αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆλμα 27% στις τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο

Άλμα 27% στις τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο

Πλεόνασμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ εμφάνισε τον Ιανουάριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι ελλείμματος έναν χρόνο νωρίτερα, κυρίως χάρη σε ένα άλμα στις τουριστικές εισπράξεις και παρά την πτώση των εξαγωγών προϊόντων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των εξαγωγών υπερέβη αυτή των εισαγωγών.

Βουτιά των εξαγωγών, πτώση και των εισαγωγών

Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,4% (‑7,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 3,4% (αύξηση 1,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 8,4% (‑9,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,9% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων, και ιδίως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Μεγάλες εισροές τουριστών

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 16,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 27,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, η οποία αντισταθμίστηκε περίπου κατά το ήμισυ από την καταγραφή καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, από τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων διευρύνθηκε σημαντικά έναντι του Ιανουαρίου του 2023, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας, η οποία συνδέεται με την εισροή από την αναδιανομή του νομισματικού εισοδήματος του Ευρωσυστήματος προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =