αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνα νέο τοπίο: Πόσα χρήματα βγάζει πλέον τον μήνα, κάποιος ιδιοκτήτης Airbnb στην Ελλάδα

Ένα νέο τοπίο: Πόσα χρήματα βγάζει πλέον τον μήνα, κάποιος ιδιοκτήτης Airbnb στην Ελλάδα

Συνολικά 3.650 κατοικίες έχουν διαγραφεί από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb από το τέλος του πρώτου τριμήνου έως σήμερα καθώς η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 40% λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 2 έως τις 12 Οκτωβρίου έχουν αφαιρεθεί από το κέντρο της Αθήνας 359 αγγελίες διαμερισμάτων, ενώ επιπλέον 439 είχαν αφαιρεθεί το διάστημα από τις 19 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει υποχωρήσει στο μισό σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mint, Νάσο Γαβαλά η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 40% έναντι ποσοστών 60%-70% τον περυσινό Οκτώβριο. Όπως σημειώνει ο κ. Γαβαλάς πλέον η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τροφοδοτείται από Έλληνες επισκέπτες, είτε τουρίστες είτε ανθρώπους που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Αθήνα και προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας . Έτσι εκτός από τη μείωση της μέσης πληρότητας, σημαντική υποχώρηση καταγράφει και η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, η οποία διαμορφώνεται σήμερα πέριξ των 30 ευρώ ακόμη και για ακίνητα σε σημεία υψηλής ζήτησης στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, όταν πριν από ένα χρόνο το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνονταν σε 55-60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Εν ολίγοις έχει καταγραφεί ετήσια πτώση της τάξεως του 50% ή ακόμη και 60% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά “ η έλλειψη επισκεπτών από το εξωτερικό έχει πλήξει τα έσοδα των μεμονωμένων ιδιοκτητών με αποτέλεσμα να επιλέγουν την αποχώρηση από τον κλάδο με αυξανόμενη συχνότητα”. Σημειωτέον ότι ακόμη και πριν από την πανδημία οι τελευταίοι μήνες του χρόνου και οι πρώτοι μήνες του νέου έτους χαρακτηρίζονταν από αποχωρήσεις αγγελιών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο οι αριθμοί των αγγελιών παρέμειναν σχετικά σταθεροί καθώς τυχόν αποχωρήσεις κατά κανόνα αναπληρώνονταν άμεσα από νέους ιδιοκτήτες/ επενδυτές που δραστηριοποιούνταν στη συγκεκριμένη αγορά. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς ουδείς επιλέγει να τοποθετηθεί στον κλάδο , ελλείψει ζήτησης.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ένα μηνιαίο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν ξεπερνά πλέον τα 360 – 400 ευρώ ακόμη και για ακίνητα με θέα την Ακρόπολη. Συγκεκριμένα, εάν υπολογιστεί πληρότητα 40% δηλαδή περίπου 12 ημέρες εσόδων και τιμή 30 ευρώ /διανυκτέρευση , το μηνιαίο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − seventeen =