αρχικηVIRALΈνα νησί «ξεφύτρωσε» στον Νότιο Ειρηνικό. Η NASA δείχνει σε ένα βίντεο της, πως δημιουργήθηκε

Ένα νησί «ξεφύτρωσε» στον Νότιο Ειρηνικό. Η NASA δείχνει σε ένα βίντεο της, πως δημιουργήθηκε

Tο νησί με το εξωτικό όνομα Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, το υψηλότερο σημείο του οποίου ορθώνεται 120 μέτρα από τη θάλασσα, σχηματίστηκε μετά την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, που εκτόξευσε ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος δέκα χιλιομέτρων.

Η δημιουργία του μάλιστα καταγράφηκε σε βίντεο. Ενώ όμως οι επιστήμονες εκτιμούσαν αρχικά ότι θα εξαφανιζόταν μετά από λίγους μήνες, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή έως και τρεις δεκαετίες.

Ένα εντυπωσιακό time-lapse βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASΑ χρησιμοποιώντας δεδομένα υψηλής ανάλυσης που συνέλεξαν οι δορυφόροι της, καταγράφει τις αλλαγές που υπέστη το σχήμα του νησιού τους τελευταίους 33 μήνες.

Πριν από περίπου τρία χρόνια ένα μυστηριώδες νησί ξεφύτρωσε στο Βασίλειο των Τόνγκα, ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 170 νησιά βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, στον Νότιο Ειρηνικό.

Οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν το Hunga Tonga μετά την εκτόνωση της αρχικής έκρηξης χρησιμοποιώντας εικόνες από το φασματο-ραδιόμετρο MODIS της NASA για να φτιάξουν έναν τρισδιάστατο χάρτη της μορφολογίας του εδάφους του. Ενώ κατέγραψαν τις αλλαγές στην ακτογραμμή και το υψόμετρό του.

Για τους πρώτους 6-7 μήνες από τη δημιουργία του τα νησί παρουσίαζε έντονες μεταβολές στη μορφολογία του, όπως βλέπουμε και στο βίντεο, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επίδραση του θαλασσινού νερού μεταμόρφωσε το αρχικά εύθραυστο υλικό του νησιού σε μια πιο σταθερή δομή.

Έτσι ενώ ανέμεναν ότι γρήγορα θα εξαφανιστεί από την επίδραση των κυμάτων τελικά θεωρούν ότι μπορεί να διατηρηθεί για λίγες ακόμη δεκαετίες!

Πηγή: perierga.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + two =