αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας 18χρονος Θεσσαλονικιός φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στη συλλογή απορριμμάτων- Τι κάνει το ρομπότ που έφτιαξε

Ένας 18χρονος Θεσσαλονικιός φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στη συλλογή απορριμμάτων- Τι κάνει το ρομπότ που έφτιαξε

Μια λύση στο γνωστό σε όλους µας πρόβληµα της πλαστικής ρύπανσης έχει βρει ο Αλέξανδρος Πέτκος. Ο 18χρονος από τη Θεσσαλονίκη δηµιούργησε ένα ροµπότ το οποίο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει απορρίµµατα από οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο, αναγνωρίζοντας µάλιστα −µέσω τεχνητής νοηµοσύνης− το υλικό του κάθε απορρίµµατος και κατηγοριοποιώντας το ανάλογα. Συγκεκριµένα, ένας αλγόριθµος σχεδιάζει πώς το ροµπότ θα κινηθεί ανάλογα µε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και πώς θα χρησιµοποιήσει τον βραχίονά του για τη συλλογή των απορριµµάτων ανάλογα µε το σχήµα τους.

Όπως αναφέρει η Ελληνική έκδοση του Forbes, ο Αλέξανδρος παρουσίασε το project του τον περασµένο Ιούνιο στο SUP Free hackathon “Μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά”. Κέρδισε, µάλιστα, τόσο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού, που, ενώ δεν προβλεπόταν, οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον Αλέξανδρο στην κατασκευή του ροµπότ και στην πιλοτική χρήση του για τον καθαρισµό ακτών στην περιοχή της Σάνης. Η καινοτόµα και πρωτοποριακή ιδέα του Αλέξανδρου θα χρειαστεί τρεις µήνες και περίπου 15.000 ευρώ για να υλοποιηθεί µε τη χρήση τεχνητής νοηµοσύνης και robotics.

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος έχει αναπτύξει ένα εργαλείο για την εξυπηρέτηση πελατών, το οποίο κάνει τη δουλειά των εργαζοµένων στα τηλεφωνικά κέντρα πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Χρησιµοποιώντας τεχνολογίες A.I. και Big Data, έχει δηµιουργήσει έναν αλγόριθµο παραγωγής κειµένου, ο οποίος παράγει πιθανές απαντήσεις σε ερωτήµατα χρηστών. Οι απαντήσεις βασίζονται σε προηγούµενες συζητήσεις που έχει δει το σύστηµα. Για το συγκεκριµένο εργαλείο ο Αλέξανδρος βρίσκεται στην παρούσα φάση σε συζητήσεις µε δύο φορείς, προκειµένου να προχωρήσει στην εκµετάλλευσή του.

Τέλος, “τρέχει” ένα project µαζί µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου για την αυτόµατη καταγραφή τον ποσοστών των απορριµµάτων στις ελληνικές παραλίες µε τη χρήση drone και τεχνητής νοηµοσύνης.

Αλέξανδρος Πέτκος: Ο 18χρονος που έφτιαξε ρομπότ το οποίο...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =