αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈλληνες μηχανικοί και αρχιτέκτονες κάνουν business στην Γερμανία

Έλληνες μηχανικοί και αρχιτέκτονες κάνουν business στην Γερμανία

Εκατοντάδες Έλληνες μηχανικοί και αρχιτέκτονες, αλλά και πολλοί εργατοτεχνίτες δουλεύουν στη Βαυαρία και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας, κυρίως ως μισθωτοί αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επίσης, μεγάλες ελληνικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον τομέα προϊόντων αλουμινίου, μαρμάρου, κουφωμάτων και σιδηρο-κατασκευών πραγματοποιούν σημαντικές εξαγωγές, ενώ ορισμένες εξ αυτών έχουν ανοίξει θυγατρικές τους στη Γερμανία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας αλουμινίου ελληνικών συμφερόντων Gutmann Werke, των πρώην ιδιοκτητών της ALCO, που έχει έδρα στο Βαίσενμπούργκ της Βαυαρίας, απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους και έχει κύκλο εργασιών 120 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον αρκετές εταιρείες δομικών υλικών, έχουν ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες για την εμπορία και διανομή των προϊόντων τους ή έχουν αναπτύξει αποκλειστική συνεργασία με Γερμανούς εμπορικούς αντιπροσώπους ή εταιρείες εμπορίας και διανομής δομικών προϊόντων. Επισημαίνεται ότι στη Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 4 κατασκευαστικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες μετά τη μεγάλη ύφεση που έπληξε τον κατασκευαστικό τομέα στη χώρα μας μετέφεραν την κύρια δραστηριότητα τους στη Γερμανία.

Η μεγάλη άνθηση που παρατηρείται σήμερα στον κατασκευαστικό τομέα, ιδιαίτερα στη Βαυαρία, αλλά και η πολιτική της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και της συνεχούς ανακαίνισης κατοικιών δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες τόσο για κατασκευαστικές επιχειρήσεις, όσο και για εισαγωγή δομικών υλικών από Ελλάδα. Αρκετές κατασκευαστικές επιχειρήσεις αναθέτουν υπεργολαβίες, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους, σε ξένους εργολάβους-κατασκευαστές ή και σε εταιρείες ανακαίνισης, συντήρησης και καθαρισμού κτιρίων.

Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος σημαντικότερος κλάδος των εξαγωγών μας στη Βαυαρία και Βάδη Βυρτεμβέργη είναι τα δομικά υλικά και ο κατασκευαστικός τομέας. Προιόντα όπως προφίλ αλουμινίου, σιδηροσωλήνες και χαλκοσωλήνες, κουφώματα από αλουμίνιο, ξύλο και πλαστικό, σιδηροκατασκευές, κάγκελλα και άλλα είδη ευρείας χρήσης στον κατασκευαστικό κλάδο, καταγράφουν διαχρονικά αξιόλογη παρουσία στη γερμανική αγορά. Συναφή με τις κατασκευές είναι επίσης και ηλεκτρολογικά υλικά όπως αγωγοί, καλώδια, λαμπτήρες, συσσωρευτές και ηλεκτρικές συσκευές όπου επίσης υπάρχουν θετικές προοπτικές.

Εισαγόμενα δομικά υλικά και εργατικό δυναμικό είναι, σε πολλές περιπτώσεις, κατά 50% φθηνότερα. Η κυριότερη δυσκολία είναι το κόστος μεταφοράς και προσαρμογής των εισαγόμενων προϊόντων σε κάθε ειδικότερη χρήση, αλλά και η ανάγκη follow-up μετά την κατασκευή και τοποθέτηση τους.

Όπως επεσήμαναν Έλληνες κατασκευαστές, η γερμανική κατασκευαστική αγορά είναι ανοικτή και άκρως ανταγωνιστική, υπάρχουν όμως και τηρούνται απαρέγκλιτα αυστηρές προδιαγραφές και πενταετής εγγύηση του κατασκευαστή, η οποία σε περίπτωση κακοτεχνιών και πλημμελούς εκτέλεσης, μπορεί να επιφέρει υψηλά πρόστιμα και να τον θέσει εκτός αγοράς. Επίσης, στελέχη της αγοράς μας ανέφεραν ότι μια νεοεισερχόμενη κατασκευαστική επιχείρηση, θα πρέπει να αφιερώσει 2 με 3 χρόνια και να επενδύσει ανάλογους πόρους για να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά, και μόνο στη συνέχεια θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει αξιόλογη κερδοφορία.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × three =