Όταν πρόκειται για «διάβασμα» άλλων ανθρώπων –των συναισθημάτων, των προθέσεων τους κ.ο.κ.– αυτό που δεν λέγεται συχνά μιλάει… πολύ πιο δυνατά από τις πραγματικές λέξεις. Οι 6 μη λεκτικές ενδείξεις που ακολουθούν μπορούν να προσφέρουν τεράστιες γνώσεις για τους γύρω σας, οπότε προσέξτε τις. Μπορούν να σου αποκαλύψουν πότε κάποιος σου λέει ψέματα ή σου κρύβει κάτι.
Στάση
Το πώς ένας άνθρωπος κρατά το κεφάλι και τον κορμό του, λέει πολλά για αυτόν. Κάθονται όρθια, προσέχουν τι συμβαίνει γύρω τους, με μια σταθερή, σίγουρη στάση; Ή να σκύβουν με το κεφάλι τους να γέρνει στη μία πλευρά; Το πρώτο υποδηλώνει ότι τους ενδιαφέρουν όσα συμβαίνουν, ενώ το δεύτερο δείχνει πλήξη. Ακόμα κι αν σου λέει το αντίθετο.
Εκεί που δείχνουν τα πόδια τους
Όταν παρατηρείτε άλλους ανθρώπους, λάβετε υπόψη τις κατευθύνσεις προς τις οποίες δείχνουν τα πόδια τους κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Αν είναι στραμμένοι προς το πρόσωπο με το οποίο μιλάνε, συμμετέχουν στη συζήτηση και πιθανότατα το απολαμβάνουν. Αντίθετα, αν τα πόδια είναι στραμμένα αλλού, θέλουν να τελειώνουν και να φύγουν. Ακόμα κι αν σου λένε το αντίθετο…
Κίνηση των ματιών
Παρακολουθήστε την κίνηση των ματιών τους για να προσδιορίσετε πτυχές της προσωπικότητάς τους. Διατηρούν βλεμματική επαφή με αυτοπεποίθηση ή περιστασιακά κοιτάζουν προς τα πάνω για να θυμούνται γεγονότα; Ή μήπως η κίνηση των ματιών τους είναι μετατοπισμένη, αποφεύγοντας το άμεσο βλέμμα των άλλων και είναι καρφωμένο αλλού; Το πρώτο υποδηλώνει ειλικρίνεια ενώ το δεύτερο μπορεί να υποδηλώνει αναξιοπιστία.
Μικροεκφράσεις
Οι μικροεκφράσεις είναι οι στιγμιαίες, ασυνείδητες αντιδράσεις του προσώπου ενός ατόμου σε διάφορα πράγματα, πριν μπορέσει να ελέγξει τα χαρακτηριστικά του. Ένα ακούσιο κατσούφιασμα ή μία έκφραση περιφρόνησης μπορεί να σημαίνει ότι νιώθουν άβολα ή αηδιάζουν με κάτι που έχουν δει ή ακούσει, ενώ ένα ελαφρύ χαμόγελο υποδηλώνει διασκέδαση. Αυτά διαρκούν μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, οπότε θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή!
Επαναλαμβανόμενες κινήσεις
Προσέξτε για επαναλαμβανόμενες, ασυνείδητες συμπεριφορές, όπως εάν κάποιος συνεχίζει να αναπηδά το πόδι του πάνω-κάτω, να χαϊδεύει τα χέρια του ή να παίζει με ένα αντικείμενο με επαναλαμβανόμενο τρόπο. Αυτή είναι μια αυτοκαταπραϋντική συμπεριφορά που μπορεί να υποδεικνύει ότι το άτομο βιώνει άγχος, στρες ή διέγερση.
Τσεκάρει συνεχώς το ρολόι
Όλοι κοιτάμε την ώρα, μέσα στην ημέρα μας. Αλλά το να χρησιμοποιείτε το ρολόι (ή το τηλέφωνό σας) ως διαρκή κάρτα εξόδου… από μία κατάσταση, είναι μια τυπική τακτική ενός ψεύτη ή κάποιου που κρύβει τις προθέσεις του.
Μπορεί να προσπαθούν να σκεφτούν μια δικαιολογία για να φύγουν το συντομότερο δυνατό ή να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι που σπαταλάτε τον χρόνο τους. Αυτή είναι μια κλασική τακτική εκτροπής, οπότε να το γνωρίζετε. Εάν είναι πραγματικά τόσο απασχολημένοι ή πρέπει να πάνε κάπου, μπορούν να σας πουν γι’ αυτό.