Όταν είστε παθιασμένοι με κάτι, ίσως θέλετε να αφιερώσετε όλο τον χρόνο σας σε αυτό. Θα μπορούσατε να αναλάβετε περισσότερη δουλειά από όση μπορείτε να αντέξετε χωρίς να το καταλάβετε ή να αποφύγετε την άδεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση, σύμφωνα με τον Jon M. Jachimowicz, καθηγητή ηγεσίας και οργανωτικής συμπεριφοράς στο Harvard Business School.
Κατά την έρευνα του θέματος, ο Jachimowicz πήρε συνέντευξη από 200 άτομα υψηλών επιδόσεων, από αθλητές και καλλιτέχνες μέχρι CEOs του Fortune 500. Όλοι είχαν την ίδια εμπειρία: Oι φιλοδοξίες τους είχαν γίνει, κάποια στιγμή, υπερβολικές, τροφοδοτώντας την αυτοαμφιβολία και το άγχος τους, είπε πρόσφατα ο Jachimowicz στο podcast του LinkedIn «The Anxious Achiever».
«Τώρα βρίσκονται σε αυτή τη νέα φάση της ζωής τους, όπου σκέφτονται το πάθος τους ως κάτι που πρέπει να διατηρήσουν, να φροντίσουν και να το διαχειριστούν πολύ προσεκτικά», είπε o καθηγητής, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η έρευνα του Jachimowicz είναι επίσης προσωπική. ‘Ξερίζωσε’ τη ζωή του, μετακομίζοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Νέα Υόρκη, για να μελετήσει την παγκόσμια οικονομική ανισότητα και να αφιερώσει όλο τον χρόνο του στην έρευνα, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μέσα σε ένα χρόνο, το πάθος κυριεύτηκε από τη χαμηλή αυτο-αποτελεσματικότητα, και ένιωθε χωρίς πηδάλιο και παρασυρμένος στη ροή της δουλειάς.
Το 20% των Αμερικανών λέει ότι είναι πραγματικά παθιασμένοι με τη δουλειά τους, σύμφωνα με μια έκθεση της Zippia του 2023. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και θέλετε να μείνετε εκεί, είναι σημαντικό να θέσετε σαφή όρια και να αναγνωρίσετε τα σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης από νωρίς, συμβούλεψε ο Jachimowicz.
«Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι πιο επιτρεπτό, πιο θεμιτό να ανατίθενται πρόσθετα απλήρωτα tasks στους πιο παθιασμένους υπαλλήλους», είπε. «Είναι πιο πιθανό να το δουν ως μια ευκαιρία να αναπτυχθούν και να μάθουν ή ως μια πράξη για χάρη της υπηρεσίας… επειδή είναι τόσο παθιασμένοι με τη δουλειά».
Το να κάνετε το κάτι παραπάνω στη δουλειά κάθε τόσο μπορεί να είναι χρήσιμο. Αν το κάνετε πάρα πολύ όμως, θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία, γι’ αυτό μιλήστε όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, λέει ο Jachimowicz.
Κάποια στιγμή, μπορεί να αρχίσετε να αμφισβητείτε τη δουλειά που κάνετε, να παρατηρήσετε ότι είστε λιγότερο παραγωγικοί ή να αισθάνεστε συναισθηματικά εξαντλημένοι. Μπορεί να χρειαστεί να πάτε διακοπές, να μειώσετε τον φόρτο εργασίας σας ή να κάνετε κάποια αυτοαξιολόγηση για να προσδιορίσετε αν αυτή είναι η καριέρα που θέλετε για εσάς. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε το «μαστίγιο του πάθους», όπου εναλλάσσεστε μεταξύ συναισθηματικά ‘υψηλών’ ημερών και συναισθηματικά ‘χαμηλών’ ημερών στη δουλειά, είπε ο Jachimowicz.
Τα πάθη αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε. Η συμβουλή του: Βρείτε μια δουλειά που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά τα δυνατά σημεία σας και να αποφεύγετε τις τοξικές καθημερινές καταστάσεις.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έξι τρόποι για να βάζεις καλύτερα τα όρια σου. Και να τα σέβονται οι άλλοι