αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΈλληνες επιστήμονες έφτιαξαν την Mobase. Και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα της νοθείας και της παραπλάνησης στα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα

Έλληνες επιστήμονες έφτιαξαν την Mobase. Και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα της νοθείας και της παραπλάνησης στα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα

Μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να δώσει την δική της λύση στο το πρόβλημα της νοθείας και της παραπλάνησης στα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα. Κάπως έτσι προέκυψε η Mobase. Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής της εταιρίας, Παναγιώτης Μαδέσης, μιλώντας στο It’s Possible: «H Mobase προέρχεται από το εργαστήριο του  Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου πάνω από 12 χρόνια αναπτύσσουμε και τελειοποιούμε την τεχνολογία μας».

Ο ίδιος εξηγεί πως προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο project, μιλά για το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ενώ απαντά και στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια από την Θεσσαλονίκη όπου είναι η βάση τους.

Βλέπουμε ότι όλα τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας σας έχουν επιστημονικό background. Πως γνωριστήκατε μεταξύ σας και πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

H Mobase προέρχεται από το εργαστήριο του  Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου πάνω από 12 χρόνια αναπτύσσουμε και τελειοποιούμε την τεχνολογία μας. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις συνεργασίες του εργαστηρίου προέκυψε η συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων με πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε τομείς όπως η μοριακή βιολογία, η βιοτεχνολογία, η βιοπληροφορική, η ενζυμολογία, τα τρόφιμα και τα οικονομικά, η οποία σήμερα αποτελεί την Mobase .

Από την εποχή που εργαζόμουν ως μεταδιδάκτορας στην Αγγλία δούλευα με το χλωροπλαστικό DNA. Ερχόμενος στο ΙΝΕΒ, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με την τεχνολογία του DNA barcoding, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την μοριακή αναγνώριση κάθε ζωντανού είδους (φυτών, ζώων, και μικροοργανισμών), καθώς και για την αναγνώριση των συστατικών των τροφίμων.

Εμείς καταφέραμε να συνδυάσουμε την τεχνολογία αυτή με μια άλλη τεχνική, τις καμπύλες τήξης υψηλής ανάλυσης, με αποτέλεσμα να μπορούμε εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και αξιόπιστα να αναγνωρίζουμε και να ταυτοποιούμε κάθε είδος, και το περιεχόμενο των τροφίμων, ανεξάρτητα από το βαθμό μεταποίησης που έχουν υποστεί. Διαχρονικά, πολλοί παραγωγοί, φυτώρια, εταιρείες τροφίμων και εισαγωγείς πρώτων υλών, ήρθαν στο εργαστήριο μας αναζητώντας βοήθεια. Μετά από σκέψη και από σχετική έρευνα καταλήξαμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην αγορά για υπηρεσίες ταυτοποίησης και πιστοποίησης πρώτων υλών και αγροδιατροφικών προϊόντων. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Mobase, μίας spin off εταιρείας, η οποία εφαρμόζει την βραβευμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τεχνολογία μας , στην αγορά, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τον Ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα.

Με απλά λόγια, τι παρέχετε αυτή τη στιγμή;

Τα φαινόμενα νοθείας, παραπλάνησης, και απάτης στον αγροδιατροφικό τομέα είναι πολύ συνηθισμένα  λόγω της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου, και ειδικά σε περιόδους κρίσης. Η Mobase, λοιπόν, προσφέρει υπηρεσίες ταυτοποίησης ειδών και προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα ανεξάρτητα από το βαθμό της μεταποίησης τους, και έτσι υπηρεσίες πρόληψης της νοθείας και της εμπορίας προϊόντων απομίμησης και ταυτόχρονα συμβάλει στο brading των προϊόντων αυτών

Με βάση την εικόνα που έχετε, υπάρχουν προβλήματα νοθείας ή απομίμησης σε φυτικά ή ζωικά προϊόντα στην Ελλάδα;

Η ομάδα έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα, μέσα στα οποία έχουμε συναντήσει πολλά προβλήματα νοθείας και απομίμησης φυτικών και ζωικών προϊόντων στην Ελλάδα. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές έρχονται στο εργαστήριο εταιρείες και παραγωγοί όταν προκύψει το πρόβλημα και όχι προληπτικά. Καλό θα είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα να  ελέγχουν προληπτικά τις πρώτες ύλες τους ή το πολλαπλασιαστικό τους υλικό ώστε να αποφεύγουν τέτοια φαινόμενα, αλλά και για να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη αξιοπιστία στην αγορά. Η αξιοπιστία αυτή μπορεί άμεσα να μεταφραστεί σε οικονομικό κέρδος, εφόσον δεν προστατεύει απλά την κάθε επιχείρηση από την οικονομική ζημία που θα μπορούσε να υποστεί εξαιτίας κάποιου φαινομένου νοθείας, αλλά αυξάνει και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της καθώς και του Brand της.

Η έδρα σας είναι στην Θεσσαλονίκη. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναπτυχθεί ένα project σαν το δικό σας ξεκινώντας από την συγκεκριμένη τοποθεσία; Και ποια είναι η εικόνα του ευρύτερου οικοσυστήματος εκεί σήμερα;

Η Θεσσαλονίκη προσφέρει πολλές ευκαιρίες ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα, γιατί βρίσκεται δίπλα στις μεγαλύτερες αγροτικές περιοχές, στα φυτώρια, καθώς και σε πάρα πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες.

Επιπλέον, βλέπουμε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια περιοχή ή οποία προβλέπεται να αναπτύξει νέες υποδομές, ενώ παράλληλα βρίσκεται παρακείμενα  γειτονικών βαλκανικών χωρών, αλλά  και της Ευρώπης, δίνοντας μας την ευκαιρία να επεκταθούμε και εκτός Ελλάδας. το οικοσύστημα των Start up εταιρειών στη Θεσσαλονίκη είναι, επίσης, ταχέως αναπτυσσόμενη  με μία ισχυρή παρουσία επιταχυντών, θερμοκοιτίδων, χρηματοδοτικών εργαλείων και μιας γενικά πολύ υποστηρικτικής τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ένα τέτοιο εγχείρημα.      

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε από εδώ και στο εξής, σε σχέση με το project σας;

Η ομάδα έχει πολλές επιστημονικές και επαγγελματικές ανησυχίες, έτσι εκτός από τις ήδη αναπτυγμένες υπηρεσίες που διαθέτουμε ετοιμάζουμε και καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες νέων εξελιγμένων τεχνολογιών, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση μεγαλύτερου εύρους της αγοράς. Οι τεχνολογίες DNA είναι αξιόπιστες και παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία και δυναμική, και ως ειδικοί στις μοριακές τεχνολογίες και στις εφαρμογές τους στον αγροδιατροφικό τομέα σας διαβεβαιώνουμε ότι ήρθαν εδώ για να μείνουν, όπως μαζί τους και εμείς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − four =