αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνα ιδιαίτερο φαινόμενο: Γιατί η Ελλάδα γέμισε με φαρμακεία μέσα στην κρίση

Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο: Γιατί η Ελλάδα γέμισε με φαρμακεία μέσα στην κρίση

Το γεωγραφικό ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας σε συνδυασμό με το ονομαστικά υψηλό περιθώριο κέρδους των φαρμακευτικών προϊόντων έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο φαινόμενο ανάπτυξης φαρμακείων στη χώρα, με τον αριθμό τους να θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τον πληθυσμό.

Η έκδοση του ΙΟΒΕ «Η Φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα & Στοιχεία 2018» υιοθετώντας τις επίσημες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνει ότι ο αριθμός των φαρμακείων που αναλογούν ανά 100.000 πολίτες στην Ελλάδα είναι υπετριπλάσιος του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28.

Ένας παράγοντας που θεωρείται ότι αποτελεί ισχυρό κίνητρο για το άνοιγμα φαρμακείου αποτελεί το περιθώριο κέρδους. Το θεσμοθετημένο μικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών για συνταγογραφούμενα φάρμακα μέχρι την τιμή των 50 ευρώ είναι 30%.

Τα σκευάσματα αυτά είναι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία (υπολογίζεται ότι είναι το 97%). Βέβαια σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αν αφαιρεθούν τα έξοδα γα τη συντήρηση ενός φαρμακείου σε συνδυασμό με τους μισθούς που πληρώνονται, το καθαρό περιθώριο υποχωρεί χαμηλότερα από 18%.

Την ίδια στιγμή το περιθώριο για τα μη συνταγόγραφούμενα φάρμακα είναι 35%, όπως επίσης και για τα φάρμακα που ανήκουν στην «αρνητική λίστα» δηλαδή για να τα δώσει ο φαρμακοποιός θα πρέπει να υπάρχει συνταγή γιατρού, αλλά το κόστος θα το καλύψει όλο ο ασθενής.

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει ευνοήσει την ανάπτυξη του δικτύου των φαρμακείων είναι και το γεγονός ότι αποτελούν και άτυπα μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πολλοί πολίτες, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές συμβουλεύονται τους φαρμακοποιούς για θέματα υγείας και επίσης το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών του πληθυσμού –ειδικά για τη γρίπη- γίνεται στα φαρμακεία. Μάλιστα η συγκεκριμένη διαδικασία πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και υπάρχει νόμος που δίνει το δικαίωμα αυτό στους φαρμακοποιούς.

Οι αριθμοί: σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το έτος 2017 λειτούργησαν 10.420 φαρμακεία στο σύνολο της χώρας, εκ των οποίων τα 3.722 (35,7%) στην Περιφέρεια Αττικής. Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα συνοδεύτηκε με… αύξηση των ελληνικών φαρμακείων.

Ειδικότερα, το 2010 τα φαρμακεία έσπασαν ανοδικά το φράγμα των 10.000, φτάνοντας στον υψηλότερο αριθμό τους τα 10.506 το 2014. Στη συνέχεια υπήρξε μείωση το 2015 στα 10.362 και σταδιακά κινούνται και πάλι προς τα πάνω.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 15 =