αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ«Έκοψα τα social media για ένα μήνα. Εδώ είναι 5 απρόσμενα πράγματα που μου συνέβησαν»

«Έκοψα τα social media για ένα μήνα. Εδώ είναι 5 απρόσμενα πράγματα που μου συνέβησαν»

«Περνούσα περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα στο τηλέφωνό μου, με το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να το περνώ σε social apps όπως το Instagram και το Facebook. Δεδομένου ότι εργάζομαι ήδη σε μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και αναλαμβάνω εργασίες ως freelancer παράλληλα, δεν ήταν περίεργο που δεν μπορούσα να δουλέψω σε δημιουργικά projects – η τρίτη μου δουλειά ήταν να κοιτάζω το τηλέφωνό μου». Αυτό λέει η συγγραφέας Mel Burke σε άρθρο της.

Και εξηγεί ότι πήρε την απόφαση να κόψει τα social media για ένα χρονικό διάστημα. Έγραψε σε ανάρτηση της: «Θα κάνω ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στείλτε μου μήνυμα αν με χρειαστείτε». Κράτησε μόνο το Twitter, σαν ένα… γλύκισμα μέσα στη δίαιτα.

Ξεκίνησε λοιπόν την αποχή από τα social media για 30 ημέρες. Όπως λέει η ίδια, τα μαθήματα που πήρε μέσα σε αυτό το διάστημα ήταν απρόσμενα.

1# Αγγίζω το κινητό μου πολύ. «Δεν έχω ιδέα ποιος ήταν ο αριθμός πριν πάρω ένα μήνα ‘άδεια’, αλλά ακόμα και μετά από την σκληρή αποχή από την τεχνολογία, συνέχιζα να σηκώνω το τηλέφωνό μου 113 φορές την ημέρα, σύμφωνα με την αναφορά του Screen Time στο iPhone μου», λέει και συμπληρώνει: «Αυτό που παρατήρησα κατά τη διάρκεια της αποχής μου ήταν ότι σήκωνα το τηλέφωνό μου 2-3 ​​φορές μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, το κοίταζα επίμονα για μια στιγμή προτού καταλάβω ότι δεν είχα τίποτα να κοιτάξω και μετά το άφηνα κάτω».

2# Είχα πολύ λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως παραδέχεται η Burke έχει αρκετό άγχος στην καθημερινότητα της γενικά. «Αλλά μόλις άρχισα να περιορίζω τον χρόνο μου στην οθόνη, κάποιο από αυτό το άγχος εξαφανίστηκε. Δεν με απασχολούσε πια συνεχώς τι έκαναν όλοι οι άλλοι την κάθε στιγμή, αλλά το πιο σημαντικό, ένιωθα ότι δεν χρειαζόταν να ενημερώσω τους πάντες για το τι έκανα εγώ» εξηγεί.

3# Ήμουν πιο μόνη από όσο περίμενα ότι θα ήμουν. Ναι, λόγω δουλειάς η Burke πέρναγε αρκετές ώρες μόνη. Αλλά μόλις έκοψε τα social media ένιωσε… ακόμα πιο μόνη. «Μετά την πρώτη εβδομάδα, μου έλειψε πολύ ο ψηφιακός ‘θόρυβος’ των αγαπημένων μου που έστελναν μηνύματα μέσα στην ημέρα τους. Έτσι εστίασα πιο πολύ στην άμεση επικοινωνία από ό,τι το έκανα πριν. Πριν, τα μεσημεριανά διαλείμματα ήταν για να στείλεις μηνύματα αγάπης, να κάνεις check-in σε σχέδια για το Σαββατοκύριακο και πραγματικά να διαβάσεις όλα αυτά τα ομαδικά μηνύματα», λέει.

4# Η αυτοπεποίθησή μου αυξήθηκε κατακόρυφα. Ίσως το πιο απροσδόκητο αποτέλεσμα του break από τα social media ήταν η βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι αν δεν είμαστε συνεχώς online, σταματάμε να… συγκρινόμαστε κάθε λεπτό με τους άλλους και τα κατορθώματα τους. Δεν έχεις την ανάγκη να είσαι τέλειος και δεν έχεις το άγχος να είσαι καλύτερος από τους άλλους χρήστες.

5# Ναι, έγραψα περισσότερο. Όπως λέει η Burke ασχολήθηκε πιο ουσιαστικά με το γράψιμο. «Κατάφερα να αυξήσω σημαντικά τον αριθμό των λέξεων μου. Επίσης, τελικά μπήκα και τελείωσα ένα παθιασμένο κομμάτι 2.200 λέξεων που είχα παρουσιάσει σε έναν εκδότη μήνες πριν» τονίζει.

Ωστόσο, το τέλος της ιστορίας μετά από όλα αυτά είναι το εξής: «Και εδώ είναι που ίσως η ιστορία μου τελειώνει με κάποια απογοήτευση. Κατέληξα να κατεβάσω ξανά τα social apps, νωρίτερα από το προγραμματισμένο», λέει η συγγραφέας. Οι φίλοι της, της έστελναν μηνύματα στo Facebook όλο αυτό το διάστημα, εκείνη δεν απάνταγε, και όλοι ανησύχησαν για το αν είναι καλά. Κάπως έτσι, τα social media ξανά μπήκαν στη ζωή της. Ισως τελικά αυτά είναι περισσότερο «συνδεδεμένα» με τις ζωή μας από ότι νομίζουμε…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι ψυχολογικοί εχθροί που πρέπει να βγάλεις από το μυαλό σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 2 =