αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι «αθώες» φράσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι αδύναμος στη δουλειά σου

Έξι «αθώες» φράσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι αδύναμος στη δουλειά σου

Είναι σημαντικό να χτίσουμε μια καλή εικόνα για εμάς στη δουλειά μας. Αυτά που λες παίζουν τον ρόλο τους. Πολλοί από εμάς επικοινωνούμε με τρόπους που μας κάνουν να ακουγόμαστε λιγότερο αποφασισμένοι και λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Ψυχολόγοι, γλωσσολόγοι, και υπεύθυνοι προσλήψεων λένε ότι πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε κάποιες φράσεις, αν θέλετε να φαίνεστε σίγουροι. Και οι άλλοι θα σας αντιμετωπίσουν αλλιώς.

1. «Βγάζει νόημα αυτό;»

Τι να πείτε αντ’ αυτού: «Ποιες είναι οι σκέψεις σας» ή «Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με αυτό».

Αν ρωτάτε «Βγάζει νόημα αυτό;» αφού έχετε ολοκληρώσει προφορικά μια σκέψη, δίνετε αμέσως την εντύπωση ότι δεν έχετε πειστεί αρχικά εσείς οι ίδιοι, ότι η ιδέα σας μπορεί να είναι στιβαρή. Αντί να ζητάτε επιβεβαίωση ή έγκριση, θα πρέπει να ζητάτε από τον ακροατή ή τον αναγνώστη (σε περίπτωση που εκφράζεστε γραπτά) τη γνώμη του για την ιδέα σας.

2. «Νομίζω ότι αυτό θα…»

Τι να πείτε αντ’ αυτού: «Πιστεύω ότι αυτό θα…».

Αυτή είναι μια μικρή διαφορά, αλλά σημαντική: Το «νομίζω» ακούγεται πιο αδύναμο από το «πιστεύω» και είναι λίγο πιο αμφίβολο, σαν να λέτε ότι κάτι μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν είστε σίγουροι. Το «πιστεύω» σας βάζει επικεφαλής της σκέψης και μεταφέρει μια ήρεμη σιγουριά. Και ακόμα κι αν δεν είστε καθόλου σίγουροι, κανείς δεν χρειάζεται να το ξέρει αυτό!

3. «Δεν είμαι σίγουρος, αλλά…»

Τι να πείτε αντ’ αυτού: Ό,τι θα λέγατε μετά το «αλλά».

Δεν χρειάζεται να προσθέσετε αποποίηση ευθύνης. Αντίστοιχα, αν ξεκινήσετε την πρότασή σας με «Ξέρω ότι μπορεί να είναι χαζή ερώτηση, αλλά…» ή «Δεν θέλω να φανώ πιεστικός, αλλά…», υπονομεύετε τον εαυτό σας.

4. «Περιττό να πω…»

Τι να πείτε αντ’ αυτού: Τίποτα

Το «περιττό να πω» προέρχεται από μια μακρά σειρά ειρωνικών φράσεων όπου ανοίγετε ένα θέμα λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πείτε κάτι, αλλά στη συνέχεια το λέτε ούτως ή άλλως. Γιατί λοιπόν να το κάνετε;

5. «Κατά τη γνώμη μου…»

Τι να πείτε αντ’ αυτού: Τίποτα

Μπείτε στο ψητό και αφαίρεσε τις περιττές, αδύναμες εισαγωγές. Όποιος ακούει ή διαβάζει αυτά που έχετε γράψει ξέρει ότι πρόκειται για τη γνώμη σας ή την πεποίθησή σας. Γι’ αυτό και τους λέτε ό,τι τους λέτε, άλλωστε.

6. «Το [Χ] αναπτύχθηκε για να αυξήσει το [Ψ]»

Τι να πείτε αντί αυτού: «Ανέπτυξα το [Χ] για να αυξήσω το [Ψ]».

Το «ανέπτυξα το [Χ] για να αυξήσω το [Ψ]» ακούγεται πιο σίγουρο, επειδή χρησιμοποιεί την ενεργητική φωνή αντί της παθητικής φωνής.

Με την παθητική φωνή, στο υποκείμενο γίνεται κάτι- με την ενεργητική, το υποκείμενο κάνει την ενέργεια. Έτσι, αν δημιουργήσατε μια νέα εκστρατεία μάρκετινγκ για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος, γιατί να μην χρησιμοποιήσετε την ενεργητική φωνή και να αναλάβετε τα εύσημα γι’ αυτό εκ των προτέρων;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =