αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνα φιλόδοξο σχέδιο: Πως η Nestle σκοπεύει να δημιουργήσει 35.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης ως το 2020

Ένα φιλόδοξο σχέδιο: Πως η Nestle σκοπεύει να δημιουργήσει 35.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης ως το 2020

Μέσα σε εορταστικό κλίμα η Nestle Ελλάς παρουσίασε τα αποτελέσματα της τριετούς δέσμευσής της στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Nestlé Needs YOUth», η οποία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς) παρουσία φορέων του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου καθώς και εκπροσώπων του Τύπου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, και σε ζωντανή σύνδεση με τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοινώθηκαν οι δεσμεύσεις της μέχρι το 2020 καθώς οι νέοι στόχοι της για τον πυλώνα της Πρωτοβουλίας «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» .

«Nestlé needs YOUth» 2013-2016: Ο πρώτος κύκλος

Υπενθυμίζεται ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Nestlé είχε δεσμευτεί από την Αθήνα πριν από 3 ακριβώς χρόνια, στις 15 Νοεμβρίου του 2013, να προσφέρει 10.000 θέσεις εργασίας και 10.000 ευκαιρίες κατάρτισης για νέους ανθρώπους μέχρι το τέλος του 2016 σε όλη την Ευρώπη. Μέσα στην τριετία αυτή ο στόχος υπερκαλύφθηκε αφού δόθηκαν 20.000 θέσεις και 12.000 θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης. Επιπλέον, το 2014, ενεργοποιώντας τον τέταρτο πυλώνα της πρωτοβουλίας, τη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά», η Nestlé σε συνεργασία με πάνω από 200 μεγάλες και μικρές εταιρείες προσέφερε συνολικά 115.000 ευκαιρίες απασχόλησης! Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μάλιστα η Nestlé υπήρξε πρωτοπόρος καθώς δημιούργησε πάνω από 600 σχήματα διττής μαθητείας σε χώρες της Ευρώπης, όπως Βουλγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ιταλία και Πολωνία, όπου η παράδοση αυτή είτε δεν υπήρχε είτε είχε πάψει να υφίσταται, διοργανώνοντας παράλληλα 10.000 εργαστήρια (workshops) για να προετοιμάσει και να υποστηρίξει τους νέους αποφοίτους στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα η Πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία. Για την πρώτη τριετία ο στόχος για την Ελλάδα αφορούσε σε 500 ευκαιρίες απασχόλησης (προσλήψεις και ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και μαθητεία). Οι επιδόσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθώς μέσα στο διάστημα αυτό δόθηκαν 558 ευκαιρίες απασχόλησης (412 προσλήψεις, 146 θέσεις πρακτικής άσκησης και μαθητείας). Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα «Μπορούμε Εδώ» που υλοποιήθηκε από τον Nescafé η εταιρεία προσέφερε σε συνεργασία με το ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ (τον εκπαιδευτικό βραχίονα του ΣΕΒ) σε 400 νέους ειδίκευση με πιστοποίηση σε κλάδους που έχουν ζήτηση στην Ελλάδα. Παράλληλα, υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 3.000 νέοι με συμβουλευτική καριέρας σε 71 συναντήσεις και με την εθελοντική συμμετοχή 285 εργαζομένων της εταιρείας. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2014 η Nestlé Ελλάς ενεργοποίησε και τη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» (Alliance for YOUth) με 12 εταιρείες και οργανισμούς να στηρίζουν την πρωτοβουλία, καθώς και σημαντικές συνεργασίες με προγράμματα και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου, ώστε να υποστηριχθούν ακόμη περισσότεροι νέοι στη χώρα μας.

Ο κ. Παύλος Κιόρτσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, δήλωσε σχετικά: «Μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, η δέσμευση αφορούσε 500 νέους από τη χώρα μας, στόχος φιλόδοξος αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Όμιλος απασχολεί γύρω στους 1.000 εργαζόμενους εδώ. Όμως ακριβώς αυτό το απαιτητικό περιβάλλον και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μας ώθησαν να ανεβάσουμε τον πήχη και να υλοποιήσουμε την πρώτη συνολική κινητοποίηση για τη νεανική απασχόληση που συντονισμένα ανοίγει, ενισχύει, ενδυναμώνει και αναπτύσσει τις δυνατότητες απασχόλησης των νέων. Έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι με ουσία, ανοίγοντας τον οργανισμό μας σε προσλήψεις και ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και μαθητεία, αλλά και φτάνοντας όπου υπάρχουν νέοι για να τους καθοδηγήσουμε για την πρώτη σημαντική επαφή με την εταιρεία». Και συνέχισε: «Σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Διότι η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Η πορεία αυτή, που με έναν τρόπο μεταμόρφωσε όλο τον οργανισμό μας και έδωσε μια νέα διάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την επιχειρηματικότητα, συνεχίζει. Αυτή η σημαντική συνάντηση, ας είναι μια επιπλέον ώθηση για να δουλέψουμε όλοι μαζί δημιουργώντας μια καλύτερη μέρα για τους νέους μας».

Οι δεσμεύσεις «Nestlé needs YOUth» για το 2020

Ο δεύτερος κύκλος του «Nestlé needs YOUth», ο οποίος τίθεται σε άμεση εφαρμογή, βασίζεται σε 4 δεσμεύσεις. Σύμφωνα με αυτές, η Nestlé θα προσλάβει 20.000 νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών -σε όλες τις λειτουργικές θέσεις-, σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπου δραστηριοποιείται. Επιπλέον, το ίδιο διάστημα θα ανοίξει 15.000 θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης ενώ, θα εισάγει σχήματα μαθητείας (VET, άτομα χωρίς απολυτήριο, ανώτερη εκπαίδευση) σε όλες τις χώρες. Η τρίτη δέσμευση της εταιρείας αφορά στη διοργάνωση εργαστηρίων «Readiness for work» (κλινικές βιογραφικών, συμβουλευτική καριέρας) σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια ενώ, η τέταρτη επικεντρώνεται στη δράση της «Συμμαχίας για τη Νέα Γενιά» (Alliance for YOUth), στοχεύοντας σε 230.000 ευκαιρίες απασχόλησης και μαθητείας μέχρι το 2020 μαζί με τους 200+ εταίρους της εταιρείας,στηρίζοντας έτσιτη συνεργασία επιχειρήσεων και εκπαιδευτικού συστήματος με το “European Pact for Youth”.

Η δέσμευση για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν, μετά από πολύ προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν όλες τις παραμέτρους συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η Ελλάδα ανανεώνει τη δέσμευσή της με 450 νέες ευκαιρίες απασχόλησης (300 προσλήψεις και 150 ευκαιρίες κατάρτισης και μαθητείας) για το διάστημα 2017-2020. Ένας στόχος ο οποίος θεωρήθηκε ρεαλιστικός, αλλά ταυτόχρονα εκτιμήθηκε ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

«Συμμαχία για τη Νέα Γενιά»: 230.000 περισσότερες ευκαιρίες μέχρι το 2020

Στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Nestlé και η «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να δημιουργήσουν 320.000 νέες ευκαιρίες για τους νέους της Ευρώπης το διάστημα 2017 – 2020. Μετά τη συνάντηση έλαβε μέρος δημόσιο debate, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου για Θέματα Εργασίας, Marianne Thyssen, αρκετά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και εκπροσώπους οργανώσεων για τους νέους, εταιρειών της ‘Συμμαχίας’  και εκπαιδευτικών φορέων.

Μιλώντας στο debate η Marianne Thyssen δήλωσε: «Η Συμμαχία για τη Νέα Γενιά δείχνει ότι επενδύοντας στους νέους ωφελείται και η επιχειρηματική δράση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που ενδυναμώνει τις προσπάθειές της με μια νέα δέσμευση, υπό την ομπρέλα της ‘Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για Θέσεις Μαθητείας’ (European Alliance for Apprenticeships), για να προσφέρει 230.000 νέες θέσεις σε νέους ανθρώπους στην Ευρώπη διασφαλίζοντας την πρώτη τους επαφή με την αγορά εργασίας. Αυτές οι συμμαχίες βοηθούν στην ανάπτυξη της απασχολησιμότητας των νέων ανθρώπων μέσα από ευκαιρίες μαθητείας και πρακτικής άσκησης επιπέδου».  

Από την πλευρά του ο Luis Cantarell, Executive Vice President for Nestlé ανέφερε: «Μέσα σε δυο χρόνια η ‘Συμμαχία’ επεκτάθηκε από πρωτοβουλία μιας και μόνο εταιρείας σε ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα». Και συνέχισε τονίζοντας: «Έχουμε εταιρείες –μέλη σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όχι μόνο προσφέρουν δουλειά και κατάρτιση αλλά συνεργάζονται με αρμόδιες αρχές και σχολεία ώστε να δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Έχουμε γίνει πραγματικοί πρεσβευτές της νεανικής απασχολησιμότητας» 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 6 =