αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι Ευρωπαικές startups στον τομέα της υγείας που θα μας απασχολήσουν το 2021- Ανάμεσα τους και μια Ελληνική

Έξι Ευρωπαικές startups στον τομέα της υγείας που θα μας απασχολήσουν το 2021- Ανάμεσα τους και μια Ελληνική

Το EIT Health συμβάλλει στην επιτάχυνση 120 ομάδων ανά την Ευρώπη κάθε χρόνο. Ολοένα και περισσότερες επαναστατικές λύσεις δημιουργούνται σε περιφέρειες που θεωρούνται εξελισσόμενες σε σχέση με τον βαθμό καινοτομίας τους (σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard), όπως η Ελλάδα.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και παραθέτει έξι παραδείγματα startups ικανών να μετασχηματίσουν τους τομείς της υγείας και της βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

1. Συνεργασία ιατρών-ασθενών με στόχο τη μείωση των σφαλμάτων
To Collaborate Health Cloud της ελληνικής startup Collaborate Healthcare είναι ένα σύγχρονο εργαλείο διαχείρισης αλλά και συνεργασίας με τους ασθενείς, που βοηθά τους γιατρούς στον εντοπισμό σφαλμάτων, στην παρακολούθηση και τη συμμόρφωση του ασθενούς με τα ιατρικά πλάνα – ειδικά σε περιπτώσεις ομαδικής διάγνωσης. Η ομάδα συμμετείχε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο Startups meet Pharma 2020 όπου και επιλέχθηκε για να ξεκινήσει συνεργασία με μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία αφού κρίθηκε ότι ταίριαζε περισσότερο στη στρατηγική πρόκληση της φαρμακευτικής: «Ενθάρρυνση της συνέχειας της θεραπευτικής στρατηγικής και βελτιστοποίησης της θεραπείας για ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου». Η ελληνική startup έχει ήδη δημιουργήσει μία σειρά από καινοτομίες στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.

2. H επανάσταση σε κλινικές δοκιμές μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
O ιατρικός έλεγχος των ασθενών με Alzheimer είναι μία κοστοβόρα και μακρά διαδικασία. Εξοικονομώντας 40% από τα συνολικά κόστη ελέγχου και 70% από τον χρόνο που αφιερώνεται στον ασθενή, η iLof, μία πορτογαλική ομάδα, θα συνεισφέρει στην εύρεση θεραπείας για το Alzheimer πιο άμεσα. Η startup συστάθηκε από το Πρόγραμμα EIT Health Wild Card 2019 και ήταν η νικήτρια του EIT Jumpstarter 2019. Με την οικονομική, μη παρεμβατική λύση διαστρωμάτωσης των ασθενών με Alzheimer -όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές- μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία θεραπείας.

3. Εικονική βοήθεια που αυξάνει τη συμμετοχή του ασθενούς
Η ιταλική PatchAI στοχεύει να μετασχηματίσει την κλινική έρευνα με ένα υποβοηθούμενο από Τεχνητή Νοημοσύνη εργαλείο-βοηθό, ώστε να ωθήσει στη σύμπλευση των ασθενών που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές και να τους κρατήσει ενήμερους με βάση τις ανάγκες τους. Η ομάδα κέρδισε €25.000 και συμβουλευτική καθοδήγηση στο InnoStars Awards του 2019 και έλαβε επιπλέον €10.000 κατακτώντας το 3ο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό EIT Health Catapult.

4. Ασφαλής προστασία UV 100% φιλική προς το περιβάλλον
Η πολωνική UVera είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα επιτάχυνσης startup του EIT Health InnoStars: Αφού έλαβε το Βραβείο InnoStars το 2019, αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία Biotech, λαμβάνοντας το Βραβείο Alex Casta Audience στο φετινό πρόγραμμα Catapult. Χάρη σε αυτήν την αναγνώριση, η UVera θα εμφανιστεί στο Nasdaq στη Νέα Υόρκη. Η ομάδα προσφέρει μία λύση για τη μόλυνση από τα αντηλιακά, ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μεγαλύτερο από ό,τι έχουμε φανταστεί. Η UVera ανέπτυξε μία προστασία UV, η οποία εξήχθη από φυσικούς μικροοργανισμούς και έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει το σύνολο των ακτινών UV χωρίς τη χρήση χημικών.

5. Καρδιολογικός έλεγχος σε 5 λεπτά
Η Ligence από τη Λιθουανία συμμετείχε στο EIT Jumpstarter το 2019 λαμβάνοντας χρηματοδότηση, γνώσεις, ευκαιρίες δικτύωσης, επιχειρηματικό σχεδιασμό (business planning) και ανάπτυξη, που τη βοήθησε να σκοράρει στην πρώτη θέση των InnoStars Awards 2020. Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία αναλυτικής εις βάθος μάθησης και ανέπτυξε λογισμικό ικανό να κατηγοριοποιήσει αυτόματα τα ανατομικά χαρακτηριστικά της καρδιάς, κάνοντας αξιολόγηση της λειτουργίας και παράγοντας ένα αναλυτικό report για τον γιατρό. Πρόκειται για μία πιο οικονομική και μεγάλη σε ακρίβεια διαδικασία διάγνωσης και διαχείρισης, ιδιαίτερα χρήσιμη στην εποχή του κορονοϊού.

6. Υποστήριξη σε επιζώντες από εγκεφαλικό με στόχο μία καλύτερη ζωή
Η PhoenixOrthosis από την Ουγγαρία, νικήτρια του 3ου βραβείου του EIT Health InnoStars, κάνει τη διαδικασία αποκατάστασης ασθενών με εγκεφαλικό πιο αποτελεσματική. Η λύση της εταιρείας είναι να βοηθήσει προς την κατεύθυνση ενός ενεργού σπασμού χεριού-δαχτύλων χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία, ώστε να αποκατασταθούν μερικώς οι λειτουργίες ανοίγματος (του χεριού). Η ομάδα έχει ως αποστολή τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την επανάκτηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ποιότητας στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η λύση είναι μία 100% προσωποποιημένη, λεπτεπίλεπτη συσκευή, σχεδιασμένη να συνοδεύει παντού τον ασθενή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =