αρχικηVIRALΈνας ειδικός εξηγεί: Οι 3 συμβουλές μου για να ξεπεράσετε οποιονδήποτε φόβο σας

Ένας ειδικός εξηγεί: Οι 3 συμβουλές μου για να ξεπεράσετε οποιονδήποτε φόβο σας

«Η φοβία είναι μια παράλογη αντίδραση σε μια καλοήθη ουσία», λέει στο CNBC ο Christopher Paul Jones, ειδικός στις φοβίες με έδρα το Λονδίνο και κλινική στην Harley Street της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του Jones, «Face Your Fears», καθοδηγεί τους αναγνώστες μέσα από ασκήσεις και τους βοηθά να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Εδώ είναι 3 συμβουλές που παραθέτει ο ειδικός.

Αμφισβητήστε την αντίληψή σας για το αντικείμενο

Μια πολύ απλή τεχνική για να αμφισβητήσετε τη φοβία σας είναι να σκεφτείτε διαφορετικά το αντικείμενο του φόβου σας, δήλωσε ο Jones. Το αποκαλεί το φαινόμενο «Χάρι Πότερ» αναφερόμενος σε μια σκηνή στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα των Μυστικών» όπου οι μαθητές αντιμετωπίζουν το φόβο τους και χρησιμοποιούν μαγεία για να τον μετατρέψουν σε κάτι κωμικό.

«Έτσι, όταν σκέφτεστε αυτή την αράχνη, συχνά οι άνθρωποι την κάνουν πολύ μεγάλη και κοντινή. Αν τη φανταστείτε μικρή, ασπρόμαυρη… ή τη φανταστείτε με πατίνια, να καπνίζει ένα πούρο, να χορεύει, τότε θα νιώσετε πολύ διαφορετικά», τόνισε ο Jones.

Πρότεινε να χρησιμοποιήσετε την ίδια τεχνική στον εσωτερικό σας διάλογο.

Αγκαλιάστε τον εαυτό σας

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να παρηγορήσετε τον εαυτό σας όταν συναντάτε την πηγή της φοβίας σας είναι να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας, είπε ο Jones. «Αν βασικά σταυρώσετε τα χέρια σας και ανεβοκατεβείτε στους ώμους σας, σαν να αγκαλιάζετε τον εαυτό σας, απελευθερώνει τις ίδιες χημικές ουσίες όπως αν αγκαλιάζατε κάποιον άλλο ή αν κάποιος άλλος σας αγκάλιαζε», εξήγησε.

«Αυτό απελευθερώνει ωκυτοκίνη και διάφορες άλλες χημικές ουσίες και αυτό που συμβαίνει είναι ότι, αν κάνεις κάτι που είναι χαλαρωτικό ή αυτοκαταπραϋντικό ενώ προσπαθείς να φανταστείς αυτό που φοβάσαι, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να συγκρατήσει δύο συναισθήματα ταυτόχρονα και έτσι το συναίσθημα του φόβου θα μειωθεί», επισημαίνει.

Επαναφέρετε τον εγκέφαλό σας

Ο Jones αναφέρθηκε στο πείραμα με τους σκύλους του Pavlov και είπε ότι όπως ο εγκέφαλος μπορεί να προετοιμαστεί για να φοβάται κάτι, μπορεί επίσης να επαναπρογραμματιστεί για να αναιρέσει αυτόν τον φόβο.

«Αν γυρίσετε σε στιγμές που νιώθατε πραγματικά ευτυχισμένοι, ήρεμοι ή δεν μπορούσατε να σταματήσετε να γελάτε και απλά τις οραματιστείτε στο μυαλό σας, και ενώ οραματίζεστε αυτές τις στιγμές, κάνετε κάτι μοναδικό στο αποκορύφωμα του συναισθήματος, όπως το να σφίγγετε τη γροθιά σας ενώ σκέφτεστε τις ευτυχισμένες στιγμές, δημιουργείτε μια τεχνητή παβλοφική προετοιμασία απόκρισης», εξήγησε ο Jones.

Είπε ότι αν στη συνέχεια σφίξετε τον καρπό σας όταν αντιμετωπίζετε έναν συγκεκριμένο φόβο, αυτό θα σας μεταφέρει πίσω σε αυτές τις ευτυχισμένες αναμνήσεις και θα εξαλείψει τη συναισθηματική ένταση του φόβου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =