αρχικηVIRALΈνας ψυχολόγος εξηγεί: Χρησιμοποιείστε αυτή την τεχνική για να ανησυχείτε λιγότερο

Ένας ψυχολόγος εξηγεί: Χρησιμοποιείστε αυτή την τεχνική για να ανησυχείτε λιγότερο

Ζούμε σε μια γρήγορη και αγχωτική εποχή. Ανησυχούμε για όλα. Και υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το άγχος.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ο κλινικός ψυχολόγος Michael Stein (που εδώ και 14 χρόνια ειδικεύεται στη θεραπεία αγχωδών διαταραχών) ανέπτυξε μια μέθοδο την οποία ονομάζει «τεχνική του προβολέα» ή αλλιώς «spotlight technique», και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν οι σκέψεις μας τρέχουν ανεξέλεγκτες.

Σε άρθρο του στο Psychology Today εξηγεί πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την απλή πρακτική. Ο Stein προτείνει να αφήσουμε αναπάντητα εκείνα τα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα και να εστιάζουμε τις σκέψεις μας σε κάτι άλλο. Όπως εξηγεί, η εφαρμογή της «τεχνικής του προβολέα» είναι απλή: Σκεφτείτε τον εαυτό σας να χειρίζεται έναν προβολέα σε ένα σκοτεινό θέατρο. Η σκηνή είναι το μυαλό σας και ο προβολέας η προσοχή σας. Από εσάς εξαρτάται πού θα τον στρέψετε.

Αν αναλύσουμε τον παραλληλισμό του Stein, θα δούμε ότι η σκηνή (δηλαδή το μυαλό μας) είναι γεμάτη με διάφορες ερωτήσεις, ανησυχίες, σκέψεις, και γενικά όλα τα πράγματα που μας απασχολούν. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να «ρίχνει τα φώτα» σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ερωτήσεις ανησυχίας» και να προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μετακινήσετε συνειδητά τον προβολέα σε αυτό που κάνετε πραγματικά τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να προσπαθήσετε να απαντήσετε καμία από τις ερωτήσεις.

Η ιδέα δεν είναι η τεχνική αυτή να αποσπάσει την προσοχή μας από την ύπαρξη αυτών των ερωτήσεων. «Είναι ακόμα εκεί, αλλά βρίσκονται στο σκοτάδι, στο παρασκήνιο, και εσείς δεν ασχολείστε με αυτές», γράφει ο ειδικός στο άρθρο του. «Ο προβολέας της προσοχής σας είναι σε αυτό που κάνετε την παρούσα στιγμή, οι αγχωτικές σκέψεις αγνοούνται». Όπως τονίζει, πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να μην λύσει τα προβλήματα που ο εγκέφαλός σας λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να λύσετε τη δεδομένη στιγμή. «Αυτό δεν σημαίνει να αφήσετε την ανησυχία ή τις ίδιες τις σκέψεις. Σημαίνει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια να επιλύσετε την ανησυχία».

Ο ψυχολόγος προειδοποιεί: Μην περιμένετε να είστε τέλειοι σε αυτό. Θα υπάρξουν στιγμές που ενώ θα χρησιμοποιήσετε την τεχνική, απλά από συνήθεια η προσοχή σας θα επιστρέψει στις σκέψεις ανησυχίας, χωρίς καν να το επιδιώκετε.

«Αυτό δεν πειράζει, είναι μέρος της διαδικασίας για να γίνετε καλύτεροι σε αυτή τη δεξιότητα. Σκεφτείτε το σαν έναν αδύναμο μυ τον οποίο γυμνάζετε: θα δυναμώσει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου», προσθέτει.

Όπως τονίζει, χρειάζεται χρόνος, συνέπεια και προσπάθεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώην αεροσυνοδός που «αποβιβάστηκε» σε ένα χωριό της Ημαθίας και παράγει τα δικά της παραδοσιακά προϊόντα φρούτων

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 5 =