αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας εκατομμυριούχος εξηγεί γιατί κάποιος… δεν πρέπει να αγοράζει σπίτι

Ένας εκατομμυριούχος εξηγεί γιατί κάποιος… δεν πρέπει να αγοράζει σπίτι

Όλοι θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι. ‘Η μήπως όχι; Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, Grant Cardone, παραθέτει μια διαφορετική οπτική σε άρθρο του στο CNBC. «Μου αρέσει να επενδύω σε ακίνητα και είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μπόρεσα να γίνω αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Αλλά έχω μάθει ότι η αγορά ενός σπιτιού για να μείνεις δεν είναι πάντα μια σπουδαία επένδυση.

Το συνειδητοποίησα αυτό το 2003, όταν ήμουν νεόνυμφος με ένα νεογέννητο και αγόρασα το σπίτι των ονείρων μου στο Λος Άντζελες. Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, δεν έβλεπα επιστροφή των χρημάτων ή του χρόνου που έβαλα στο σπίτι μου. Έτσι το πούλησα και χρησιμοποίησα τα ίδια κεφάλαια για να αγοράσω μερικά ενοικιαζόμενα ακίνητα. Μετά η οικογένειά μου έγιναν ξανά ενοικιαστές.

Μην με παρεξηγείτε: Εξακολουθώ να υποστηρίζω την ιδιοκτησία σπιτιού. Σήμερα, έχω τρία σπίτια — δύο από τα οποία νοικιάζω και το τρίτο είναι η κύρια κατοικία μου. Αλλά στο τέλος της ημέρας, για πολλούς ανθρώπους, η ιδιοκτησία ενός σπιτιού βγάζει χρήματα από τις τσέπες τους» εξηγεί ο ίδιος.

«Να γιατί πιστεύω ότι η αγορά ενός σπιτιού δεν είναι μια σοφή επένδυση, ειδικά αυτή τη στιγμή με αυξανόμενο πληθωρισμό και υψηλές τιμές κατοικιών» λέει, και παραθέτει μερικούς λόγους.

1. Το κόστος τρώει τα κέρδη

Όπως εξηγεί: «Ας υποθέσουμε ότι αγοράσατε ένα σπίτι για 100.000 $ και βάλατε μια προκαταβολή 5.000 $. Στη συνέχεια, 10 χρόνια αργότερα πουλάς το σπίτι για 200.000 δολάρια.

Φαίνεται ότι το σκότωσες: Μετέτρεψες 5.000 $ σε 100.000 $, αφότου πληρώσεις το στεγαστικό σου. Αλλά ξεχάσατε να υπολογίσετε το κόστος για την ιδιοκτησία αυτού του σπιτιού:

10 χρόνια επιτόκιο με 6% κάθε χρόνο: 60.000 $
10 χρόνια φόρου ακίνητης περιουσίας με 2% κάθε χρόνο: 20.000 $
Τέλη ακίνητης περιουσίας 6%: 6.000 $

Συνολικό κόστος πριν από τη συντήρηση: 86.000 $

Αυτό σας αφήνει με καθαρή απόδοση 14.000 $ (ή 14%) από αυτά τα 100.000 $. Σε διάστημα 10 ετών, η επένδυσή σας επέστρεψε 1,4% ετησίως και δεν συμπεριλάβαμε καν το κόστος στέγης, υδραυλικών εγκαταστάσεων, βαφής και άλλων χρεώσεων συντήρησης.

Ένας καλός γενικός κανόνας που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θα ξοδεύετε περίπου το 1% της τιμής αγοράς του σπιτιού σας για συντήρηση κάθε χρόνο, αλλά αυτές οι χρεώσεις μπορεί να είναι πιο ακριβές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Συμβουλή: Μην αγοράζετε σπίτι περιμένοντας να έχετε πραγματικό κέρδος. Αντίθετα, αγοράστε μόνο όταν έχετε αρκετό εισόδημα, είτε είναι παθητικό είτε ενεργό, για να χρηματοδοτήσετε το κόστος της υποθήκης, των φόρων ακίνητης περιουσίας και της συντήρησης».

2. Καμία ταμειακή ροή

Οι πραγματικές επενδύσεις σε ακίνητα σάς παρέχουν μηνιαίο παθητικό εισόδημα —ή ταμειακή ροή— μετά από όλες τις πληρωμές στεγαστικών δανείων, φόρους ακινήτων και συντήρηση.

«Όταν το σπίτι σας δεν παρέχει μηνιαίες ταμειακές ροές, η αξία του είναι πάντα συνδεδεμένη με το να βρείτε έναν αγοραστή σπιτιού που είναι ικανός να το αγοράσει και του αρέσει το σπίτι σας. Πληρώνεις για να ζήσεις μέσα σε αυτό όσο περιμένεις να βγάλεις κέρδος.

Οι δύσκολες εποχές συχνά ωφελούν την αξία των ενοικιαζόμενων ακινήτων και βλάπτουν τους ιδιοκτήτες μονοκατοικιών. Όταν πηγαίνω να πουλήσω ένα ενοικιαζόμενο ακίνητο, χρειάζεται μόνο να βρω κάποιον που θέλει να βγάλει κέρδος, και αυτό δεν είναι δύσκολο να το κάνω.

Συμβουλή: Αγοράστε μόνο όταν βρείτε ένα καλό ακίνητο που πωλείται κάτω από την αξία του, έχεις την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσεις και είστε 99% σίγουροι ότι υπάρχει μια κερδοφόρα έξοδος λόγω της γύρω αγοράς.

3. Περιορισμένα φορολογικά οφέλη σε σχέση με τα εμπορικά ακίνητα

Oταν περνάτε από την επένδυση στο σπίτι σας στην επένδυση σε ακίνητα που παράγουν εισόδημα, τα φορολογικά οφέλη εκτοξεύονται.

Ενώ το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται, υπάρχουν ορισμένα έξοδα που μπορείτε να αφαιρέσετε στη φορολογική σας δήλωση, συμπεριλαμβανομένων τόκων στεγαστικών δανείων, φόρων ακινήτων, λειτουργικών εξόδων, αποσβέσεων και επισκευών.

Συμβουλή: Για να κάνετε παθητικό εισόδημα από ακίνητα, επενδύστε σε ενοικιαζόμενα ακίνητα με ευνοϊκές φορολογικές καταστάσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =