αρχικηVIRALElbphilharmonie: Ένα νέα κτίριο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια… αλγόριθμων (ΦΩΤΟ)

Elbphilharmonie: Ένα νέα κτίριο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια… αλγόριθμων (ΦΩΤΟ)

Η αίθουσα Elbphilharmonie είναι το ολοκαίνουριο κτήριο για συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις στο Αμβούργο. Μπορεί να φιλοξενήσει 2.100 άτομα και κοστίζει το υπέρογκο ποσό των 843 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδιάστηκε από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Jacques Herzog και Pierre de Meuron, οι οποίοι ίσως είναι πιο γνωστοί για το σχεδιασμό της γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο και του Ολυμπιακού Σταδίου «Η Φωλιά του Πουλιού» στο Πεκίνο.

Ένωσαν τις δυνάμεις τους με την ιαπωνική ακουστική Yasuhisa Toyota, διάσημη για το Μέγαρο Μουσικής Walt Disney του L.A και την αίθουσα Suntory στο Τόκιο, και χρησιμοποιώντας αλγόριθμους δημιούργησαν τα 10.000 μοναδικά ακουστικά πάνελ του θεάτρου.

Το κτίριο είναι το αποτέλεσμα μίας ιδιαίτερης μεθόδου σχεδιασμού. Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του παραμετρικού σχεδιασμού. Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι για να σχηματιστούν αντικείμενα με μοναδικό σχήμα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους αρμονικά με κάποιο μοτίβο. Συνολικά σχεδιάστηκαν 10.000 αρμονικά συνδυασμένα ακουστικά πάνελ τα οποία σχηματίζουν την αμφιθεατρική αίθουσα του Μεγάρου, όπως διαβάζουμε στο perierga.gr.

Κατασκευασμένο από ίνες γύψου, κάθε πάνελ περιέχει ένα εκατομμύριο «κελιά» τα οποία πλαισιώνουν τις οροφές, τους τοίχους και τα κιγκλιδώματα της κεντρικής αίθουσας. Όταν τα ηχητικά κύματα χτυπήσουν αυτά τα πλαίσια, τα «κελιά» βοηθούν στην τελική διαμόρφωση του ήχου είτε απορροφώντας τα κύματα είτε αναγκάζοντάς τα να αντηχούν σε όλη την αίθουσα.

Δεν υπάρχουν δύο πάνελ που απορροφούν ή διασκορπίζουν τα ηχητικά κύματα με τον ίδιο τρόπο, αλλά μαζί δημιουργούν ένα τέλεια ισορροπημένο ήχο που ακούγεται από κάθε γωνιά της αίθουσας. Η “έξυπνη” ηχητική μηχανική συμπληρώνεται ιδανικά από μια εξίσου εκπληκτική πρόσοψη, η οποία υψώνεται πάνω από τον ποταμό Έλβα και είναι το ψηλότερο κτήριο στην πόλη.

Η οροφή έχει σχεδιαστεί για να μιμείται το σχήμα των κυμάτων και είναι καλυμμένη με γιγαντιαίες “πούλιες”, ενώ το κτήριο διαθέτει 1.000 γυάλινες πλάκες που αλλάζουν χρώμα στο φως. Η δομή είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι η μουσική και η αρχιτεκτονική μπορεί να συνδυαστούν τέλεια!





ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 11 =