αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈξι γρήγορα tips για να διαπραγματευθείς τον μισθό σου σε μία job interview

Έξι γρήγορα tips για να διαπραγματευθείς τον μισθό σου σε μία job interview

Έστειλες τα βιογραφικά σου και το τηλέφωνο (ή το email) χτύπησε. Μία εταιρία στην οποία είχες κάνει την κρούση σου, τώρα σε καλεί για συνέντευξη. Αυτά είναι καλά νέα. Όμως δεν σημαίνει ότι έχεις πάρει την θέση. Και κάτι ακόμα: Δεν πρέπει να πας και να πεις «ναι σε όλα» για να πάρεις την θέση. Πρέπει να διαπραγματευτείς. Άλλωστε αυτό είναι η job interview: Μία διαπραγμάτευση μεταξύ δύο πλευρών που μπορεί να οδηγήσει σε μία συμφωνία- ή όχι.

Και φυσικά μέρος της διαπραγμάτευσης είναι ο μισθός σου.

Είτε είσαι νεαρός ηλικιακά είτε λίγο μεγαλύτερος, είτε άντρας είτε γυναίκα, είτε διεκδικείς την πρώτη σου δουλειά είτε την πέμπτη σου, ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να διαπραγματεύεσαι. Εδώ είναι λοιπόν 6 γρήγορες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.

1# Να ξέρεις την αξία σου. Για να έχετε πιθανότητες να λάβετε την αμοιβή που σας αξίζει, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε το εύρος μισθών που αφορά τη θέση σας στον κλάδο σας και στη γεωγραφική σας περιοχή. Όπως επισημαίνει ο Ramit Sethi, συγγραφέας του I Will Teach to Be Rich, εάν μπείτε σε μια διαπραγμάτευση μισθού χωρίς να γνωρίζετε τους αριθμούς, βρίσκεστε στο έλεος ενός έμπειρου διευθυντή προσλήψεων που μπορεί απλά να ελέγξει τη συζήτηση. Ρωτήστε άλλους ανθρώπους στον τομέα σας ή κάντε το ψάξιμο σας σε career websites για να δείτε τι μισθοί «παίζουν».

2# Δείξε τι μπορείς να κάνεις. Προτού αρχίσετε να μιλάτε για τον μισθό, μιλήστε για το τι έχετε κάνει και – το πιο σημαντικό – τι μπορείτε να κάνετε. Έχετε εργαστεί σκληρά μέχρι τώρα, και ήρθε η ώρα να παραθέσετε τα επιτεύγματα σας. Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα. Συνοψίστε τι έχετε επιτύχει φέτος. Μπορείτε επίσης να επισημάνετε συγκεκριμένα τις φορές που έχετε υπερβεί τον επαγγελματικό ρόλο σας, κάτι που θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι σας αξίζει ένας μεγαλύτερος μισθός. Στην συνέχεια να είστε προετοιμασμένοι να εξηγήσετε τι μπορείτε να προσφέρετε από εδώ και στο εξής.

3# Ρίξε εσύ την πρώτη προσφορά στο τραπέζι. Πες τον μισθό που θες. Η «άγκυρα» —ή ο πρώτος αριθμός που τίθεται στο τραπέζι— είναι ο πιο σημαντικός στη διαπραγμάτευση, αφού σε αυτόν βασίζεται η υπόλοιπη συζήτηση. Εάν είναι πολύ χαμηλός, θα καταλήξετε με χαμηλότερη τελική προσφορά από αυτή που πιθανώς θέλετε. Αν είναι πολύ υψηλός, ρισκάρετε να αποχωρήσει η άλλη πλευρά από τη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να είσαι το πρώτο άτομο που θα αναφέρει έναν αριθμό, έτσι ώστε εσύ, και όχι ο HR Manager, να ελέγχεις την «άγκυρα».

4# Μην παραθέσεις προσωπικές ανάγκες. Μην εστιάζετε στις προσωπικές σας ανάγκες – όπως το γεγονός ότι το ενοίκιο σας έχει αυξηθεί ή τα έξοδα φροντίδας παιδιών έχουν αυξηθεί (πιθανότατα οι συνάδελφοί σας αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις). Κάνετε πολύ πιο ξεκάθαρο στον manager (και στο αφεντικό του) ότι αξίζετε περισσότερα, όταν εστιάζετε στην απόδοση και τα επαγγελματικά επιτεύγματά σας.

5# Επιδίωξε συνάντηση Πέμπτη ή Παρασκευή. Τείνουμε να ξεκινάμε την εβδομάδα πιο σκληρά, ακόμη και δυσάρεστα, αλλά γινόμαστε πιο ευέλικτοι και βολικοί όσο περνάει η εβδομάδα. Η ψυχολογία μας γίνεται πιο θετική όσο πλησιάζει το ΣΚ. Και όχι μόνο αυτό. «Οι Πέμπτες και οι Παρασκευές μας βρίσκουν πιο ανοιχτούς σε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς επειδή θέλουμε να τελειώσουμε τη δουλειά μας πριν τελειώσει η εβδομάδα», αναφέρει το Psychology Today. Προσπάθησε λοιπόν, αν είναι δυνατό, να κλείσεις μία Job interview Πέμπτη ή Παρασκευή.

6# Να είσαι έτοιμος να σηκωθείς από το τραπέζι, αν χρειαστεί. Όταν κάνετε το πλάνο σας και σημειώνετε τους αριθμούς που θέλετε να πετύχετε, να ορίσετε επίσης ένα «walk away point». Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Από ποιο σημείο και κάτω, θα απορρίψεις μια προσφορά. Το να απορρίψετε μία προσφορά δεν θα είναι ποτέ εύκολο, αλλά είναι σημαντικό να ξέρετε πότε να το κάνετε. Πρέπει να μπορείτε να πείτε «όχι» αν χρειαστεί. Αν πας διατεθειμένος να πεις «ναι σε όλα», σίγουρα θα βγεις χαμένος από τη διαπραγμάτευση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =