αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈντεκα λέξεις που κάνουν τους άλλους να νιώθουν κατώτεροι (και τις χρησιμοποιούμε συχνά)

Έντεκα λέξεις που κάνουν τους άλλους να νιώθουν κατώτεροι (και τις χρησιμοποιούμε συχνά)

Γνωρίζατε ότι σε κάθε γλώσσα υπάρχουν περισσότερες αρνητικές λέξεις παρά θετικές; Φαίνεται ότι χρειαζόμαστε πολλές λέξεις για να περιγράψουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, αλλά αρκούμαστε σε μια χούφτα λέξεις για τα θετικά.

Δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε τα αρνητικά μας σχόλια. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε καν ότι πληγώνουμε τους άλλους.

Εδώ είναι 11 λέξεις που πρέπει να αποφύγετε, για να σταματήσετε να πληγώνετε, να υποτιμάτε και να εκφοβίζετε τους γύρω σας. Οι λέξεις ειναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης λίστας που έφτιαξε το Entrepreneur.com.

Δεν μπορείς

Όταν λέτε σε κάποιον ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, μπορεί να… καταλήξει να σας πιστέψει (είτε έχετε δίκιο, είτε όχι). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το άτομο εμπιστεύεται και σέβεται τις απόψεις σας.

Χαζός

Ακόμα μία λέξη που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς. Εάν πιστεύετε πραγματικά ότι κάποιος έχει νοημοσύνη κάτω του μέσου όρου, το να του πείτε ότι είναι χαζός δεν θα κάνει τίποτα για να τον ενθαρρύνει ή να τον παρακινήσει.

Ανεύθυνος

Αν ποτέ οι γονείς σου σε είπαν ανεύθυνο, ξέρεις πώς νιώθεις. Κρατήστε αυτή τη λέξη για καταστάσεις στις οποίες είναι πραγματικά δικαιολογημένη, διαφορετικά κινδυνεύετε να αποξενώσετε και να εκφοβίσετε τους γύρω σας.

Αποτυχία

Όπως και το «Είσαι αποτυχημένος». Υπάρχει ποτέ πραγματικά λόγος να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λέξη αναφερόμενοι σε ένα άλλο άτομο;

Κακό

Η χρήση αυτής της λέξης για να περιγράψει τις πράξεις κάποιου — ή ακόμα χειρότερα, τον χαρακτήρα του — δεν είναι καλή και δεν είναι συγκεκριμένη. Εκτός εάν οι πράξεις κάποιου είναι πραγματικά «κακές», υπάρχουν πιθανώς πολύ πιο ακριβείς και χρήσιμες λέξεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική.

Ντροπιασμένος

Αν κάποιος σας έχει πει ποτέ ότι ντρέπεται για εσάς, ξέρετε πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι αυτό. Εάν μπείτε ποτέ στον πειρασμό να το πείτε, αναρωτηθείτε εάν υπάρχει μια λιγότερο βλαβερή λέξη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εκφράσετε την απογοήτευσή σας.

Ανίκανος

Αυτή είναι μια αγαπημένη λέξη που επιλέγουν τα λιγότερο αποτελεσματικά αφεντικά που θέλουν πραγματικά να εκφοβίσουν τους υπαλλήλους τους. Είναι ΟΚ να πείτε σε έναν υπάλληλο ότι πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο ή ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Αλλά είναι μια εντελώς άλλη ιστορία να του λες ότι είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του.

Παράξενος

Το να αποκαλείς κάποιον «παράξενο» προϋποθέτει ότι είσαι ο… φυσιολογικός και αυτός ο περίεργος. Στην πραγματικότητα, όλοι μπορούμε να θεωρηθούμε «περίεργοι» σε ορισμένες καταστάσεις ή περιστάσεις.

Τεμπέλης

Αυτή η λέξη ”καίει” γιατί υποδηλώνει μια έλλειψη κινήτρων και ορμής. Αποθηκεύστε αυτή τη λέξη για τις σπάνιες φορές που δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για κάτι που κάνει (ή δεν κάνει) ο άλλος.

Τρελός

Όταν μπείτε στον πειρασμό να πείτε σε κάποιον ότι είναι «τρελός», αναρωτηθείτε αν αυτό είναι πραγματικά αυτό που νιώθετε… ή αν υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη λέξη που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε το συναίσθημα που βιώνετε.

Ποτέ

Η χρήση απόλυτων λέξεων (πάντα, ποτέ κ.λπ.) συχνά υποδηλώνει ότι νιώθετε πολύ έντονα συναισθήματα για κάτι… ωστόσο μπορεί να μην είναι μια ακριβής ανάλυση της κατάστασης. Εάν θέλετε… να εκφοβίσετε ή να πληγώσετε κάποιον (π.χ. “Αποτυγχάνεις πάντα σε ό,τι κάνεις”), η χρήση τέτοιων λέξεων είναι εξαιρετική. Αλλά αν δεν είναι αυτή η πρόθεσή σας, είναι μάλλον καλύτερο να ακολουθήσετε μια διαφορετική προσέγγιση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − six =