αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈκλεισε το deal: Σε άλλα «χέρια» περνούν οι δραστηριότητες της Ελληνικής Famar

Έκλεισε το deal: Σε άλλα «χέρια» περνούν οι δραστηριότητες της Ελληνικής Famar

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, “έκλεισε”, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση, το deal μεταξύ της FAMAR και της Elements Capital Partners η οποία από κοινού με τη York Capital αποκτούν τις δραστηριότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Tα τρία εργοστάσια στη Γαλλία και οι μονάδες σε Καναδά και Ολλανδία έχουν περάσει από τις 18 Νοεμβρίου του 2019 στον έλεγχο της Γαλλικής Delpharm.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Elements Capital Partners και η York Capital για την απόκτηση της FAMAR θα καταβάλλουν περί τα 30-40 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια των εταιρειών ενώ βάσει της συμφωνίας προβλέπεται η διαγραφή των δανείων προς τη μητρική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το fund KKR εξαγόρασε με σημαντικό discount τα δάνεια που είχαν παράσχει οι ελληνικές Τράπεζες στη FAMAR. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το ύψος του “κουρέματος” που υπέστησαν οι τράπεζες οι οποίες είχαν άνοιγμα άνω των 100 εκατ. ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία.

Μέσω του συγκεκριμένου deal, δηλαδή της πώλησης του Βόρειου τομέα ήτοι των δραστηριοτήτων σε Γαλλία, Δανία και Καναδά στη Delpharm και του Νότιο τομέα δηλαδή των δραστηριοτήτων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία στις Elements Capital Partners και York Capital, η KKR αποδεσμεύεται από μια επένδυση η οποία δεν της βγήκε. Αντιθέτως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Pillarstone, θυγατρική της KKR, ευθύνεται για το “ναυάγιο” των δύο αναδιαρθρώσεων της FAMAR και για τα σημαντικά κεφάλαια που “κάηκαν” από το 2017 οπότε το fund ανέλαβε να “τρέξει” το συγκεκριμένο project.

Ήταν τον Μάρτιο του 2017 όταν ο έλεγχος του ομίλου FAMAR μεταβιβάστηκε στην Alpha Bank, στην Eurobank, στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς οι οποίες είχαν διορίσει την Pillarstone ως Equity Advisor, για να τους βοηθήσει στη διοίκηση του ομίλου. Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Μαρτίου του 2017 ο όμιλος έλαβε χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, για την τεκμηρίωση της Αναθεωρημένης Συμφωνίας Δανειακής Διευκόλυνσης (SFA).

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2018, και ενώ η πρώτη αναδιάρθρωση δεν έβγαινε, το διοικητικό συμβούλιο της Famar SA υπέγραψε συμφωνία με την Pillarstone LLP, τις ελληνικές τράπεζες και άλλους δανειστές για πρόσθετη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους. Έτσι, στις 11 Δεκεμβρίου του 2018, υπογράφηκε νέα συμφωνία χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση του 70% του ομολογιακού δανείου ύψους 119 εκατ. ευρώ και την εγγραφή νέας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για ποσό ύψους 26,3 εκατ. ευρώ που παρείχε η KAG Ελλάδας, θυγατρική της KKR. Εκείνη την περίοδο η Pillarstone BidCo SCA, επίσης θυγατρική της KKR, έγινε ο άμεσος μέτοχος της Famar Holding Sarl. Για να φθάσουμε τον Ιούνιο του 2019, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πώληση, με την Γαλλική Κυβέρνηση να ασκεί πιέσεις προς όλες τις πλευρές για να κλείσει το θέμα της FAMAR άμεσα προκειμένου να μην “σκάσει” στα χέρια της μια πτώχευση που θα οδηγούσε στον δρόμο τους 1.000 εργαζόμενους των γαλλικών εργοστασίων της FAMAR.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2018) η FAMAR ΑΒΕ ο τζίρος της είχε διαμορφωθεί στα 131,27 εκατ. ευρώ από 125,629 εκατ. ευρώ το 2017, το μικτό κέρδος της είχε κατά 7,37%, ενώ ο συντελεστής μικτού κέρδους επί των πωλήσεων είχε “πέσει” στο 28,53% από 32,18% το 2017.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − 3 =