αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈλληνίδες φοιτήτριες κατασκεύασαν «έξυπνο» ρούχο που προσαρμόζεται στη θερμοκρασία και σάρωσαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό

Έλληνίδες φοιτήτριες κατασκεύασαν «έξυπνο» ρούχο που προσαρμόζεται στη θερμοκρασία και σάρωσαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός Rethinking the Future αποτελεί μια παγκοσμίου φήμης διοργάνωση αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού. Φέτος συγκέντρωσε συνολικά 512 αιτήσεις από 30 διαφορετικές χώρες, οι οποίες “ανταγωνίστηκαν” μεταξύ τους σε περίπου 22 διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συναντά κανείς -επιγραμματικά- τις: Αστικός Σχεδιασμός, Αρχιτεκτονική, Εσωτερική Διαρρύθμιση και Σχεδιασμός Τοπίου.

Μέσα σε ένα συνονθύλευμα απίστευτα πρωτοποριακών ιδεών που κάνουν χολιγουντιανές, μπλόκ-μπάστερ ταινίες επιστημονικής φαντασίας να φαντάζουν πρωτόγονες, υπήρξε μια κατηγορία και ένα προϊόν που είχαν παντού πάνω τους άρωμα Ελλάδας. Λόγος για την “Έξυπνη Ένδυση” στην κατηγορία “Σχεδιασμός Προϊόντος”. Δύο τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, η Ευθυμία Δουρούδη και η Μαρία Λαντάβου, σχεδίασαν ένα έξυπνο ρούχο στα πλαίσια της διπλωματικής τους εργασίας και κέρδισαν ένα από τα πρώτα βραβεία.

Όπως διαβάζουμε στο unboxholics.com, πρόκειται για ένα αδιάβροχο φόρεμα φτιαγμένο από εύκαμπτο υλικό, ικανό να αλληλεπιδρά με το θερμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σε μια προσπάθεια διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος του “χρήστη”. Ο σχεδιασμός του απαιτεί ψηφιακές τεχνολογίες (βλ. χρήση ειδικών αλγορίθμων και 3D εκτύπωση πολλαπλών κεφαλών) που καθιστούν ακόμη ακριβή την μαζική παραγωγή του. Το δυναμικό του σύστημα, του επιτρέπει να προσαρμόζει τις διαστάσεις του στα πρότυπα του σώματος που το φοράει, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να φορεθεί τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες. Κεντρικό του concept αποτελούν οι ειδικές φολίδες σε όλη την επιφάνειά του που παραμένουν κλειστές σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε υψηλές θερμοκρασίες ανοίγουν επιτρέποντας στον αέρα να περνά, δροσίζοντας το χρήστη. Παραταύτα, σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας ή σε πολύ μεγάλες αλλαγές αυτής, το φόρεμα τα “βρίσκει σκούρα”.

Το ότι μια ιδέα βέβαια ξεκινάει από ένα concept προϊόν δεν σημαίνει πως θα παραμείνει κατ’ αποκλειστικότητα σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων, αφού οι δυο φοιτήτριες δεν σταμάτησαν εκεί. Οραματίστηκαν αρκετές χρήσεις, με σημαντικότερη ίσως να αποτελεί η εξωτερική επένδυση κτιρίων, προσφέροντας πιθανότατα την πιο πολύπλευρη θερμομόνωση της αγοράς παγκοσμίως. Την επίβλεψη της εργασίας είχε η καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Μαρία Βογιατζάκη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 6 =