αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας master του σκάκι, παραθέτει την τακτική για να λύνεις κάθε πρόβλημα στην ζωή σου

Ένας master του σκάκι, παραθέτει την τακτική για να λύνεις κάθε πρόβλημα στην ζωή σου

Μπορεί το σκάκι να σε κάνει να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες της καθημερινότητας; Να σε κάνει πιο αποφασιστικό; Να σε βοηθήσει να αλλάξεις την ίδια σου τη ζωή;

Για τον grandmaster Maurice Ashley, τον πρώτο αφροαμερικάνο στην ιστορία που κατάφερε να κερδίσει τον συγκεκριμένο τίτλο στο σύστημα βαθμολόγησης της FIDE, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού το 1999, η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα καταφατική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικούς μήνες στο Mashable, «Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, ναι, το σκάκι έχει κυριολεκτικά τη δύναμη να σου αλλάξει τη ζωή. […] Έχω διδάξει παιδιά στο Harlem, στο Brooklyn, σε ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Και έχω δει τους ανθρώπους αυτούς να αλλάζουν μπροστά στα μάτια μου χάρη στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Να βελτιώνουν την κριτική τους σκέψη, τη συγκέντρωσή τους και να γίνονται καλύτεροι στη λύση προβλημάτων, αλλάζοντας εν τέλει και την καθημερινότητά τους».

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως, σύμφωνα με τον Ashley, η αλλαγή αυτή μπορεί να έρθει πολύ πιο εύκολα απ’ όσο φαντάζεσαι. Βασική προϋπόθεση, να κάνεις κτήμα σου τη λεγόμενη αποδεικτική ανάλυση («retrograde analysis» στα Αγγλικά), μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι σκακιστές προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα με τα οποία ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια κάποιας παρτίδας και η οποία, ουσιαστικά, «σπάει» στα ακόλουθα τρία βήματα:

Ξεκίνα από το τέλος

Σκέψου όλα αυτά που πρέπει να κάνεις προκειμένου να ολοκληρώσεις τα τελευταία στάδια του εκάστοτε στόχου σου κι εν συνεχεία δούλεψε αντίστροφα, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι θα έχεις το χρόνο και θα πληροίς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρώσεις αυτό που θέλεις εγκαίρως και με επιτυχία.

Περιόρισε τις επιλογές σου

Μειώνοντας τον αριθμό των επιλογών σου, θα μπορέσεις να εστιάσεις την προσοχή και την ενέργειά σου σε αυτό που θα επιλέξεις, αντί να τις «σπαταλάς» άσκοπα στην καθαυτό διαδικασία της επιλογής.

Ζύγισε σωστά τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της θέσης σου

Μόνο έτσι θα μπορέσεις τελικά να προβλέψεις σωστά αν το project / προσπάθεια στην οποία θέλεις ή πρέπει να εμπλακείς πρόκειται να στεφθεί από επιτυχία ή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Πηγή: Askmen.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =