την μνήμη. Επίσης μία βόλτα έξω μπορεί να σε βοηθήσει να «καθαρίσεις» το μυαλό σου και να βρεις νέες ιδέες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 12 =