αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈλληνες μαθητές έστειλαν στο διάστημα ελαιόλαδο, μέσα σε πύραυλο της Blue Origin του Jeff Bezos (ΒΙΝΤΕΟ)

Έλληνες μαθητές έστειλαν στο διάστημα ελαιόλαδο, μέσα σε πύραυλο της Blue Origin του Jeff Bezos (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 2/5 στις 16.30 ώρα Ελλάδος η εταιρία αεροδιαστημικής Blue Origin του Jeff Bezos εκτόξευσε στο διάστημα τον πύραυλο New Shepard, σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης μεταφέροντας ένα μίνι ελαιοτριβείο για ένα πείραμα.

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν παιδιά που φοιτούν στο 4ο και 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας με την καθοδήγηση του Προκόπη Μαγιάτη, αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισαν να εκτελέσουν ένα πρωτοποριακό πείραμα που θα αφορούσε την παραγωγή ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με πρώτη ύλη τις ελιές Καλαμών.

Η πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει στον Δρ. Περικλή Παπαδόπουλο, καθηγητή Αεροδιαστημικής στο San Hose Univerisity της Καλιφόρνια και επί μακρόν συνεργάτη της NASA στις ΗΠΑ και στον αδελφό του Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, μηχανολόγο μηχανικό ειδικό στη μηχανική Συστημάτων.

Ο σκοπός της αποστολής είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά αυτών των ελληνικών προϊόντων σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Συγκεκριμένα οι μαθητές έφτιαξαν μια πειραματική διάταξη, ένα «ελαιοτριβείο» σε μικροκλίμακα, με στόχο να εξεταστεί εάν οι ελιές Καλαμών μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής διατροφής του αστροναύτη στο μέλλον.

Το πείραμα διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Τόσος είναι ο χρόνος που χρειάστηκε για να ανέβει ο μηχανισμός σε απόσταση 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, να παραμείνει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας επί περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το λάδι που θα παραχθεί θα σταλεί στην Ελλάδα ώστε να εξεταστεί η χημική του σύνθεση.

Φέτος, για πρώτη φορά συμμετέχουν τρία ελληνικά σχολεία εκτός αυτά των Η.Π.Α, δύο εκ των οποίων είναι το 4ο και 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και τα οποία υποστηρίχθηκαν από την Wind.

Πηγή: economy365.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 16 =