Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά στη ζωή σου μια επιχείρηση, είναι δεδομένο ότι θα κάνεις λάθη. ‘Η έστω δεν θα κάνεις κάποια πράγματα με τον ιδανικό τρόπο. Βέβαια, όλη αυτή η «τριβή» δεν είναι κακή. Αφού μέσα από τα λάθη μπορείς να εξελιχτείς και να φτάσεις τελικά στον στόχο σου.
Τώρα όμως θα δούμε τα δεδομένα από την αντίστροφη πλευρά. Θα δούμε, δηλαδή, τι θα ήθελε να ξέρει ένας επιχειρηματίας πριν ξεκινήσει την πρώτη του εταιρία. Βλέποντας τα πράγματα με την εμπειρία του τώρα. Αυτό ακριβώς εξηγεί σε άρθρο του στο Entrepreneur.com, ο αμερικανός businessman, Timothy Sykes (φωτο). Ο οποίος εξειδικεύεται στο πεδίο του stock trading.
1- Μπορείς να το κάνεις: Όπως λέει ο ίδιος, ήταν αισιόδοξος στο ξεκίνημα του. Όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του, υπήρχε μια φωνή που έβγαζε την όποια απαισιοδοξία μπορεί αν δημιουργούσαν οι διάφορες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να έχεις αυτοπεποίθηση στο ξεκίνημα σου και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Όπως όταν είμαστε μικροί και οι γονείς μας, μας λένε ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Αυτομάτως μας δίνουν ώθηση να τα καταφέρουμε.
2- Δεν θα χρειαστείς τόσο πολύ χρόνο όσο φαντάζεσαι, για να φτάσεις στην επιτυχία: Πολλοί λένε ότι για να «εκτοξευτεί» μια μικρή επιχείρηση ή startup χρειάζονται π.χ. 5 χρόνια. Κάτι που σύμφωνα με τον Sykes, δεν ισχύει πάντα. Και μάλιστα λειτουργεί αποτρεπτικά προς κάποιους για να ξεκινήσουν. Μια επιχείρηση μπορεί να φτάσει στην επιτυχία πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζεις. Ίσως να αρκεί 1 χρόνος.
3- Επικεντρώσου στα βασικά ορόσημα: Σχεδίασε την κατεύθυνση που θέλεις να ακολουθήσεις. Είναι το βασικό για μια επιχείρηση. Φτιάξε καθημερινούς, εβδομαδιαίους, μηνιαίους και ετήσιους στόχους. Και δες την πρόοδο σου.
4- Χρειάζεσαι βοήθεια: Όλοι χρειάζονται βοήθεια. Το «μυστικό» εδώ είναι να αναζητήσεις συμβουλές από κάποιον πιο έμπειρο και επιτυχημένο από εσένα. Αυτός μπορεί να είναι ένας φίλος ή ένας μέντορας. Να είσαι ανοιχτός στο να λάβεις νέες γνώσεις. Και πάντα να θυμάσαι ότι δεν είναι κακό να μην τα γνωρίζεις όλα.