αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆνοιξε η πλατφόρμα: Πως θα πάρεις κρατική επιδότηση ως 90% στη δόση του στεγαστικού δανείου σου

Άνοιξε η πλατφόρμα: Πως θα πάρεις κρατική επιδότηση ως 90% στη δόση του στεγαστικού δανείου σου

Εως και τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου από το κράτος, μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών. Η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ξεκίνησε χθες και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η επισκεψιμότητα υπήρξε υψηλή από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθώς εκτιμάται ότι συνολικά φθάνουν τις 300.000 οι  οφειλέτες που μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, με την πρωτοβουλία αυτή επιβραβεύονται για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών οι οποίοι επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, ακόμα και αν έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο και μετά το τέλος του 2018.

Η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα 9 μηνών και ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ βαίνει μειούμενη για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Βασική προϋπόθεση είναι η ρύθμιση της οφειλής και η συνέπεια στην αποπληρωμή για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστραφεί η κρατική επιδότηση.

Πιο αναλυτικά, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ ανά πιστωτή για το α’ τρίμηνο. Στο β’ τρίμηνο η συνεισφορά διαμορφώνεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο γ’ τρίμηνο στο 70%.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ ανά πιστωτή για το α’ τρίμηνο. Στο β’ τρίμηνο η συνεισφορά διαμορφώνεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο γ’ τρίμηνο στο 60%.

Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ανά πιστωτή για το α’ τρίμηνο. Στο β’ τρίμηνο η συνεισφορά μειώνεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο γ’ τρίμηνο στο 30%.

Με βάση τη διαδικασία που εξήγησε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, η υποβολή της αίτησης είναι απλή και ολοκληρώνεται με τρεις κινήσεις:

1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr,με τους προσωπικούς κωδικούς του στο Taxisnet.

2. Δηλώνει ποια είναι η πρώτη κατοικία του.

3. Δηλώνει ποια προστατευόμενα μέλη διαμένουν στην πρώτη κατοικία του.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εκπροσωπηθεί μέσω λογιστή, δικηγόρου ή συμβούλου, η αμοιβή του οποίου καλύπτεται από την τράπεζα και μετέπειτα επιμερίζεται στο δάνειο.

Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Κουρμούσης, δεν απαιτείται η προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού, καθώς «όλα τα έγγραφα και οι πληροφορίες αντλούνται αυτόματα».

Μετά την υποβολή της αίτησης, διενεργείται ο έλεγχος επιλεξιμότητας και ειδοποιείται ο πολίτης εντός 15 ημερών. Εφόσον είναι επιλέξιμος και έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο, τότε καλείται από την τράπεζα έτσι ώστε να ρυθμίσει το δάνειό του έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και η αναστολή πληρωμών, ξεκινάει και η καταβολή της επιδότησης για διάστημα 9 μηνών.

Ο πολίτης έχει την υποχρέωση να καταβάλλει το ποσοστό της μηνιαίας δόσης δανείου που του αντιστοιχεί και επίσης να αποπληρώνει το δάνειό του, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της κρατικής επιδότησης.

Αν κάποιος δανειολήπτης έχει λάβει αναστολή πληρωμών δανείων από την τράπεζα, τότε μπορεί να επιλέξει είτε να διακόψει την αναστολή και να ξεκινήσει να πληρώνει, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και την κρατική επιδότηση, είτε να περιμένει τη λήξη της αναστολής πληρωμών και να ξεκινήσει να πληρώνει μετά, λαμβάνοντας και πάλι την κρατική επιδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση δεν μπορεί να δοθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Συνεπώς η αναστολή πληρωμών, αντίστοιχα, δεν μπορεί να επεκταθεί μετά τα τέλη του έτους.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 2 =