αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας στους τρεις πολίτες που προσφεύγει κατά της εφορίας δικαιώνεται

Ένας στους τρεις πολίτες που προσφεύγει κατά της εφορίας δικαιώνεται

Τρεις στους δέκα 10 φορολογούμενους και επιχειρήσεις που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ και οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση προστίμων φόρων και προσαυξήσεων που τους είχε επιβάλλει ο ελεγκτικός μηχανισμός, δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ που παραθέτει το Capital.gr, το 2023 παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 6.956 υποθέσεις. Από αυτές εξετάστηκαν 6.527 υποθέσεις φορολογουμένων από τις οποίες έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.946 ή το 29,8%.

Απορρίφθηκαν άμεσα οι 4.268 προσφυγές, ενώ 278 απορρίφθηκαν σιωπηρώς επειδή δεν εξετάστηκαν εντός της προθεσμίας που προβλέπει η νομοθεσία. (120 ημέρες). Για 35 προσφυγές οι φορολογούμενοι δήλωσαν στη συνέχεια παραίτηση και οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο.

Πολλοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται από την ΔΕΔ προσέφυγαν στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια. Σημειώνεται ότι οι φορολογικές υποθέσεις πριν φθάσουν στα δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να “περάσουν” πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Συγκεκριμένα 3.034 φορολογούμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Σημειώνεται ότι η υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) ενώ για να εξεταστεί η υπόθεση από τη ΔΕΔ, οι φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − nine =