Η Λιβύη, το Αφγανιστάν και η Σομαλία είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες της γης, σύμφωνα με ένα νέο χάρτη που σχεδιάστηκε για ταξιδιώτες και τους προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους στο εξωτερικό.
Ο διαδραστικός χάρτης αποκαλύπτει για το 2019 τις χώρες στις οποίες οι ταξιδιώτες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα όσον αφορά την οδική ασφάλεια, την προσωπική ασφάλεια και τα ιατρικά θέματα. Οι σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία έχουν χαρακτηριστεί ως οι ασφαλέστερες χώρες στον χάρτη.
Ο χάρτης έχει διαμορφωθεί από τις εταιρίες International SOS και Control Risks με τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Συρία κατατάσσονται σε χαμηλά επίπεδα σε κάθε μία από τις τρεις παρά πάνω κατηγορίες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες. Στο άλλο άκρο βρίσκεται, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ισλανδία που θεωρούνται ότι έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτές τις κατηγορίες και άρα είναι ασφαλέστερες στην κατάταξη χώρες.
Στην κομμάτι της υγείας, οι χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ιατρικών προβλημάτων ή ασθενειών είναι οι αφρικανικές χώρες, όπως το Νότιο Σουδάν, η Νίγηρα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Σιέρρα Λεόνε. Το Ιράκ χαρακτηρίστηκε επίσης χώρα υψηλού κινδύνου για την υγεία μαζί με τον Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα. Αντίθετα, οι χώρες με χαμηλό κίνδυνο ασθενειών στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ευρωπαϊκές μαζί με τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία.
Όσον αφορά την προσωπική ασφάλεια, οι χώρες εξαιρετικού κινδύνου είναι το Αφγανιστάν, η Συρία, η Υεμένη, η Λιβύη, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και το Μάλι αλλά και κάποιοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως το Μεξικό, τμήματα της Καραϊβικής και τμήματα της Ινδίας. Στον αντίποδα βρίσκονται η Δανία, η Ελβετία, η Σλοβενία, η Ισλανδία, η Γροιλανδία και η Φινλανδία.
Όσον αφορά την οδική ασφάλεια, στις χώρες εκτός από εκείνες της Αφρικής που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ανήκουν η Βραζιλία, η Βολιβία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Καζακστάν. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατατάσσεται ως «πολύ χαμηλού κινδύνου» ή «χαμηλού κινδύνου» στο κομμάτι της οδικής ασφάλειας.
Χάρτης επικινδυνότητας υγείας
Χάρτης επικινδυνότητας προσωπικής ασφάλειας
Χάρτης επικινδυνότητας οδικής ασφάλειας
Πηγή: perierga.gr