αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας φίλος σου έχει «εξαφανιστεί»; Εδώ είναι 4+1 λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό

Ένας φίλος σου έχει «εξαφανιστεί»; Εδώ είναι 4+1 λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό

Εκεί που είχες σχεδόν καθημερινή επαφή με έναν καλό σου φίλο/η, ξαφνικά διαπιστώνεις ότι… εξαφανίστηκε. Είναι το λεγόμενο Ghosting. Του στέλνεις μήνυμα και δεν απαντά, παρόλο που έχουν περάσει μέρες. Αρχίζεις να ανησυχείς, ρωτώντας τον εαυτό σου, «Είναι καλά;» «Ζει;» «Έχει οικογενειακά προβλήματα;». Μετά αρχίζεις να τον καλείς, μία, δύο φορές. Άλλα όσες κλείσεις ή μηνύματα κι αν έστειλες, δεν έλαβες απάντηση.

Το Ghosting είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και αιώνες, αν και μόλις πρόσφατα απέκτησε επίσημο όνομα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το Ghosting δεν εφαρμόζεται μόνο στις ρομαντικές σχέσεις. Ούτε τείνει να συμβαίνει πιο συχνά σε ρομαντικές περιπτώσεις. Θα βρείτε τέτοιες συμπεριφορές σε κάθε είδους σχέσεις. Σκεφτείτε τους γνωστούς σας, από τις εργασιακές σχέσεις μέχρι τους καλύτερους φίλους, τους συνεργάτες ή ακόμα και την οικογένεια σας.

Αλλά ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτό; Αν ένα άτομο έχει «εξαφανιστεί», εδώ είναι 5 πράγματα που ίσως συμβαίνουν.

Θέλει να αποφύγει μια αντιπαράθεση

Οι πιο στενοί σας φίλοι είναι πιθανώς αυτοί που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ ότι φοβούνται να σας πουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Αλλά ακριβώς επειδή κάποτε ήταν τόσο κοντά σας, επειδή ξέρουν ότι τους εμπιστεύεστε και τους νοιάζεστε, μπορεί να φοβούνται περισσότερο να σας αντιμετωπίσουν και να σας πουν την αλήθεια. Η Vinita Mehta, Psy.D., κλινική ψυχολόγος και ειδικός στις ανθρώπινες σχέσεις, εξηγεί ότι οι άνθρωποι «εξαφανίζονται» επειδή θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση και να διακινδυνεύσουν να πληγώσουν τα συναισθήματά τους ή του άλλου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση με κάθε κόστος, αλλά όποιος και αν είναι ο λόγος, όλοι οι άνθρωποι τείνουν να απομακρύνονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τους λείπει η ενσυναίσθηση

Μερικές φορές ακόμη και τα άτομα που εμπιστεύτηκες περισσότερο, δεν έχουν ενσυναίσθηση. Ίσως ανακαλύψετε ότι ο μόνος λόγος που ήταν αρχικά φίλοι σας ήταν μόνο για όφελός τους. Το Ghosting είναι ένα σαφές σημάδι συναισθηματικής ανωριμότητας. Δείχνει ότι το άτομο που κάνει το Ghosting μπορεί να έχει χαμηλό EQ (συναισθηματική νοημοσύνη).

Το Ghosting τους επιτρέπει να μην αντιμετωπίσουν καμία αντίδραση, όταν εγκαταλείπουν τη φιλία τους. Έτσι, αυτή η συμπεριφορά τους δίνει τη δυνατότητα να βγουν… αλώβητοι. Τους σώζει επίσης από τον πόνο της ενδοσκόπησης και της πιθανής αποδοχής ότι έκαναν κάτι λάθος. 

Δεν μπορούν να διαχειριστούν όλες τις κοινωνικές επαφές τους

Υπήρξε μια εποχή που εσύ και οι καλύτεροί σου φίλοι ήσασταν τόσο δεμένοι που κανείς δεν μπορούσε να σας χωρίσει. Είχατε μαζώξεις τουλάχιστον κάθε εβδομάδα, λέγατε ο ένας στον άλλο τα πάντα και μιλούσατε κάθε μέρα. Αλλά τώρα δεν φαίνεται να θυμάστε την τελευταία φορά που βγήκατε για έναν καφέ μαζί, την τελευταία φορά που τους στείλατε μήνυμα ή τους είδατε. Μπορεί να θέλατε να το αποφύγετε. Ή μπορεί μια μέρα απλά να εξαφανίστηκαν από τη ζωή σου. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν επίσης να απομακρύνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ghosting είναι δικαιολογημένο, δεν είναι, αλλά μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι εξαφανίζονται χωρίς λόγο. Θυμήσου και το άρθρο: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους losers φίλους τους.

Είναι πολύ απασχολημένοι

Επιφανειακά, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια δικαιολογία. Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Μέχρι τώρα, συζητούσαμε εγωιστικούς, κακούς λόγους για να κάνει κάποιος Ghosting. Αλλά μερικές φορές το Ghosting δεν είναι προσωπικό. Σίγουρα, εξακολουθεί να είναι λάθος κίνηση να μην πείτε σε κάποιον ότι είστε πνιγμένοι με εργασιακά ή προσωπικά ζητήματα. Αλλά θα ξεκαθαρίζατε τα πράγματα. Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται οι ευθύνες. Ίσως έχουν μια πιο κουραστική δουλειά, νέα χόμπι, ίσως έκαναν οικογένεια και πρέπει να το δώσουν το 100% εκεί.

Έχουν κάποιο προσωπικό πρόβλημα

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστάσεις που δεν γνωρίζετε καν, ακόμη και οι καλύτεροί σου φίλοι. Ανεξάρτητα από το πόσο κοντά είστε, μπορεί να φοβούνται να μοιραστούν αυτό που περνούν. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν περίπλοκες και επώδυνες καταστάσεις, μπορεί να νιώσουν την ανάγκη να απομονωθούν. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 14 =