αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνα διάγραμμα του Bloomberg λέει πόσο θα κρατήσει η κρίση εφοδιασμού σε κάθε πεδίο (Εικόνα)

Ένα διάγραμμα του Bloomberg λέει πόσο θα κρατήσει η κρίση εφοδιασμού σε κάθε πεδίο (Εικόνα)

Μια εικόνα χίλιες λέξεις.  Ενα διάγραμμα που έχει δημοσιεύσει το Bloomberg δείχνει γιατί οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδας διεθνώς μπορεί να διαρκέσουν παραπάνω από όσο εκτιμούν οι ειδικοί και οδηγούν σε εκτιμήσεις για φαινόμενο “παροδικού” πληθωρισμού, καθώς οι τιμές πολλών πρώτων υλών και προϊόντων κάνουν ράλι εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας παγκοσμίως.

Ειδικά στον τομέα του λιανεμπόριου των ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη διανομή εξαρτημάτων και προϊόντων που αντιμετωπίζει εμφράγματα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που συσχετίζει την επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας από το εξωτερικό στην τελική κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Αναλυτές λένε πως έχει δρόμο ακόμα για να ισορροπήσουν τα πράγματα, με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν και τις αγορές να τρομάζουν για την προοπτική των αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς.

Η επίπτωση στο μοντέλο just-in-time (σ.σ. προβλέπει τα εξαρτήματα να φτάνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν μπουν στην παραγωγή) είναι καταλυτική. Με αυτό το μοντέλο η έλλειψη έστω και ενός στοιχείου μπορεί να διακόψει την παραγωγή. Κάτι το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις προκαλώντας ρωγμές στο σύστημα παραγωγής – διανομής – πώλησης και κατ’ επέκταση ρίγη στις εταιρείες που απαρτίζουν κάθε στάδιο του κύκλου εργασιών.

Ο όρος αυτός περιγράφει την προσπάθεια να παράγονται ή να παραγγέλνονται προϊόντα µόνο όταν χρειάζεται, στις µικρότερες δυνατές ποσότητες και µε την όσο το δυνατόν ελάχιστη εκµετάλλευση ανθρωπίνου δυναµικού και φυσικών πόρων. Το σύστηµα εστιάζεται στην αύξηση της αποδοτικότητας και την µείωση της κάθε µορφής σπατάλης…

Οι διαταραχές όμως στην προσφορά προκαλούν τριγμούς σε μία ολόκληρη επιχειρησιακή φιλοσοφία και στρατηγική που αποφέρει μεγάλες και σημαντικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα του συστήματος ελέγχου αποθεμάτων, στην παραγωγική διαδικασία, στην καταναλωτική αγορά, στο σύνολο των προμηθευτών της επιχείρησης, στους μεταφορείς και την εφοδιαστική αλυσίδα, γενικότερα σε όλες τις φάσεις του logistics management. 

Ενα σύστημα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ιαπωνία και κέντρισε το ενδιαφέρον από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 διεθνώς και διαδόθηκε σε άλλα µέρη του κόσµου, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς επαρκές εφοδιαστικό σύστημα. 

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 12 =