αρχικηVIRALΈνα «διαστημικό» σπίτι στην Τήνο: Μέσα στο βουνό και με θέα στη θάλασσα (ΦΩΤΟ)

Ένα «διαστημικό» σπίτι στην Τήνο: Μέσα στο βουνό και με θέα στη θάλασσα (ΦΩΤΟ)

To «The Lap Pool House» αποτελεί ένα πρότζεκτ του αρχιτεκτονικού γραφείου Aristides Dallas Architects είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe, στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών διακεκριμένων έργων.

Η κατοικία στην Τήνο, εμπνευσμένη από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων, αναδύεται από το φυσικό τοπίο ως μια ανθρωπογενής σπηλιά δημιουργώντας εκ νέου χωρικά σημεία έκθεσης και εσωστρέφειας. Η είσοδος γίνεται μέσα από μία ρωγμή στην πλάτη του κτιρίου, ενώ επιμέρους σχισμές στο δώμα επιτρέπουν τη δίοδο του φωτός και του αέρα. Το υγρό στοιχείο της πισίνας έρχεται σε αντίστιξη με τη βραχώδη υφή του εμφανούς σκυροδέματος ως επαναδιατύπωση των διαδράσεων μεταξύ των στοιχείων της φύσης.

Mια ενιαία πλάκα από μπετόν με φυτεμένο δώμα που μοιάζει να αποτελεί φυσική συνέχεια του εδάφους στεγάζει τους τρεις κτιριακούς όγκους στο κτίριο και διαμορφώνει τις επιμέρους αρχιτεκτονικές ποιότητες κλειστών και ανοιχτών χώρων της κατοικίας.

Οι δύο όγκοι που προεξέχουν από την πλάκα, κάθετα ο ένας προς τον άλλο και βρίσκονται αντιδιαμετρικά του κτιρίου συνιστούν τους ιδιωτικούς χώρους, ένα υπνοδωμάτιο κι έναν ξενώνα. Στον ίδιο όγκο υπάρχει και ένας προστατευμένος ημιυπαίθριος χώρος που καδράρει τη θέα προσφέροντας συνολικά την αίσθηση ενός καταφυγίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + thirteen =