Ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio, στα 75 του πλέον, αποχώρησε από την θέση του co-chief investment officer στην Bridgewater Associates, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο. Θα παραμείνει στην εταιρεία κάνοντας mentorship. Εναν ρόλο που έχει καλλιεργήσει δημόσια όλα αυτά τα χρόνια ως συγγραφέας πολλών βιβλίων με συμβουλές καριέρας και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του bestseller «Principles: Life & Work».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο βήμα για να φτάσετε στην επιτυχία είναι να θέσετε ξεκάθαρα τους στόχους σας.
«Η επιλογή των στόχων σας θα καθορίσει την κατεύθυνση σας», γράφει ο Dalio στο βιβλίο «Principles: Life & Work». «Υπάρχει πάντα ο καλύτερος δυνατός δρόμος. Η δουλειά σου είναι να τον βρεις και να έχεις το θάρρος να τον ακολουθήσεις», σημειώνει.
Φυσικά, ο καθορισμός στόχων, ειδικά όταν το αποτέλεσμα είναι… υψηλού πονταρίσματος, δεν είναι πάντα εύκολο και τα λάθη μπορεί να έχουν διαρκή αντίκτυπο. Για να θέσετε λοιπόν τους καλύτερους, πιο ξεκάθαρους στόχους, ακολουθούν τέσσερις παγίδες που πρέπει να αποφύγετε.
1. Δεν εστιάζεις σε μία επιλογή
Πρώτα, πρέπει να πάρετε μεγάλες αποφάσεις για το τι θέλετε περισσότερο, γράφει ο Dalio. Αυτό σημαίνει να εστιάζεις σε κάποιες προτεραιότητες ενώ αφήνεις άλλες στην άκρη.
Δεν μπορείς να έχεις τα πάντα. «Η επιλογή ενός στόχου συχνά σημαίνει να απορρίπτετε κάποια πράγματα που θέλετε, για να αποκτήσετε άλλα πράγματα που θέλετε ή χρειάζεστε ακόμη περισσότερο». Το να μην είσαι επιλεκτικός είναι μεγάλο λάθος, υποστηρίζει ο Dalio.
«Μερικοί άνθρωποι αποτυγχάνουν σε αυτό το σημείο, πριν καν ξεκινήσουν. Φοβούμενοι να απορρίψουν μια καλή εναλλακτική για μια καλύτερη, προσπαθούν να επιδιώξουν πάρα πολλούς στόχους ταυτόχρονα, πετυχαίνοντας λίγους ή κανέναν από αυτούς», γράφει.
«Μην αφήνετε τον εαυτό σας να ”παραλύει” λόγω των πολλών επιλογών».
2. Μπερδεύεις έναν στόχο με μία επιθυμία
Όταν σκέφτεστε σε ποιες προτεραιότητες ή φιλοδοξίες να εστιάσετε, να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ενός στόχου και μιας επιθυμίας.
«Ένας σωστός στόχος είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να πετύχεις», γράφει ο Dalio. «Οι επιθυμίες είναι πράγματα που θέλεις- και μπορούν να σε εμποδίσουν να πετύχεις τους στόχους σου».
Για παράδειγμα, «ο στόχος σας μπορεί να είναι η καλή φυσική κατάσταση, ενώ η επιθυμία σας είναι να τρώτε φαγητό με καλή γεύση αλλά ανθυγιεινό», γράφει. «Μην με παρεξηγείς, αν θέλεις να κάτσεις στον καναπέ, είναι εντάξει με εμένα. Μπορείτε να κυνηγήσετε όποιους στόχους θέλετε. Αλλά αν δεν θέλετε να είστε στον καναπέ, τότε καλύτερα να μην ανοίξετε αυτό το σακουλάκι με πατατάκια».
Ωστόσο, όταν πρόκειται για την καριέρα, οι επιθυμίες και οι στόχοι μπορούν να ευθυγραμμιστούν (σε αντίθεση με τα πατατάκια και τις υγιεινές συνήθειες.) Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε να αφιερώσετε χρόνο δουλεύοντας με ανθρώπους αντί να παγιδεύεστε πίσω από ένα γραφείο, και στόχος σας είναι να κάνετε διαφορά στην τοπική σας κοινότητα, βρείτε μια δουλειά που σας επιτρέπει να κάνετε και τα δύο.
«Αποφασίστε τι θέλετε πραγματικά στη ζωή, συμφιλιώνοντας τους στόχους και τις επιθυμίες σας», γράφει ο Dalio. «Αυτό που θα σας εκπληρώσει τελικά είναι τα πράγματα που θεωρείτε σωστά και στα δύο επίπεδα, τόσο ως επιθυμίες όσο και ως στόχοι».
3. Εστίαση σε λάθος ανταμοιβή
Το κίνητρο πίσω από τους στόχους σας πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από χρήματα, γράφει ο Dalio.
«Μην μπερδεύετε τις παγίδες της επιτυχίας με την ίδια την επιτυχία», συμβουλεύει. «Ο προσανατολισμός στα επιτεύγματα είναι σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με ένα… ζευγάρι παπούτσια 1.200 δολαρίων ή ένα φανταχτερό αυτοκίνητο, είναι πολύ σπάνια ευχαριστημένοι επειδή δεν ξέρουν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν και ως εκ τούτου τι θα τους ικανοποιήσει».
4. Δεν ονειρεύεσαι αρκετά
Όταν πρόκειται να θέσετε τους στόχους σας, ο ουρανός είναι το όριο. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, όπως το να θες «να παίζεις σέντερ σε μια επαγγελματική ομάδα μπάσκετ ενώ είσαι κοντός ή να τρέξεις ένα μίλι τεσσάρων λεπτών σε ηλικία 70 ετών», γράφει ο Dalio, αλλά πέρα από κάτι τέτοια δεν υπάρχει κανένα όνειρο που να μην μπορείς να πετύχεις.
«Αυτό που πιστεύεις ότι είναι εφικτό είναι απλώς μια συνάρτηση αυτού που γνωρίζεις αυτή τη στιγμή», γράφει. «Να θυμάστε ότι οι μεγάλες προσδοκίες δημιουργούν μεγάλες δυνατότητες. Αν περιορίσεις τους στόχους σου σε αυτά που ξέρεις ότι μπορείς να πετύχεις, βάζεις τον πήχη πολύ χαμηλά», καταλήγει ο διάσημος businessman.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι συμβουλές του Warren Buffett για να γίνεις πλούσιος ξεκινώντας από το μηδέν