αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑAthens Ledra: Οι πλειστηριασμοί, οι Κινέζοι επενδυτές και… το θολό τοπίο

Athens Ledra: Οι πλειστηριασμοί, οι Κινέζοι επενδυτές και… το θολό τοπίο

Μυστήριο καλύπτει μέχρι στιγμής όχι μόνο την ταυτότητα των Κινέζων επενδυτών, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πώληση του Athens Ledra, αλλά και για το κατά πόσο τελικά υπάρχει πρόθεση από πλευράς τους για την απόκτηση της μονάδας.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν τη διενέργεια του τρίτου κατά σειρά πλειστηριασμού με επισπεύδουσα την Alpha Bank, υπήρξε η πληροφορία πως έκαναν την εμφάνισή τους επενδυτές από την Κίνα, έχοντας υποβάλει τις προτάσεις τους σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, όπως αναφέρει το Capital.gr. Οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν επίσης να έχουν ενημερωθεί οι πιστώτριες τράπεζες, αλλά και οι εργαζόμενοι, που εμφανίζονταν θετικοί στο ενδεχόμενο deal, υπό την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Λίγα εικοσιτετράωρα μάλιστα πριν τον τρίτο πλειστηριασμό (που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου) είχε διαρρεύσει έπειτα από συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου πως το κλείσιμο της συμφωνίας με τους νέους Κινέζους ιδιοκτήτες ήταν θέμα ωρών.

Ο πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε κανονικά, εντούτοις πλειοδότης δεν εμφανίστηκε, με τη διαδικασία να κηρύσσεται άγονη. Δύο μήνες μετά την “εμφάνιση” των Κινέζων επενδυτών, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό. Από την άλλη πλευρά, στελέχη του υπουργείου Εργασίας διατείνονται πως το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό και πως οι καθυστερήσεις στην καταβολή της προκαταβολής για την έναρξη της μεταβίβασης αποδίδονται σε διαδικαστικά θέματα.

Το γεγονός εντούτοις πως οι πληροφορίες γύρω από τις κινήσεις των επενδυτών είναι συγκεχυμένες έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους κόλπους των εργαζομένων, σε σημείο μάλιστα να αμφισβητούν ανοιχτά την ύπαρξη πρόθεσης για την απόκτηση του Athens Ledra. Οι τελευταίοι έχουν ζητήσει νέο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην κατεύθυνση της επιβεβαίωσης ή της διάψευσης του ενδιαφέροντος.

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” πάντως στις διαδικασίες για την εξεύρεση υποψήφιου επενδυτή για το ιστορικό ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Συγγρού αφορά στις υψηλές οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες και στα χρέη στο Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις προς τράπεζες υπολογίζεται πως ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ προς το ΙΚΑ, μετά τις προσαυξήσεις, έχουν αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ. Τέλος σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το συνολικό πόσο που τους οφείλεται για μισθούς φτάνει τις 800 χιλ. ευρώ.

Με δεδομένο πως η μονάδα, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με επενδυτή, χρήζει εκτενούς ανακαίνισης, το ύψος της τιμής προσφοράς, κοντά στα 48 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό από την αγορά και ως εκ τούτου απαγορευτικό για την ύπαρξη ενδιαφέροντος. Φορείς του ξενοδοχειακού χώρου εκτιμούν πλέον πως το τίμημα θα διαμορφωθεί πλέον αρκετά χαμηλότερα για το ξενοδοχείο που μένει κλειστό από τις 31 Μαΐου 2016, οπότε και η εταιρεία ΑΣΤΥ της οικογένειας Παρασκευαϊδη ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του λόγω οικονομικών δυσχερειών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =