αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας τραπεζίτης εξηγεί: «Αποσύρθηκα στα 34 μου με περιουσία 3 εκατ. δολαρίων. Εδώ είναι πέντε πράγματα που μετάνιωσα»

Ένας τραπεζίτης εξηγεί: «Αποσύρθηκα στα 34 μου με περιουσία 3 εκατ. δολαρίων. Εδώ είναι πέντε πράγματα που μετάνιωσα»

«Γιατί όσο νεότεροι είμαστε, τόσο περισσότερο βιαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τα πράγματα; Θέλουμε να αποφοιτήσουμε πιο γρήγορα, να βρούμε δουλειά πιο γρήγορα, να γίνουμε πλούσιοι πιο γρήγορα και να συνταξιοδοτηθούμε πιο γρήγορα. Μέχρι τα 30 μου, αυτή ήταν πάντα η νοοτροπία μου». Έτσι ξεκινά το άρθρο του στο CNBC, ο Sam Dogen. Ο ίδιος εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα, πριν αποφασίσει να… βγει στην σύνταξη πολύ νωρίς.

Ο ίδιος εξηγεί: «Tο 2012, τελικά συνταξιοδοτήθηκα στα 34 μου. Μέχρι τη στιγμή που παράτησα τη δουλειά μου, είχα συγκεντρώσει μια περιουσία περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων που απέφερε περίπου 80.000 δολάρια σε εισόδημα από επενδύσεις, ετησίως».

Φυσικά είδε πολλά θετικά στην συνέχεια: «Η ελευθερία να ξυπνάω όποτε θέλω και να κάνω ό,τι θέλω είναι ανεκτίμητη. Δεν έχω πλέον να ασχολούμαι με μεγάλες μετακινήσεις προς τη δουλειά, 60 ώρες δουλειάς την εβδομάδα και εταιρικές πολιτικές. Επικεντρώνομαι στα χόμπι μου και περνάω περισσότερο χρόνο με τη γυναίκα μου (η οποία επίσης συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα) και τον γιο μου».

Αλλά τίποτα… δεν είναι τέλειο, όπως λέει ο ίδιος. Και παραθέτει 5 πράγματα που θα έκανε διαφορετικά, αν γύρναγε τον χρόνο πίσω.

1# Αναμονή για 1 χρόνο ή περισσότερο. «Στα 42 μου, τώρα συνειδητοποιώ πόσο παράλογα νέος ήμουν όταν συνταξιοδοτήθηκα. Αρκετοί μάλιστα σχολίασαν πόσο ανεύθυνη και απερίσκεπτη ήταν η απόφασή μου, ειδικά επειδή μόλις έμπαινα στα χρόνια της αιχμής των κερδών μου. Αλλά ήμουν στην εταιρεία μου για 11 συναπτά έτη. Ήμουν κουρασμένος, βαριόμουν και ήθελα να κάνω νέα πράγματα. Κοιτάζοντας πίσω, θα μπορούσα να είχα μείνει για τουλάχιστον ένα χρόνο και να βρω έναν νέο ρόλο μέσα στην εταιρεία σε διαφορετικό γραφείο. Πάντα ήθελα να δουλέψω στο εξωτερικό – κάπου στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, το Πεκίνο ή το Λονδίνο. Ίσως θα είχε αναζωογονήσει τα ενδιαφέροντά μου και θα με έπειθε να δουλέψω μερικά χρόνια ακόμα» εξηγεί. Προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να επενδύσει τα επιπλέον χρήματα που θα έβγαζε.

2# Να είχε το γιό του πριν την συνταξιοδότηση. Ο Sam βάζει στην συζήτηση και τον γιο του: «Η γυναίκα μου και εγώ καθυστερήσαμε την απόφασή μας να γίνουμε γονείς επειδή ήμασταν τόσο συγκεντρωμένοι στην καριέρα μας. Επίσης, δεν πίστευα ότι ήμουν διανοητικά προετοιμασμένος να γίνω μπαμπάς χωρίς πρώτα να έχω ένα τεράστιο οικονομικό απόθεμα. Ήμουν 37 όταν αποφασίσαμε ότι ήμασταν έτοιμοι. Η σύζυγός μου, η οποία ήταν 34 ετών τότε, μόλις είχε διαπραγματευτεί την απόλυση της για πρόωρη συνταξιοδότηση. Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, τελικά έγινα μπαμπάς στα 39 μου. Εκ των υστέρων, θα προτιμούσα να γίνω για πρώτη φορά γονιός στις αρχές των 30s μου. Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι θα είχα λιγότερο χρόνο να περάσω με τον γιο μου επειδή θα ήμουν στη δουλειά. Αλλά όπως το βλέπω εγώ, το να περάσω μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής μου ζωής μαζί του θα ήταν ανεκτίμητο. (Τώρα ελπίζω απλώς να μπορέσω να ζήσω αρκετά για να τον δω να μεγαλώνει)».

3# Να ξεκίναγε το blog του νωρίτερα. «Το 2006, μου ήρθε η ιδέα να ξεκινήσω ένα blog για προσωπικά οικονομικά με το όνομα Financial Samurai. Δυστυχώς, δεν συνέβη αμέσως. Ήμουν πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να ανέβω την εταιρική σκάλα για μεγαλύτερους επαγγελματικούς τίτλους και υψηλότερους μισθούς» λέει ο ίδιος. Από τότε που κυκλοφόρησε, εκατομμύρια αναγνώστες έχουν επισκεφτεί τον ιστότοπο για να μάθουν και να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επίτευξης οικονομικής ανεξαρτησίας. Σήμερα, το Financial Samurai είναι ένας γνωστός ιστότοπος και η ταχεία ανάπτυξή του συνεχίζει να παράγει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. «Ωστόσο, ξέρω ότι αν το ξεκινούσα νωρίτερα, το 2006, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο σήμερα» καταλήγει.

4# Πιο επιθετικές επενδύσεις το 2012. «Ήμουν τόσο προσηλωμένος στον προγραμματισμό της συνταξιοδότησής μου το 2012 που η ιδέα να αγοράσω περισσότερα ακίνητα και μετοχές δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου. Αν δούλευα μερικά επιπλέον χρόνια πριν από τη σύνταξη, θα είχα την οικονομική εμπιστοσύνη να αγοράσω περισσότερα ακίνητα το 2012, ακριβώς πριν αρχίσουν να απογειώνονται οι τιμές. (Ένα ακίνητο ενοικίασης στο Σαν Φρανσίσκο που κόστισε 900.000 $ το 2012 θα άξιζε περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια σήμερα)» λέει ο πρώην τραπεζίτης.

5# Ίσως να εξερευνούσε μία διαφορετική βιομηχανία. «Μετά από 13 χρόνια εργασίας στα οικονομικά, δεν το έβρισκα πλέον ενδιαφέρον — και έτσι είδα τη συνταξιοδότηση ως διέξοδο. Κοιτάζοντας πίσω, θα ήθελα να αφιέρωνα χρόνο για να εξερευνήσω διαφορετικές βιομηχανίες. Συχνά έπαιζα με την ιδέα να γίνω μέλος μιας καινοτόμου τεχνολογικής startup με εκρηκτική ανάπτυξη. Άλλωστε, ζούσα στο Σαν Φρανσίσκο, την τεχνολογική πρωτεύουσα του κόσμου. Επειδή όμως βιαζόμουν να διαπραγματευτώ την απόλυση μου, δεν σκέφτηκα καν να κάνω αίτηση σε εταιρείες όπως η Uber, η Airbnb και το Pinterest», λέει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + 11 =