Εάν υποψιάζεστε ότι αμείβεστε λιγότερο από τους συναδέλφους σας, είναι σημαντικό να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Αυτή η συζήτηση μοιάζει λίγο διαφορετική από εκείνη στην οποία θα ζητούσατε αύξηση. «Το να ζητάς αύξηση έχει να κάνει με το να ζητάς περισσότερα χρήματα επειδή έχεις προσφέρει περισσότερα στην εταιρεία σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους στο ίδιο επίπεδο», λέει στο CNBC ο Gorick Ng, σύμβουλος καριέρας του Πανεπιστημίου του Harvard.
Αν πιστεύετε ότι κερδίζετε λιγότερα από τους συναδέλφους σας, δείτε πώς μπορείτε να διεκδικήσετε ίσες αμοιβές.
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι πληρώνομαι όσο πρέπει»
Θα πρέπει να έχετε σαφείς αποδείξεις ότι η εταιρεία υστερεί στην δίκαιη αμοιβή σας. Αν αισθάνεστε άνετα να το αναφέρετε στους συναδέλφους σας, δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν: «Δεν θέλω να το μοιραστώ με κανέναν – πρόκειται για μια εμπιστευτική συζήτηση, αλλά θέλω να βεβαιωθώ ότι πληρώνομαι όπως πρέπει για το επίπεδο της θέσης εργασίας μου», λέει η Vicki Salemi, ειδική σε θέματα καριέρας στο Monster.
«Σε πειράζει να μοιραστείς μαζί μου τον μισθό σου και εγώ θα μοιραστώ τον δικό μου μαζί σου για να βεβαιωθώ ότι και εσύ αμείβεσαι δίκαια;».
Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει από κοντά και όχι μέσω email ή εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Μπορείτε επίσης να το αναφέρετε αυτό σε πρώην συναδέλφους ή πρώην αφεντικά που μπορεί να έχουν πληροφορίες σχετικά με τις εσωτερικές αμοιβές.
«Θα σήμαινε πολλά για μένα να έχω την υποστήριξή σας»
Αφού συγκεντρώσετε τις πληροφορίες σας, προγραμματίστε μια συνάντηση με τον διευθυντή ή εργοδότη σας και ξεκινήστε λέγοντάς του ότι σας αρέσει πραγματικά να εργάζεστε μαζί του και στην ομάδα του και ότι είστε ενθουσιασμένοι με τις πολλές πρωτοβουλίες που έχετε να αναλάβετε.
Στη συνέχεια, ενημερώστε για το τι βρήκατε και γιατί πιστεύετε ότι θα έπρεπε να βγάζετε περισσότερα. Ο Ng δίνει ένα παράδειγμα από το βιβλίο του για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ένας εργαζόμενος για να θέσει το θέμα στο αφεντικό του:
«Έφτιαξα αυτόν τον πίνακα συγκρίνοντας τους συναδέλφους μου σε άλλες σχολές του πανεπιστημιακού μας συστήματος. Όπως μπορείτε να δείτε, ξεκίνησα και τώρα διευθύνω ένα πρόγραμμα που είναι περίπου διπλάσιο από τα προγράμματα στα ομοειδή μας ιδρύματα. Έχω επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, κάτι που αρκετοί από τους συναδέλφους μου δεν έχουν. Αλλά όταν κοιτάζω τον μισθό μου, είμαι πολύ κάτω από το επίπεδο που βρίσκονται οι ομότιμοί μου.
Θα ήθελα να επιτύχω μισθολογική ισότητα με τους ομότιμους μου, η οποία θα ήταν 14% περισσότερο από το επίπεδο στο οποίο βρίσκομαι σήμερα. Θα σήμαινε πολλά για μένα να έχω αυτή την αύξηση. Θα ήταν αυτό δυνατό;».
Η ιδέα είναι να γίνει μια σαφής σύγκριση μεταξύ εσάς και των συναδέλφων που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και αμείβονται περισσότερο. Να θυμάστε, αυτή η συζήτηση δεν είναι «συγκρουσιακή», λέει η Salemi. Είναι ήρεμη και και πρέπει να γίνει με αυτοπεποίθηση.
Εάν αφού μιλήσετε, φαίνεται ότι το αφεντικό και η εταιρεία σας διστάζουν να σας αμείψουν δίκαια, «υπάρχουν άλλοι Οργανισμοί εκεί έξω που υποστηρίζουν τις δίκαιες αμοιβές», λέει η Salemi. «Δούλεψε για αυτούς!»