αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας ψυχολόγος παραθέτει τις 5 «αθώες» φράσεις που δεν πρέπει να λες ποτέ σε μία συζήτηση

Ένας ψυχολόγος παραθέτει τις 5 «αθώες» φράσεις που δεν πρέπει να λες ποτέ σε μία συζήτηση

Ο Travis Bradberry, κλινικός ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμβουλευτική επιχειρήσεων και οργανισμών, λέει ότι υπάρχουν 5 φράσεις που καλό είναι να μην αναφέρονται ποτέ κατά τη διάρκεια καμίας συζήτησης, είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε προσωπική.

Ο ίδιος συνιστά να αποφεύγονται, όχι απλώς γιατί δημιουργούν κλίμα και προηγούμενο για αντιπαραθέσεις, αλλά γιατί επηρεάζουν την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την απόδοση των εργαζομένων ή των μελών μίας οποιασδήποτε ομάδας με κοινό στόχο.

Εδώ είναι λοιπόν, όσο αθώες κι αν φαίνονται… καλό είναι να τις αποφύγεις.

«Σου έχω ξαναπεί»

Όντως, μπορεί να το έχετε πει αρκετές φορές αυτό το κάτι που δεν εισακούστηκε. Μόνο που επισημαίνοντας το έτσι, σχεδόν υπονοείτε πρόβλημα στην αντίληψη του άλλου ή απλώς ανυπακοή. Βρείτε έναν καλύτερο τρόπο, ακόμη και παραστατικό για να θυμάται πάντα ο άλλος τι ακριβώς του ζητήσατε να κάνει ή να μην κάνει.

«Καλή τύχη»

Πρακτικά είναι σα να υπονοείτε ότι για να τα καταφέρει κάποιος σε μια δοκιμασία, μία επαγγελματική πρόκληση ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί σθένος και ικανότητες, θα πρέπει απλά να είναι τυχερός. Ότι δηλαδή μόνο η τύχη τον σώζει… Όχι πολύ ενθαρρυντικό, ακόμη κι αν το εκστομίζετε για να ευχηθείτε από καρδιάς σε κάποιον. Προτιμήστε το «ξέρω ότι έχεις όλα όσα χρειάζονται για να τα καταφέρεις / για να πετύχεις».

«Τουλάχιστον, εγώ ποτέ δεν θα…»

Είναι το σημείο που όλες οι αντιπαραθέσεις θυμίζουν παιδικό καβγά. Η χρήση του «εγώ» σε αντίστιξη με την κατάσταση που περιγράφετε, απλώς εκπέμπει αλαζονεία. «Εγώ είμαι ανώτερος από εσένα / εγώ είχα σκεφτεί κάτι που εσύ ποτέ σου γιατί δεν είσαι έξυπνος», προσθέστε ό,τι θέλετε. Προτιμήσετε το «δεν θα ήταν καλύτερα αν είχαμε κάνει αυτό ή το άλλο». Είναι ένας τρόπος να μη χαθεί το ομαδικό πνεύμα και να διατηρηθεί η ισότητα σε μια ομάδα.

«Ποιος/-α νομίζεις πως είσαι;»

Ο καθένας μπορεί να νομίζει ό,τι θέλει για τον εαυτό του και τις ικανότητες του, οι οποίες κρίνονται πάντοτε εκ του αποτελέσματος. Το προσωπικό όραμα του καθενός κινητοποιεί τα θέλω και τους στόχους του και εσάς δεν σας περιλαμβάνει όλο αυτό. Προτιμήσετε το «είσαι μέλος μιας ομάδας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ωστόσο, αν πείτε κάτι τέτοιο, σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς και δεν υπάρχουν μέλη πολλών ταχυτήτων, κάποια υπερπρονομιούχα και κάποια εξόχως αδικημένα.

«Δείχνεις κουρασμένος/-η»

Λέγοντας σε έναν άνθρωπο ότι φαίνεται κουρασμένος μπορεί να μην εννοείτε τίποτα κακό. Το αντίθετο. Μπορεί να θέλετε να του δείξετε ότι συναισθάνεστε την κούρασή του. Δυστυχώς, όμως, οι κουρασμένοι αυτού του κόσμου συνήθως δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εξωτερική εμφάνιση, δεν συγκεντρώνονται εύκολα σ’ αυτό που κάνουν και ενδεχομένως δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε. Επισημαίνοντας το περί κούρασης, πρακτικά υπονοείτε όλα τα παραπάνω. Προτιμήστε το «είναι όλα καλά; Μήπως χρειάζεσαι λίγη βοήθεια;». Είναι πιο ανθρώπινο και δείχνει ότι πραγματικά νοιάζεστε.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =