αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι «αθόρυβες» συνήθειες που σε κάνουν δυστυχισμένο χωρίς καν να το καταλάβεις. Είναι πράγματα που μάλλον κάνεις καθημερινά

Έξι «αθόρυβες» συνήθειες που σε κάνουν δυστυχισμένο χωρίς καν να το καταλάβεις. Είναι πράγματα που μάλλον κάνεις καθημερινά

Ίσως ξυπνάς κάθε πρωί και νιώθεις όλο και πιο πεσμένος. Φαίνεται πάντα σαν να μην υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Δεν ολοκληρώνετε ούτε το ένα task υψηλής προτεραιότητας που θα χρειαζόταν μόνο μερικές ώρες αν είχατε επικεντρωθεί εκεί. Παρόλα αυτά, περνάτε όλη την ημέρα στον υπολογιστή, αφήνοντας ακόμα και τους φίλους σου στην άκρη.

Το psychology today παραθέτει 6 καθημερινές «αθόρυβες» συνήθειες που σε κάνουν δυστυχισμένο χωρίς καν να το καταλάβεις. Και φυσικά καταλήγεις να είσαι μη παραγωγικός.

Τσεκάρεις συνεχώς το τηλέφωνό σου

Τα τηλέφωνά μας είναι πάντα μαζί μας… έτοιμα να μας αποσπάσουν την προσοχή για να ξεφύγουμε από τον στόχο μας.

Οι συνεχείς ειδοποιήσεις και η παρόρμηση να ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας, διαταράσσουν την εστίασή μας, εξαντλώντας τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Τότε νιώθουμε δυσαρεστημένοι που παραδοθήκαμε στην απόσπαση της προσοχής και δεν κάναμε αυτό που έπρεπε.

Το ντοκιμαντέρ Social Dilemma θα μας έκανε να πιστέψουμε ότι τα τηλέφωνά μας και οι εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτά, κλέβουν το μυαλό μας. Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ καλωδιωμένα να υπακούουν σε κάθε εντολή. Έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε που δίνουμε την προσοχή μας.

Όταν νιώσετε στον πειρασμό να κρυφοκοιτάξετε το τηλέφωνό σας, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια ανάσα για να ξεφύγετε από την επιθυμία σας. Πείτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να ελέγξετε το τηλέφωνό σας σε 10 λεπτά, αν εξακολουθείτε να το θέλετε.

Αναβλητικότητα

Το να αναβάλλουμε τα πράγματα μέχρι ”την τελευταία στιγμή” αυξάνει το άγχος και μας κάνει να είμαστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό μας. Ωστόσο, οι άνθρωποι αναβάλλουν επειδή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία που συνδέεται με την εκτέλεση του έργου.

Ξανά και ξανά, ακούμε ανθρώπους να αυτοχαρακτηρίζονται ως απελπιστικοί «αναβλητικοί». Αλλά η αναβλητικότητα δεν είναι εγγενές ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Είναι ένα πρόβλημα ρύθμισης συναισθημάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς μπορούμε να μάθουμε να ρυθμίζουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας.

Θυμήσου και το άρθρο: Τέσσερα γρήγορα τρικ για να «σκοτώσεις» την αναβλητικότητα.

Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Όλοι έχουμε βιώσει φθόνο και ανεπάρκεια συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άλλους. Νιώθουμε συχνά ζήλια όταν παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τις ζωές άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μπορεί επίσης να μας κάνει να αγωνιζόμαστε για πράγματα που θέλουν οι άλλοι, όπως φανταχτερά αντικείμενα. Αυτό το είδος κινήτρων είναι εξωγενές – βασίζεται σε παράγοντες έξω από εμάς – και δεν είναι πάντα το καλύτερο κίνητρο. Η κατανάλωση μας κάνει να νιώθουμε καλά για λίγο, αλλά αυτό το συναίσθημα πάντα ξεθωριάζει. Τα εξωτερικά κίνητρα μπορεί ακόμη και να μας επηρεάσουν να επιδιώξουμε δουλειές ή στόχους που στην πραγματικότητα δεν θέλουμε.

Αντί να προσηλώνεστε στην επιτυχία των άλλων και στην ”έγκρισή” τους, εστιάστε στον εαυτό σας. Βρείτε τα εγγενή κίνητρα σας μέσα σας.

Εστιάζεις στα αρνητικά

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εστιάζουν στα αρνητικά και μεγεθύνουν τις κακές εμπειρίες.

Το να μένει κανείς σε αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική νοοτροπία.

Για παράδειγμα, αν έχετε μια μέρα χαμηλής παραγωγικότητας, το λιγότερο παραγωγικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ανακάμψετε είναι να ντρέπεστε τον εαυτό σας— είναι μια ψυχική παγίδα. Η ντροπή θα σας οδηγήσει μόνο σε απόσπαση της προσοχής, διαιωνίζοντας έναν φαύλο κύκλο.

Δεν βάζεις όρια

Η αποτυχία να θέτεις όρια στην εργασία, στους φίλους και στην οικογένεια, μπορεί να οδηγήσει σε burnout και εξάντληση της ενέργειας, της δημιουργικότητας και των κινήτρων.

Σκεφτείτε τη ζωή σας σε τρεις τομείς: εσάς, τη δουλειά σας και τις σχέσεις σας. Μέσα σε κάθε τομέα ζωής βρίσκονται οι αξίες ή τα χαρακτηριστικά του ατόμου που θέλουμε να είμαστε. Θυμήσου και το άρθρο: Έξι απλές τακτικές για να σέβονται οι άλλοι τα όρια που βάζεις.

Παραμέληση της αυτοφροντίδας

Η αποτυχία να φροντίσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία, οδηγεί σε αισθήματα εξάντλησης και δυστυχίας. Γνωστό και ως burnout.

Ωστόσο, η φροντίδα του εαυτού σας βρίσκεται στον πυρήνα των τριών τομέων της ζωής, επειδή οι άλλοι δύο εξαρτώνται από την υγεία και την ευεξία σας. Εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, οι σχέσεις σας θα υποφέρουν και η δουλειά σας δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή.

Η άσκηση, ο ύπνος, η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων και το να περνάμε χρόνο σε ένα χόμπι, είναι όλοι τρόποι να επενδύσουμε στον εαυτό μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + one =