αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΌλα… με αργούς ρυθμούς: Καμία αποκρατικοποίηση δεν αναμένεται να δούμε στο υπόλοιπο του 2017

Όλα… με αργούς ρυθμούς: Καμία αποκρατικοποίηση δεν αναμένεται να δούμε στο υπόλοιπο του 2017

Καμία νέα αποκρατικοποίηση, με εξαίρεση ενδεχομένως την Εγνατία Οδό, δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση κατά τον επόμενο ένα χρόνο. Οποιοσδήποτε είχε την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού επείσθη αυτή την εβδομάδα, από δύο εξελίξεις:

• Την αποκάλυψη του «επικαιροποιημένου» προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ και

• Την ακρόαση του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, γνωστό και ως Asset Development Plan (ADP), του ΤΑΙΠΕΔ, που πρέπει να επικαιροποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, εγκρίθηκε πριν από δύο εβδομάδες από το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής.

Ομως περιλαμβάνει επιεικώς ασαφή χρονοδιαγράμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων αναφέρονται σε πρόσληψη συμβούλων για τις συμμετοχές του και μάλιστα στο τρίτο τρίμηνο τους έτους. Οπερ μεθερμηνευόμενον, οι οποίες εισηγήσεις τους θα γίνουν αργότερα φέτος και οι αποφάσεις επ’ αυτών στις αρχές του 2018. Ακόμα και εάν αποφασιστούν διαγωνισμοί, δεν πρόκειται να τρέξουν νωρίτερα από του χρόνου τον Ιούνιο, αν κρίνει κανείς από τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν ακόμα και σήμερα διαγωνισμοί που αποφασίστηκαν πριν από χρόνια.

Μόνον όσων περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση έχει καταστεί μνημονιακή υποχρέωση και μόνον εφόσον έχουν προβλεφθεί καταληκτικές ημερομηνίες στη συμφωνία με τους δανειστές, υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι αυθαίρετη. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι πλήρως «δαιμονοποιημένο» για την κυβέρνηση, όπως προέκυψε και επισήμως από τα λεγόμενα το υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου την Τετάρτη στη Βουλή.

Εκεί ήταν που τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε ό,τι είναι δημόσιο» και έκανε λόγο για «ποιοτική διάφορα του υπερταμείου από το ΤΑΙΠΕΔ». Υπεραμύνθηκε δε του υπερταμείου ως «οργανισμού αξιοποίησης και όχι ξεπουλήματος».

Πιο «αποκαλυπτικός» ήταν δε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου Γ. Διαμαντόπουλος. Οπως είπε, «το όλο θέμα είναι πολύπλοκο. Αν με ρωτήσετε, δεν έχω ακόμα καταλάβει πού αρχίζει και πού τελειώνει. Δεν ντρέπομαι για αυτό. Πρέπει να ξαναβρεθούμε σε έξι μήνες». Τόνισε δε πως η ΕΕΣΠ «δεν έχει καμιά σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ» και ανέφερε πως του είχε προταθεί να αναλάβει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά αρνήθηκε, ακριβώς γιατί είναι «κατά της λογικής του ξεπουλήματος».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να προχωρήσει τον επαναληπτικό διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ (προκηρύχθηκε αυτή την εβδομάδα), που έρχεται μετά το ναυάγιο του προηγουμένου. Ομως ούτε αυτός φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει γόνιμα, λόγω πλήθους αβεβαιοτήτων. Εχει επίσης δεσμευθεί να προχωρήσει τις πωλήσεις συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ σε ενεργειακές και άλλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ, αλλά και την παραχώρηση του συνόλου ή επιμέρους δραστηριοτήτων των 10 περιφερειακών λιμανιών και πολλών μαρινών. Ομως οι διαγωνισμοί είτε συνεχώς αναβάλλονται (μαρίνες) είτε μετακυλίονται εντέχνως στο μέλλον, με πρόσχημα τους διαγωνισμούς για διάφορους συμβούλους.

Παράλληλα, χρόνια ζητήματα, όπως οι εκκρεμότητες στην παραχώρηση του Ελληνικού, παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ η ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου αναβάλλεται από εξάμηνο σε εξάμηνο.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι δηλαδή στην ουσία νεκρό και ενδεχόμενη αναγέννησή του περνάει μόνον μέσα από πιέσεις των δανειστών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων όσο και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και εντέλει την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 1 =