αρχικηVIRALΈνα μέγα πλάνο: Η Κόστα Ρίκα γίνεται η πρώτη χώρα που απαγορεύει τα πλαστικά μιας χρήσης

Ένα μέγα πλάνο: Η Κόστα Ρίκα γίνεται η πρώτη χώρα που απαγορεύει τα πλαστικά μιας χρήσης

Η Κόστα Ρίκα σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξαλείφει όλα τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η απαγόρευση δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια νερού, αλλά χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής θα εξαλείψει επίσης τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, τα καπάκια και άλλα μικρά πλαστικά. Μάλιστα, παρά τον ιδιαίτερο φιλόδοξο στόχο, η κυβέρνηση οραματίζεται ότι θα τον επιτύχει μέχρι το 2021.

Το πλαστικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μέχρι το 2050, ίσως υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στον ωκεανό από ότι ψάρια. Στην Κόστα Ρίκα, παράγονται καθημερινά 4.000 τόνοι στερεών αποβλήτων και το 20% εξ αυτών δεν φτάνει ποτέ σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης ή χώρο υγειονομικής ταφής, αλλά καταλήγει στα ποτάμια, τις παραλίες και τα δάση της χώρας των 4,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Όπως διαβάζουμε στη Ναυτεμπορική, για να απομακρυνθεί από τα πλαστικά μιας χρήσης, η χώρα θα χρησιμοποιήσει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα για να πραγματοποιήσει πέντε δράσεις. Η κυβέρνηση θα προσφέρει κίνητρα και θα θέσει περιορισμούς στους προμηθευτές, θα επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη και θα πάρει άλλες πρωτοβουλίες, όπως την αντικατάσταση προϊόντων μιας χρήσης με καινοτομίες όπως υλικά με βάση την οξική κυτταρίνη.

Η Κόστα Ρίκα είναι μία χώρα που παίρνει πολύ σοβαρά την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα σχεδιάζει να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το έτος 2021, εν μέρει με την μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει επίσης θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των δασών και την προστασία της άγριας ζωής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 6 =