10/12/24

Ένας ειδικός του Stanford εξηγεί: Με αυτή την μικρή φράση θα κάνεις τους άλλους να σου ανοίγονται

Το λεγόμενο small talk είναι σημαντικό για να χτίσουμε νέες ανθρώπινες σχέσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη γνωριμία με ένα άτομο.

Μπορεί να μας βοηθήσει να σφυρηλατήσουμε νέες ή βαθύτερες συνδέσεις με άλλους, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε απροσδόκητους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Μπορεί να μας επιτρέψει να εδραιώσουμε ή να ενισχύσουμε την προσωπική μας φήμη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δείξουμε ζεστασιά και ενσυναίσθηση.

Ο Matt Abrahams είναι λέκτορας στο Stanford, παρουσιαστής podcast και ειδικός στην επικοινωνία. Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων “Think Faster, Talk Smarter: How to Speak Successfully When You’re Put on the Spot” και “Speaking Up Without Freaking Out.”

Όπως εξηγεί σε άρθρο του στο CNBC υπάρχει μια μικρή και απλή φράση που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που είναι καλοί στο small talk. Ποια είναι αυτή; «Πες μου περισσότερα».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι περισσότεροι άνθρωποι… δεν είναι καλοί στο να ακούνε. Θέλουν να μιλάνε σε μία συζήτηση. Συχνά, βλέπουμε ανθρώπους να μιλούν όλοι μαζί ταυτόχρονα, χωρίς κανείς να ακούει τον άλλο.

Ίσως είναι χρήσιμο λοιπόν να κινηθείς διαφορετικά. Το «Πες μου περισσότερα», δίνει την ευκαιρία στο άλλο άτομο να μιλήσει. Δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για αυτά που έχει να πει. Όποιο κι αν είναι το θέμα, μπορείς να πεις «Πες μου περισσότερα». Αντί απλά να διακόψεις τον άλλο ή να μετατοπίσεις την συζήτηση… πίσω σε εσένα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλήσεις καθόλου για εσένα/ την δική σου ζωή/ την δική σου δουλειά. «Οι άλλοι άνθρωποι θέλουν να μάθουν για εμάς και δεν θέλουμε να φανούμε απόμακροι ή μυστικοπαθείς» εξηγεί ο Matt Abrahams.

Αλλά πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να αντιμετωπίζουν τις ιστορίες των άλλων ως ανοίγματα… για να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Aν το κάνετε συχνά, χάνετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα.

Μόλις ένας συνομιλητής παραθέσει μια σκέψη ή μία ιστορία, μπορούμε να πούμε κάτι σαν, «Τι σε ενθουσίασε σε αυτό;» ή «Ω, τι έγινε μετά;» ή «Πώς ένιωσες όταν συνέβη αυτό;».

Σχόλια σαν αυτά δίνουν την άδεια στον συνομιλητή σας να επεκταθεί σε αυτά που είπε ή να παρέχει βαθύτερες πληροφορίες.

Όσο περισσότερο εμβαθύνεις σε αυτό που λέει κάποιος άλλος, αντί να μετατοπίζεις την εστίαση της συζήτησης πάνω σου, τόσο πιο εύκολη και πιο ευχάριστη γίνεται η συζήτηση. Και φυσικά θα κάνεις τον άλλο να σου ανοιχτεί.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 + 6 =